
Kapitalist sistemin yarattığı kriz sürerken çareyi maliyetleri azaltmakta bulan patronlar sınıfı kendi lüks yaşamlarından hiçbir taviz vermezken, krizin bedelini işçi sınıfına ödettirmeye devam ediyorlar. İşten atmalar, fabrika kapatmalar tüm hızıyla sürüyor. Kimi yerlerde patronların bu planları geri teperken, sessiz sedasız patronların işten atmalarına boyun eğen işçilere de örnek oluyor. “Biz bir bedel ödeyeceksek onlar da ödemelidir!” diyen işçiler direniş geleneğini, tek tek fabrikalarda da olsa dünyanın birçok bölgesinde yükseltiyorlar. Yaşanan uzun soluklu direnişler, çatışmalı süreçler artarak devam ediyor. Sınıf savaşımın kaleleri olan fabrikalar çatışmalara sahne oluyor.
Otomotiv İşçileri Polis Birlikleri İle Çatışıyor
Güney Kore’li Ssangyoung işçileri iki aydır mücadelelerine devam ediyorlar. Fabrikayı işgal ederek oturma eylemi yapan işçilere polis defalarca saldırmış ve fabrika içerisine yemek ve su gibi işçilerin yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayacak malzemelerin girmesini engellemişti. Mahkeme kararının ardından polisler, fabrikadan işçileri çıkartmak için, kimyasal silahlarla saldırmaya başladılar. İşçiler buna karşılık polis birlikleri ile çatışmaya devam ediyor. İşçiler fabrikadan çıkmayı reddederek ellerindeki tüm araçları kullanıyorlar. Fabrikadan polislerin üzerine yangın bombası, metal parçalar ve yanmış lastikleri yağmur gibi yağdırıyorlar. İşçiler üç aracı barikat kurmak için yaktılar ve fabrikaya girişleri engelliyorlar. Polisler ise fabrikanın çevresindeki 70 km’lik alanı kuşatma altına aldılar.
21 Mayıstan bu yana, Çin sermayeli fabrikayı işgal eden işçiler, işten çıkartmaları protesto ediyorlar. Yüzlerce işçi metal borular ve yanıcı boya kutuları ile silahlandılar. Hemen bitişikteki boya bölümünde de yaklaşık 500 sendikacı yüzlerce yanıcı madde ile hazır bekliyor. Çatışmalar savaş görüntülerini aratmıyor. İki polis helikopteri işçilerin üzerine göz yaşartıcı gaz sıkıyor. İşçiler göz yaşartıcı gaz dolu polis helikopterlerine “biz böcek ilacıyla öldürülecek böcek değiliz” diye bağırarak direnmeye devam ediyorlar. Fabrikanın doğal gazının kesilmesi üzerine ellerindeki tek yiyecek maddesi olan pirinci pişirmek için içerideki bütan gaz tüplerini kullanıyorlar. Havalandırmalar kapalı olduğu için havasız kalan işçiler binadaki yanıcı maddeler nedeniyle sınırlı sayıda mum kullanarak aydınlanıyorlar. kore--2.png [1]
Pazar günü yönetim ile yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı. Fabrika işten çıkartma planı hazırlamıştı ama işçilerin direnişi ile bu planları geri tepti. Şimdi ise fabrikanın iflası konuşuluyor. Fabrika yönetimi 2646 çalışanının çıkartılmasını onaylamış ve sonunda bu karara boyun eğen 1670 işçi (zorunlu) gönüllü olarak işten çıkmıştı. Geri kalan işçilerin onurlu direnişleri devam ediyor.
Vestas İşçileri Mahkeme Kararına Aldırmıyor
İngiltere’de Vestas fabrikasında 25 gösterici, 625 işçinin işten kovulma planına karşı 15 gün önce fabrikada barikat kurarak işgal eylemine başladı. 23 Temmuzda Vestas fabrikasında üç işçi tutuklandı. İşçiler işlerini güvence altına alıncaya kadar fabrikayı terk etmeyeceklerini açıkladılar. “Biz işten atılmanın bedelini ödeyeceksek onlara da bir bedel ödeteceğiz” diyen işçiler ve sendika yetkilileri tüm ülke çapında destek grevi için çağrı yaptılar. İşçi aileleri ve çevre fabrikalardan gelen işçiler fabrikanın çevresinde dayanışma için kamp kurdular.
kore--3.png [2]
kore--4.png [3]