
Ümraniye’de bulunan Halil Tekstil işçileri 6 Nisanda direnişe başladılar. Tekstil işçileri iki aylık ücretlerini, fazla mesailerini ve asgari geçim indirim alacaklarını talep ediyorlar. İşçiler “bugüne kadar sessiz sedasız çalıştık, bugünse yıllarca çalıştığımız işyerine geldiğimizde kilitlerle karşılaşıyoruz” diyerek patronlarının yaptığının haksızlık olduğunu dile getirdiler. UİD-DER’li işçiler olarak tekstil işçilerinin mücadelelerine destek olmak üzere işçilerin yanındaydık.
Halil Tekstil’de 100’ün üstünde işçi çalışıyor. İşyeri önünde ziyaret ettiğimiz işçiler, yaşadıkları sorunları bizlerle paylaştılar. Kimi işçiler 7 yıldan fazla bir zamandır çalıştıklarını fakat geçen Cuma günü işyerine geldiklerinde kapıların kilitli olduğunu gördüklerini söylediler. Kimi işçiler 6 ay, kimileri de 1 yıldan bu yana çalıştığı halde sigortalarının dahi yaptırılmadığını söylediler. İşçiler asgari geçim indirimlerinin ödenmediğini ve İstanbul’da çalıştıkları halde Yozgat’ta çalışıyormuş gibi gösterilip, sigortalarının orada yatırıldığını ifade ettiler. Mart ayının 15’inde maaşlarını almak için üretimi durduklarını, patrondan Nisan ayının ilk haftasında ücretlerini ödeyeceği sözünü aldıklarını, Nisan ayının ilk haftası geldiğinde ise Cuma günü kapıların kapandığını ve patrona ulaşılamadığını söylediler.
İşyerinin kapılarını açarak içeri giren işçilerle yaptığımız sohbette, haklarını almak için ne yapmaları gerektiği üzerine konuştuk ve birlik olmadan, mücadele etmeden hiçbir hakkın alınamayacağının altını çizdik. İşçiler ilk kez toplu halde işten atıldıklarını ve ne yapacaklarını bilmediklerini ifade ettiler. Uzun yıllar boyunca gece gündüz çalıştıklarını, son iki yıldır ücret zammı almadıklarını, çok ağır koşullarda çalıştıklarını belirttiler. Patrona güvenmekle hata ettiklerini söyleyen işçiler, hakları hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadıklarını söylediler. Yasal hakları konusunda bilgilendirdiğimiz işçilere, çağırdığımız sendika avukatları da hukuki prosedür hakkında bilgi verdiler. İşçilere şu anda yaşanan direnişlerden örnekler verdik. Mücadelelerinin başarıya ulaşması için mutlaka birlik sağlamaları ve bir direniş komitesi örgütlemeleri gerektiğini vurguladık.
Akşama doğru patronun adamları haciz bahanesiyle içerideki makineleri kaçırmak isteyince, işçiler hep beraber karşı koydular. Patronun adamlarını kovalayan işçiler, işyerinin içinde bekleyişlerini sürdürüyorlar.