Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği sitesinde yayınlanmıştır (https://uidder.org)

Anasayfa > İşçi Hareketi > Grev ve Direnişler > Şişli’de Tekel İşçileriyle Dayanışma Eylemi

Şişli’de Tekel İşçileriyle Dayanışma Eylemi

25 Aralık Cuma akşamı Cevahir alışveriş merkezi önünde saat 18.00’da toplanan sendika ve siyasi partiler, kortejler halinde Şişli AKP ilçe başkanlığına kadar sloganlarla yürüdüler. Yürüyüş boyunca Tekel ve itfaiye işçilerine yönelik baskılar ve AKP’nin emek düşmanı politikaları “AKP Halka Hesap Verecek!”, “Emekçiler El Ele Genel Greve”, “Kurtuluş Yok Tek Başına, Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz”, “İşçi Düşmanı Hükümet İstifa”, “Tekel İşçisi Yalnız Değildir”, “İstanbul Uyuma İtfaiyene Sahip Çık” sloganlarıyla protesto edildi.

Eyleme Türk-İş’e bağlı Hava-İş, Haber-İş, Tez Koop-İş, Harb-İş, TÜMTİS, Belediye-İş, TES-İş, Kristal-İş ve Türk Metal sendikaları katıldı. Eğitim-Sen, Eğitim-İş, ÖDP, Halkevleri, TKP gibi siyasi grup ve partiler de eyleme destek verdiler. Sabiha Gökçen Havalimanında direnişlerini sürdüren işçiler ile Esenyurt Belediyesinde mücadelelerinde 131. günü geride bırakan belediye işçileri de pankartlarıyla yürüyüşe katılanlar arasındaydı.

Tekel-sisli_25122009_3.JPG [1]

AKP ilçe binasının önünde barikat oluşturan polis, kitlenin binaya yaklaşmasına izin vermedi. Polis barikatının önünde bir süre sloganlar atıldıktan sonra basın açıklaması okundu. Açıklamayı Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak okudu. Büyükkucak konuşmasına, emekçilerin ve onların temsilcilerinin dile getirdiği taleplere karşı hükümetin sağduyudan uzak ve şiddetsever yaklaşımlarını reddettiklerini söyleyerek başladı. Başbakanın, Tekel işçilerine yönelik olarak, “yatarak para kazanıyorlar” söylemini eleştirdi. Hakkını arayan işçilerle beraber Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel’in gözaltına alınmasını kınadı.

Konuşmanın devamında, hükümetin yeni yılda hazırlığına giriştiği saldırı politikalarına değindi. Özel istihdam büroları düzenlemesinin veto edilmesine rağmen sermaye örgütlerinin talebi doğrultusunda konunun gündemde tutulmasını eleştirdi. Kıdem tazminatına dokunulmamasını istedi, asgari ücretin insan onuruna yakışır bir düzeyde belirlenmesini gerektiğini söyledi. Büyükkucak ülkenin dört bir yanında eylemlerini yükselten işçileri selamladı.

Tekel-sisli_25122009_4.JPG [2]

Hükümeti emekçilere ve sendikalara yönelik saldırgan tutumundan vazgeçmeye çağırdı. Son olarak işçilerin taleplerini sıraladı: “4-C statüsünde çalışan yüz binlerce özelleştirme mağduru işçi kadroya alınmalı ve mağduriyetlerine son verilmelidir. Hükümetin özelleştirmenin ve kamunun tasfiyesinin acı ve yıkıcı sonuçlarına rağmen sürdürmeye çalıştığı şeker ve enerji sektöründeki özelleştirme girişimleri başta olmak üzere, tüm özelleştirme çalışmaları durdurulmalıdır.”

  • Grev ve Direnişler [3]

Kaynak URL: https://uidder.org/sisli%E2%80%99de_tekel_iscileriyle_dayanisma_eylemi.htm

Links
[1] https://uidder.org/file/tekel-sisli251220093jpg
[2] https://uidder.org/file/tekel-sisli251220094jpg
[3] https://uidder.org/taxonomy/term/309