
14 Mayıs 2009 tarihinden bu yana Dudullu’daki Entes Elektronik önünde direnişte olan Gülistan Kobatan için, direnişinin 260. gününde dayanışma gecesi düzenlendi. OSİM-DER tarafından düzenlenen geceye, hâlâ direnişte olan Sinter Metal işçileri, Tekel işçileri, direnişleri kazanımla sonuçlanan Meha Tekstil işçileri ve DESA işçisi Emine Arslan destek verenler arasındaydı. UİD-DER de bu gecede Gülistan Kobatan’ı yalnız bırakmadı.
Etkinlik programı, saygı duruşu ve patronların işçi sınıfına saldırılarını konu alan Entes direnişinden görüntülerin de yer aldığı sinevizyon gösterisiyle başladı. Gösterimin ardından söz alan Gülistan Kobatan yaptığı konuşmada, sermayenin saldırılarına karşı ortak mücadelenin öneminden bahsetti. İşçilere mücadeledeki yerlerini alma çağrısı yaptı.
OSİM-DER ve BDSP adına yapılan konuşmaların ardından direnişçi işçiler de kürsüde birer konuşma yaptılar. İlk konuşmacı olan Tekel işçisi Levent Şafak, mücadelede kararlı olduklarını ve haklarını almadan geri dönmeyeceklerini ifade etti.
Desa direnişçisi Emine Arslan, direnişi boyunca patron tarafından nasıl vazgeçirilmeye çalışıldığını, iş arkadaşlarına ve kendine ihanet etmemek için sonuna kadar mücadele ettiğini anlattı. “Bir yerde direniş varsa sakın engel olmayın, örgütlülükten kimseye zarar gelmez” diyerek ailelere çağrı yaptı ve direnişe geçen çocuklarına engel olmamalarını söyledi.
Sinter Metal işçileri adına söz alan Lale Balta, 405 gündür mücadeleye devam ettiklerini, iş mahkemesinde görülen davalarının 2 ayda sonuçlanması gerekirken, hâkimin yaklaşımı yüzünden bir yıldan fazla bir zamandır devam ettiğini hatırlattı. “Çocuklarımızı geleceksizliğe mahkûm bıraktığımızda bizden hesap sormayacaklar mı?” diyen Lale, mücadeleden geri adım atmayacaklarını dile getirdi.
Meha Tekstil işçisi ve HSGGP temsilcileri de birer konuşma yaptılar. Konuşmaların ardından müzik ve şiirler başladı. Tanyeri Şiir Topluluğu’nun iş kıyafetleriyle okuduğu şiirler ilgiyle dinlendi. Grup Gece Tutuştu söylediği marşlar, türküler ve halay parçalarıyla kitleyi coşturdu.
Ardından UİD-DER temsilcisi yaptığı konuşmada işçi sınıfının birlik ve mücadelesinin önemine vurgu yaptı ve UİD-DER’in işçi sınıfının örgütlülüğünü geliştirmek, mücadele deneyimlerini aktarmak için kurulduğunu anlatarak sahneyi UİD-DER İşçi Tiyatrosu Topluluğu’na bıraktı. UİD-DER İşçi Tiyatrosu Topluluğu’nun Hamdolsun Örgütlüyüz oyunu salonu dolduran işçiler tarafından ilgiyle izlendi ve sık sık alkışlandı. Grup Munzur’un şarkıları eşliğinde halaylarla devam eden etkinlik mücadele çağrısının ardından sona erdi.