Geçtiğimiz günlerde 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri SBS yani “Seviye Belirleme Sınavı”na girdi. Ben de bir 6. sınıf öğrencisi olarak bu sınava girdim. Bu sınavda başarılı olanlar kadar olamayanlar da var.
Peki, nedir bu SBS? Yaşadığımız sistemde geleceğimizin bağlandığı bir sınav. Bu düzen, yaşamımız boyunca eğitimimizi sürdürebilmek için gireceğimiz sınavlar koymuş önümüze. Bu sınavlar SBS-ÖSS-KPS ve bunun gibi sınavlar. Bu sınavlar bizim hayatımızın daha güzel olabilmesi, “kariyer” sahibi olabilmemiz için çok gerekliymiş! Peki, o halde neden hâlâ üniversite mezunu olup da fabrikalarda, konfeksiyonlarda çalışan insanlar var? Hani bu sınavlar daha güzel bir hayat yaşayabilmemiz ve güzel bir işe, güzel bir mesleğe sahip olmamız için gerekliydi? Çevremize şöyle bir dönüp baktığımızda işsiz olan birçok üniversite mezunu görürüz. Onların şu anda güzel bir işte çalışması gerekmiyor muydu?
Bugün Doğuda yüz binlerce çocuk okuyamıyor. Kız çocukları okula gönderilmiyor. Eğitimin bu kadar gerekli olduğunu bağıra çağıra, her yerde söyleyen, önümüze geleceğimizin daha “güzel” olması için sınavlar koyan bu sistem o çocukların geleceğini neden düşünmüyor? Neden onlar için bir şey yapmıyor? Neden mi? Çünkü bu sistem o insanları hiç düşünmüyor!
Öğrenciler arasında SBS sınavına getirilen birçok açılım var. Genelde SBS sınavına hazırlanan öğrencilerin bu sınava getirdikleri açılım Sana Ne Benim Seviyemden oluyor. SBS sınavına ve bunun gibi diğer sınavlara giren tüm öğrencilerin “parlak bir geleceğe” sahip olup olamayacaklarına dair düşünmelerini öneririm. Ve bu sınavlara girmiş ve girecek olan bütün öğrencilere sınavda başarılar dilerim!