Ben Gebze’den bir lise öğrencisiyim. Okulumuzda bulunan kantin, servis ve güvenlik aynı şirkete ait. Kantinde yaşanan sorunları ve okulun öğrencileri olarak bu sorunlara nasıl tutum aldığımızı sizlerle paylaşmak istiyorum. Kantinde satılan yiyecekler en başta çok pahalı, kalitesi düşük, hijyen konusuna da pek önem verilmiyor.
Arkadaşlarla bu yaşadığımız sorunlara çözüm bulmak için bir araya toplandık. Her sınıftan bir temsilci ve okul başkanı bir araya gelerek bu kantin meselesini konuşmaya başladık. Bu konu üzerine yaklaşık iki saat görüştük. Okul müdürüne ve kantine yaşadığımız sıkıntıları listeleyen bir dilekçe hazırladık. Hazırladığımız listeyi sınıfları tek tek gezerek diğer öğrenci arkadaşlarımıza da okuduk. Okulda öyle bir hava oluştu ki, “hadi boykot yapalım, yemek yemeyelim” diyen öğrencilerin sayısı her geçen gün artıyordu. Bu durumdan haberdar olan okul idaresi ve kantinin sahibi rahatsızlanmaya başladı. Ama sıkıntılarla ilgili hiçbir şey yapılmıyordu. Biz de tekrar toplandık ve bir gün yemek yememe kararı aldık. Tüm örgencilere haber verdik. Yemek yememe boykotuna, öğrencilerin yaklaşık %70’i katıldı.
Kantinin sahibi bu yaşanan boykota karşılık, kısa süre içerisinde kaliteli ve sağlıklı bir ortam yarattı. Fakat yiyecek fiyatlarını düşürmedi. Okul idaresiyle bu konuyu konuştuk. Bize “siz disiplin suçu işliyorsunuz, boykot sizin neyinize” diyerek bizi korkutmaya çalıştılar. Doğrusu bazı arkadaşları korkutmayı da başardılar. Ama biz kararlıydık. Okul idaresine “buna bir çözüm bulmazsanız biz çözüm ararız” diyerek odadan ayrıldık. Ertesi gün kantinde yeni bir uygulama vardı. Fiyatlarda bir değişiklik yoktu ama alternatif şeyler getirilmişti ve daha ucuza satılıyordu. Yani “parası olan bundan alsın, parası az olan bundan alsın” deniyordu.
Kesin bir kazanım olmasa da, biz öğrenciler hakkımız olan şeyleri savunmasını ve bunun için bir araya gelip mücadele etmesini öğrenmiş olduk.