
İşçi kardeşlerimizin 1 Mayıs’a ilişkin fikirlerini almaya devam ediyoruz. Sendikaların bir araç olduğunu, fakat bilinçli işçi yetiştirmede görevlerini yapmadıklarını, her şeye rağmen 1 Mayıs’ın haklarımızı savunduğumuz bir gün olduğunu söyleyen Gebze Kristal-İş üyesi bir işçi arkadaşımızla yaptığımız röportajı yayınlıyoruz.
UİD-DER: Uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’a katılmak, sizin için ne ifade ediyor?
1 Mayıs benim için alana katılarak örgütlü olduğumuzu göstermenin bir günüdür. Bizden sonra gelecek işçi arkadaşlarımızın çocukları için de önemli bir gündür. Eskiden 1 Mayıs tatil değildi, yine de 1 Mayıs’a katılıyorduk. İşçi arkadaşların bu sene tatil olan 1 Mayıs’ta hiçbir yere gitmeden, alana gelmesi gerekiyor. 1 Mayıs örgütlü olduğumuzu göstermenin en güzel günüdür. Meydana gelelim ki, isteklerimizi kabul ettirelim. Haklarımızı elimizden gidiyor, sendikalarımız güçsüzleşiyor. Ancak ne olursa olsun örgütlülüğümüzü kaybetmemeliyiz. Eğer örgütlülüğümüzü kaybetmezsek talep ettiklerimizi kabul ettirebiliriz. Bunun için alanda buluşarak gücümüzü, örgütlülüğümüzü göstermeliyiz.
UİD-DER: Krizin faturasını ödememek için ne yapılmalı?
Krizi biz işçiler yaratmadık. Çalıştığımız işyerlerinde siyasi veya etnik kökene bakmaksızın birbirimizi desteklemeliyiz. Sermayenin karşısında dik durmalıyız. Patronun hiç işine gelmeyen şeyleri bile yapabiliriz. Biz fabrikada bunu yapıyoruz. Örneğin patronların işleri diledikleri gibi hızlandırmasına izin vermemeliyiz. Biz birbirimizle rekabet etmemeliyiz. Örneğin patron 1 yıllık işi bizlere 6 ayda yaptırmaya çalışıyor. Biz işleri çabuklaştırmazsak fabrikada işçiler işten atılmaz. Patronun 1 işçiyi işten atması bu krizde hepimizi etkiler. Ayrıca biz işçiler olduk olası krizdeyiz. Ben 15 yaşından beri krizi duyuyorum, yaşıyorum. Bugün ailece tatile gidemiyoruz. Eşimle beraber bir sinemaya dahi gidemiyoruz. Aylığı aldıktan bir hafta sonra paramız kalmıyor. Bu krizde biz işçilerin birlik içinde olması ve patronlara yaranmaya çalışarak kendimizi koruyamayacağımızı bilmemiz gerekiyor. Bireysel olarak hiçbir işçi bir şey yapamaz, işçilerin sendikalı olması şarttır.
UİD-DER: İşçiler 1 Mayıs’ta hangi talepleri dile getirmeliler? Örneğin, bu seneki 1 Mayıs’ın ortak sloganı “işten atmaları geri püskürtmek için 1 Mayıs’a” olabilir mi?
Hepimiz işten atmaların yasaklanmasını istiyoruz. Bunun dışında çalışma süreleri kısaltılmalı, sağlık haklarımız geri verilsin, emeklilik hakkımız olsun, kıdem tazminatımıza dokunulmasın istiyorum. Asgari ücretin yükseltilmesini istiyorum.
UİD-DER: 1 Mayıs’ın kitlesel ve coşkulu olması, işçilere güven vermesi ve patronların yüreğine korku salması için sendikalar nasıl bir hazırlık yapmalılar? Sendikanızın 1 Mayıs’a hazırlık faaliyetleri nelerdir, yeterli buluyor musunuz, siz katılıyor musunuz?
Sendikaların eğitim sekreterlerinin fabrikaya gelip işçileri bilinçlendirmesi, 1 Mayıs’ın ne olduğunu anlatması gerekiyor. İşçiler arasında siyasi fikri, düşüncesi çok farklı olan insanlar var. Örneğin kimi işçilere göre sendikal örgütlenme hâlâ devlete karşı gelme olarak biliniyor. Sendikaların 4 veya 5 bin lira maaş alan eğitmenleri bir sefer olsun fabrikaya gelip eğitim yapmıyorlar, uzun zamandır gelmiyorlar. Oysa fabrikaya gelip işçilere sendikanın ne olduğunu, örgütlenmenin ne olduğunu açıklamaları gerekiyor. Biz her şeye rağmen kendi aramızda işçilerle konuşup 1 Mayıs’ın ne olduğunu anlattık. İlk gidişimizde 15 kişiydik, şimdi fabrikanın neredeyse tamamı alana gelecek. Biz işçilere anlatıyoruz. Emeğimizin hakkı için dedik ve işçileri ikna ettik. Sendikacılar bizim gibi işçiydi. Fakat bazıları geçmişini unutarak işçilere tepeden bakıyorlar. Sendika bizim için bir araçtır, amaç değildir. Bu kurumu doğru özüne biz işçilerin çevirmesi gerekiyor.
UİD-DER: Devletin ve patronların 1 Mayıs’ın içeriğini boşaltmak ve katılımı azaltmak için her daim yaptığı karalamalar ve baskılara karşı ne yapmalıyız? Çevrenizde bu korkular yüzünden 1 Mayıs’a katılmayanlar oluyor mu?
Tabii ki çevremde bu korkular nedeniyle 1 Mayıs’a katılmayanlar oluyor. 1 Mayıs deyince akla ilk gelen cop, gaz ve şiddet. Bunu hükümet bilinçli olarak yapıyor, örgütlenme ve direnci kırmak için yapıyor. Sendikalar iyice kabuğuna çekildi. Oysa sendikaların elini taşın altına sokması gerekiyor. Sendikayı araç olarak kullanarak meydana inmeliyiz. Birbirimize kenetlenmeliyiz. Sendikaların görevi bilinçli işçi yetiştirmektir.
UİD-DER: İlk kez 1 Mayıs’a katılacak olan işçi kardeşlerimize ne söylemek istersiniz?
İlk defa katılacak arkadaşlara hayırlı olsun. Bir adım atacaklar. İlk defa katılacaklar, kendilerini işçi gibi hissedecekler. Direnişin ne olduğunu öğrenecekler. 1 Mayıs’ın öcü olmadığını, biz işçilerin bayramı olduğunu görecekler. Gidip haklarını savunacaklar. Hakkın savunulduğu yer olduğunu görecekler.
UİD-DER: Teşekkür ederiz