
Fransa’da sendikaların ve sol muhalefetin çağrısı üzerine 7 Eylül Salı günü 24 saatlik genel grev yapıldı. Fransız sendikaları eylemlere 2 milyonu aşkın işçinin katılımını bekliyordu. Katılım bu hedefin üzerinde oldu. Sendikalar emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı taleplerini dile getiren tek bir pankartın arkasında yürüdüler.
Tüm kentlerde greve katılımın önceki grevlere göre daha yüksek olduğu gözlenirken, en yüksek katılım Paris ve Marsilya kentlerinde yaşandı. Ülkede ulaşım felç olurken, hastaneler, postaneler, eğitim, kamu hizmetleri ile özel sektör grevden büyük ölçüde etkilendi. Sendikalar yasal emeklilik yaşının 60’tan 62’ye yükseltilmesine karşı çıkıyor ve ağır işleri olan işçilerin durumunun iyileştirilmesini istiyor. Hükümetse emeklilik yaşını önümüzdeki dönemde 67’ye yükseltmeyi planlıyor ve 62 yaşı bir basamak olarak görüyor.
CGT Sendikası Genel Sekreteri Bernard Thibauld, yaptığı açıklamada, bugün 24 Hazirandakinden daha fazla işçinin bir araya geldiğini belirterek, hükümetin bu reformu geçiremeyeceğinin bilincine varması gerektiğini belirtti. Birleşik Sendikalar Federasyonu FSU Genel Sekreteri Bernadette Groison, bugünkü eylemlerin “işçilerin daha fazla sokağa çıkacağını gösteren bir dönemeç” olduğunu kaydetti. Fransız Hıristiyan İşçiler Konfederasyonu CFTC de hükümetin zihniyetini değiştirmesi gerektiğini vurguladı. CFDT Sendikası lideri François Chereque ise hükümetin derhal emeklilik reformuna ilişkin görüşlerini değiştirmesi gerektiğini belirterek aksi takdirde eylemlerin radikalleşeceğini dile getirdi.7 Eylüldeki genel grevde demiryollarında greve katılım oranı 24 Hazirandaki grevden daha yüksek olurken, kamu hizmetleri de tamamen durdu. Postacılar ve eğitim işçileri de grevde yerlerini aldılar. Fransız Telekom’da çalışan 100 bin işçiden 30 bini greve katıldı. Yargıç sendikaları tüm duruşmaların ertelenmesini istedi. Özel sektörde özellikle otomotiv ve enerji alanında greve güçlü bir katılım gerçekleşti. Paris’te 270 bin kişi “Köleliğe doğru gitmek mi? Hayır! Daha fazla çalışmak mı? Hayır! Adil reformlar mı? Evet!” sloganlarıyla taleplerini dile getirdi. Marsilya’da ise 200 bin işçi yürüdü.
Greve katılan işçiler, aynı zamanda hükümetin 1000’i aşkın Roman göçmen işçiyi sınır dışı etmesini de kınadılar. Azınlıkların ve göçmenlerin bu uygulamayla hedef haline getirildiklerini ve onlara karşı yapılmaya çalışılan haksız uygulamaları protesto ettiler.Hükümet ise bütçe açığını kapatmak için emeklilik yaşının arttırılması gerektiği, aksi halde emeklilere ödeyecek para kalmayacağı yalanına sarılıyor. Türkiye de dahil tüm ülkelerde sermaye hükümetleri patronlara oluk oluk para akıtırken, işçi sınıfına dönük saldırılarını bu yalanın arkasına sığınarak haklı göstermeye çalışıyorlar. Ancak Fransız işçileri bu saldırılar karşısında sessiz kalmıyorlar ve Sarkozy hükümetinin saldırı paketini geçirmemeye çalışıyorlar.