Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği sitesinde yayınlanmıştır (https://uidder.org)

Anasayfa > İşyerlerinden > İşten Atmalara Son: Herkese İş, İş Günü Kısaltılsın! > İşten Atılmalara Karşı Nasıl Mücadele Etmeli?

İşten Atılmalara Karşı Nasıl Mücadele Etmeli?

Gebze’den bir tersane işçisi

30.03.2010

İşsizlik rakamları her geçen gün artarken düşük ücretlerle uzun saatlere varan çalışma koşulları giderek yaygınlaşmakta. Kapitalist sistemin daha fazla kâr elde etme güdüsüyle yarattığı krizin faturası ne yazık ki biz işçilere çıkmaktadır. Bu saldırılara karşı örgütlü bir mücadeleyle karşılık veremediğimiz sürece de yapılan saldırılar daha da artacaktır. Krizle birlikte artan yoğun işten atmalar da bu saldırılardan en önemlileri arasındadır. Peki, işten atmalara karşı neler yapmalıyız? Yasal haklarımızı biliyor muyuz?

Bu soruların cevabını derneğimiz UİD-DER Gebze temsilciliğinde düzenlenen “İşten Atmalara Karşı Nasıl Mücadele Etmeli” adlı seminerde aradık. Seminere katılan çeşitli sektörden işçi arkadaşların deneyimleri etrafında yürütülen tartışmalarda, işten atılmalara karşı yapılması gereken mücadeleler, yasal haklarımızın neler olduğu, işsizlik ödeneğini nasıl hak edeceğimiz ve dikkat edilmesi gereken hususlar ön plana çıktı. Sendikalı-sendikasız işçi arkadaşların yaşadıkları deneyimlerden çıkan en önemli ders, mücadele etmekten başka bir seçeneğimizin olmadığıdır. Ayrıca sendikalı olmanın örgütlü olmak anlamına gelmediği ve işçilerin tabandaki mücadelesi sayesinde bu saldırılara karşı dur diyebilecekleri, yine anlatılan deneyimlerden ortaya çıktı. Etkinlikte söz alan bir kadın işçi arkadaşımızın sözleri aslında günün özeti sayılırdı: “Kulağımıza küpe olması gereken bir şey var. 17 yıllık çalışma hayatımda patronların birçok oyunuyla karşılaştım. Onların yemeyeceği halt yoktur. Bizler birlik olmalıyız. Birlikte hareket etmeli ve mücadeleye girişmeliyiz. Mücadele etmekten başka şansımız yok.”

Evet dostlar. Birçok sektörden işçiler olarak bizler, işten atmalara karşı yapılması gereken birçok mücadele biçimi olduğunu bilince çıkardık. Demek ki işçilerin işten atmalara karşı boynunu eğip gitmesinden öte yapılacak çok şeyler var. Bizler için işimize sahip çıkmanın tek bir yolu var, o da örgütlü mücadeledir. Bu olmaksızın yapılan haksızlıklara, adaletsizliklere ve saldırılara karşı koyamayız. Bunun için örgütlenmeli ve mücadele bayrağını yükseltmeliyiz.

İşten Atmalara Son, Herkese İş!

Örgütlüysek Her Şeyiz, Örgütsüzsek Hiçbir Şey!

  • İşten Atmalara Son: Herkese İş, İş Günü Kısaltılsın! [1]

Kaynak URL: https://uidder.org/isten_atilmalara_karsi_nasil_mucadele_etmeli.htm

Links
[1] https://uidder.org/taxonomy/term/379