
Kadıköy Belediyesi işçileri greve çıktı. Belediye işçileri geçmiş yıllarda 1 günlük grev deneyimi yaşadıklarını hatırlatarak, grevin işçilerin hakkı olduğunu söylediler. İşçilerle grev yerinde sorunları üzerine sohbet ettik.
Kadıköy Belediyesi İşyeri Temsilcisi: Sendikamızla belediye arasında yapılan görüşmelerde sosyal ve idari konularda anlaşma sağlandı. Fakat taban ücreti, kıdem, ücret zammı konusunda anlaşma sağlanamadı. Biz ilk teklifimizi 80 taban, yüzde 10 zam, 25 kıdem ve 250 lira iyileştirme ücreti düzeyine çektik. Fakat belediye yönetimi bizlerden çok daha fazla fedakârlıkta bulunmamızı istiyor. Bu grev boyunca biz taşeron işçilerin de çalışmalarına izin vermeyeceğiz. Amacımız halkımızı zora sokmak değildir. Biz daha iyi hizmet için hakkımızı almak istiyoruz. Greve bir gün kala belediye başkanı işçilerle toplantı yapmak istedi. Fakat işçiler bu toplantılara katılmayarak belediye başkanına da gereken cevabı vermiş oldular. Grev hazırlıklarımız yapıldı. Şimdi işçi örgütlerinden, sendikalardan ziyaretimize gelmelerini, bizi desteklemelerini bekliyoruz.
Kadıköy Belediyesinde çalışan 24 Yıllık belediye işçisi: 1988 Yılında ilk sözleşmeyi hatırlıyorum. Askeri darbe öncesi işçilerin savunduğu bir talebi hatırlıyorum. O zaman işçiler, sözleşmede taban ücretlerinin eşitlenmesini savunuyorlardı. O zaman büyük zam aldık. Ücretlerimizde üç kat artış oldu. Bugün 10 yıllık işçi ile 20 yıllık işçi arasında ücret farkları var. Biz belli bir taban üzerinden bütün belediye işçilerinin ücretlerinin eşitlenmesini istiyoruz. Oysa belediye yönetimi ücretlerde fark olmasını bizlere dayatıyor. Üstelik belediye yönetimi gazetelere yalan haberler vererek ücretlerimizi çok yüksek gösteriyor. Sözde biz işçiler müdürlerden dahi fazla ücret alıyormuşuz. Biz söylemek istemiyoruz, ama bıraktık belediye başkanını, kendi müdürlerinin dahi servet araştırması yapılsa gerçekler ortaya çıkacaktır. 1992 yılında ilk özelleştirmeler olduğunda sendikalar taşeronlarda örgütlenme yapamadı. Sendikacılar daha o zamanlar çalışıp taşeron işçileri örgütlemeliydi. Bugün de iş işten geçmiş değil, ama sendika görevlileri taşeron firmalara işçi olarak girip, örgütlenme yapmalıdır.