Mayıs ayının ilk haftası “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Haftası” olarak kutlanıyor. Resmi kutlamalar yapılıyor, nutuklar atılıyor, fakat işçi ölümleri sürüyor.
17 Mayısta, Şırnak’ın Cizre ilçesi yakınlarındaki kömür ocaklarında meydana gelen patlamada 1 işçi öldü, 2 işçi de yaralandı. Madenin 40 metre derinliğinde çalışan işçilerden Hüsnü Yapar patronun kâr hırsı yüzünden hayatını kaybetti.
Ankara’nın Beypazarı ilçesinde trona madeninde makine montajı yapan 3 Çinli işçinin üzerine iskele çökmesi sonucunda 1 işçi hayatını kaybetti, 2 işçi de yaralandı. Çinli işçilerin Türkiye madenlerinde çalışmak için buraya göç etmesi garip gelmesin. Maden işçilerinin en çok ölümlü iş kazası geçirdiği ve düşük ücret aldıkları ülkelerin başında Çin geliyor. Çin’de meydana gelen sayısız iş kazalarından biri de Mayıs ayında yaşandı. Çin’in kuzeyindeki Şanksi’de meydana gelen patlamada 12 madenci hayatını kaybetti.
İstanbul’un Ümraniye ilçesinde bir metal fabrikasında çalışan Ali İhsan Balcı (36), vinç yardımı ile istiflemeye çalıştığı demir yığınının üzerine yıkılması sonucu hayatını kaybetti.
Madenlerde, gemi inşa sanayiinde, inşaatlarda yaşanan iş kazalarında Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütünün Türkiye’ye ilişkin verilerine göre yılda 170 bin iş kazası meydana geliyor. Bu kazalarda ortalama 1400 işçi ölüyor.
Her 45 saniyede bir iş kazası yaşanan Türkiye’de, yapılan göstermelik düzenlemelerle iş cinayetlerinin önüne geçilemez. İş kazalarını engellemenin yolu Türkiye’nin her bölgesinde örgütlenmektir. Çalışma koşullarını düzeltmek, patronların kârı uğruna ölmemek için örgütlenelim, mücadele edelim.