Çelikler Alpagut Dodurga Linyit işletmesinde çalışan 200’e yakın işçi, istedikleri ücret artışında anlaşma sağlanamadığı için greve çıktı. Alpagut işçileri günlük ücretlerinde seyyanen 5 TL artış yapılmasını istediler. Alpagut patronu ise “yüzde 8 zam yaparım, beğenen çalışsın, beğenmeyen gitsin” cevabıyla işçileri tehdit etti. Bunun üzerine Alpagut Linyit’te üç vardiya olarak çalışan işçiler ocağa inmediler. Üretim tamamen durduruldu. Alpagut işçileri, istedikleri ücret artışı kabul edilene kadar grevi sürdürmeye kararlılar.
Alpagut patronu, işçilerin bir araya gelmelerini engellemek için işçilerin ücretleri arasında farklar oluşturmuş. Ustalar 800, usta yardımcıları 655, diğer işçiler ise 567 TL ücret alıyor. Patron, grevi kırmak için Adana’dan işçi getirtti. Ustalara 1150, yardımcılara ise 1050 TL aylık vereceğini söyleyerek işçileri işe aldı. Adana’dan getirilen işçilerin ne işyerinde grev olduğundan ne de işin zorluğundan haberleri vardı. Durumu öğrendiklerinde ise iki gün sonra kaçıp gittiler. Bu şekilde işçilerin birliğini bozamayan patron, son olarak mücadelede ileride duran 10 işçinin iş akdini feshetmeye kalktı. Ancak işçiler 10 işçi kardeşine sahip çıktılar. İşçilerin kararlı duruşu karşısında patron, 10 işçinin işine devam edeceğini ve ücretlere ise yüzde 12 zam yapacağını söyledi. Patronla görüşen işçiler, taleplerinin ücretlerine günlük 5 TL zam yapılması olduğunu yinelediler ve talepleri kabul edilene kadar grevi sürdürmekte kararlı olduklarını söylediler.
Alpagut işçileri beraberliklerini korudukları için patrona geri adım attırmış durumdalar. Alpagut işçileri, 1969 yılında madeni işgal ederek, işçi sınıfının üretmeyi bildiği gibi yönetmeyi de bildiğini herkese göstermişlerdi. Geçmişte olduğu gibi bugün de işçi sınıfı olarak örgütlenip birlikte hareket etmeden ne elimizdeki hakları koruyabiliriz ne de yeni haklar elde edebiliriz.