2800 işçinin çalıştığı Vodafone’da 5 Martta 260 işçi işten çıkarıldı. Vodafone’da yaşanan işçi kıyımına karşı, 6 Martta Maslak’taki Plaza önünde eylem yapıldı. “Plaza Eylem Platformu” tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasında, beyaz yakalı işçilere karşı yürütülen adaletsiz uygulamalara son verilene kadar yılmadan mücadele edileceği duyuruldu. Eyleme işten atılan birkaç Vodafone işçisi, IBM temsilcileri, İMKB temsilcileri, ATV grevcileri, Çağrı Merkezi Çalışanları Derneği, Bank-Sen ve DİSK yöneticileri katıldı.
Vodafone, 260 işçinin işten çıkarılacağını duyurup, işçilerin bu fikre sessizce boyun eğmesini istemişti. 5 Mart günü öğleden sonra plaza önüne ambulans çağrıldı. Her kata, her zamankinden 4 kat fazla güvenlik görevlisi yığıldı. İşten çıkarılacak olan işçilere sakinleştirici haplar verildi. İşten çıkarıldıklarının bildirilmesinin akşamında 260 işçinin her birine e-mail gönderildi. Gönderilen e-mailde, “işten çıkarılmanızın sebebi sizin başarısızlığınız değil, şirketimizin yön değiştirmesidir… Tazminatlarınız ödenecektir… Size iş bulacağınız firma bulduk” ibareleri yer alıyordu. Oysa işten çıkarmalardan iki gün önce Vodafone yönetimi, basına, 500 kişinin işe alınacağı açıklamaları yapmıştı. Böylece şirketin büyüdüğü mesajı verilerek borsadaki değerinin yükselmesi hedeflenmişti.
Krizi “kazanca” dönüştürmek isteyen Vodafone yönetimi, işçi sayısını azaltarak daha ucuz işçilere daha çok iş yüklemek istiyor. Üstelik işten atılmayan işçiler, her an atılmayı bekleyerek var güçleriyle çalışmaya zorlanıyor. Ancak beyaz yakalı işçiler, örgütlenmekten alabildiğine kaçınıyorlar.
Tüm bu sorunlara karşı, plazalarda çalışan beyaz yakalı işçiler ortak bir platform altında toplanıyor ve dayanışma eylemleri düzenliyorlar. Son eylem de bunlardan biriydi. Eylemde basın açıklamasını “Plaza Eylem Platformu” adına Nedim Akay gerçekleştirdi. Akay, bilişim, iletişim, bankacılık, eğitim, finans, sağlık, basın gibi birçok alanda, çok sayıda “örgütlenmemiş” beyaz yakalı işçinin işten çıkarıldığına ya da ücretsiz bırakıldığına dikkat çekti. Akay, “Bizler IBM’e, ATV-Sabah’a, Vodafone’a ve diğerlerine yıllarca para kazandırdık. 2008’de Vodafone 12,6 milyar dolar büyüme ve kâr açıkladı. Vodafone çalışanları yıllarca düşük ücretle çalıştırılmalarına rağmen, milyar dolarlar kazanan şirkete karşı sesini çıkaramamış, bugün daha fazla kâr isteyen yöneticilerin kurbanı olmuştur. Beyaz yakalı işçiler olarak emeğimize ve onurumuza sahip çıkacağız, haksızlıklara ve sömürülmeye karşı mücadele edeceğiz” dedi.
Nedim Akay’ın ardından DİSK Örgütlenme Dairesi Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu eylemcilere seslendi. Küçükosmanoğlu, bugün Vodafone’daki keyfi işten çıkarmaları protesto etmek için bir araya geldiklerini belirtti. Küçükosmanoğlu, DİSK ve bağlı sendikaların Vodafone’da yürütülecek mücadelenin her zaman yanında olduğunu ve Vodafone’da örgütlenme aşamasında da yer alacaklarını söyledi.
Eylemde, sık sık, “İşten Atmalar Yasaklansın!”, “Vodafone İşçisi Yalnız Değildir!”, “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz!”, “Birleşe Birleşe Kazanacağız!” sloganları atıldı. Taşınan dövizlerdeki bazı sloganlarsa şunlardı: “Beyaz yakalı işin var, ya güvencen?”, “Yarın ağlamamak için bugün korkunu yen”, “Örgütlenmekten korkma, çocuğundan utanma!”