
Marmara Üniversitesi Hastanesinin Kaynarca’ya taşınma sürecinde çalışanların sorunları artmaya devam ediyor. Kadrolu kamu işçilerinin döner sermaye katkı payları yatırılmıyor, taşeron firmaya bağlı işçilerin maaşları geç yatırılıyor ve taşınma sürecine bağlı olarak iş güvencesiyle ilgili tutarsız açıklamalar yapılıyor. Marmara Hastanesinde örgütlü Sağlık Emekçileri Sendikasının (SES) üniversite yönetimiyle yaptığı görüşmelerin herhangi bir sonuç vermemesi nedeniyle sağlık çalışanları çeşitli eylemler yapıyorlar.
5 aydır döner sermaye katkı paylarının ödenmiyor olması tüm kadrolu sağlık işçilerini etkilediği gibi asistan hekimleri de etkiliyor. Bu nedenle asistan temsilcilerinin çağrısıyla 8 Haziranda hastane kantininde toplanan yaklaşık 45-50 asistan hekim, sorunlarının çözüm yollarını tartıştılar. Hekimler dilekçe vermek, hukuki yollara başvurmak, protesto gösterileri yapmak ve iş bırakmak gibi mücadele yöntemlerini konuştular. Ve her gün öğle arası alkışlı protesto eylemleri yapma kararıyla toplantıyı sonlandırdılar. Asistan hekimlerinin tepkilerini göstermek için bir araya gelmesi hastane geçmişinde bir ilkti. 4-5 yıllık geçici eğitim sürelerinin sonunda onları rahat bir geleceğin beklediğini düşünmeleri, kendilerini ayrıcalıklı görmeleri ve öğretim üyelerinden gördükleri baskının dozunun artacağı endişesi gibi nedenlerle asistan hekimler bugüne dek sendikadan da eylemlerden de hep uzak durmuşlardı. Tam da bu yüzden hak kayıpları giderek artmıştı.
Ayrıcalıklı işçilermiş gibi algılanan hekimler, içinde yaşadığımız sistemin yani kapitalizmin işleyiş yasalarından kurtulamazlar. Hükümetin uygulamaları ve kapitalist ekonominin işleyiş yasaları nedeniyle hayatları günden güne daha çekilmez hale gelen kamu ve özel sektördeki işçileşmiş hekimler, haklarını almak için diğer işçi arkadaşlarıyla birlikte hareket etmeyi öğrenmek zorundalar. Bin bir emekle kurulan sendikalarına sahip çıkmalıdırlar.