Binlerce metal işçisinin doğrudan hayatını etkileyecek olan 2010-2012 Grup TİS süreci 14 Eylülde başladı. Toplu sözleşme görüşmeleri bu yıl da bir hayli zorlu geçeceğe benziyor. Gangster Türk Metal 1 Eylülde ilk teklifi sunan sendika oldu. Türk Metal, 2010-2012 yıllarını kapsayan sözleşme için yüzde 5 artı saat ücretlerine 25 kuruş zam istedi. Bunu duyan Bosch, Tofaş, Renault işçileri, sendika yöneticilerine tepki gösterdiler. Renault’ta çalışan işçiler yemekhanede tabaklarını kırarak, makine başında demirlere vurup ses çıkararak tepkilerini dile getirdiler. Bosh’ta da işçiler temsilcilerden istedikleri yanıtı alamayınca sabah vardiya çıkışında 300’ü aşkın kişiyle toplu bir şekilde Renault’a yürüdüler. İşçiler polis tarafından engellenmek istendiler. Renault’ta iki fabrikanın işçilerinin birleşmesinin önüne geçmek için servisler erken kaldırıldı. Bunun üzerine Bosch işçileri Türk Metal şubesine yürüyüşe geçtiler. Burada şube başkanı ile tartışmalarının ardından, gece vardiyasında verilen yemek molasında konuşma yapmak isteyen şube başkanı, işçilerin kaşık çatallara vurarak çıkardığı sesle protesto edildi.
Birleşik Metal-İş sendikası ise 6 Eylülde MESS’e teklifini sundu. Yapılan teklife göre, TİS öncesi saat ücretleri 4,35 TL’nin altında olanların ücretleri önce 4,35 TL’ye çekilecek ve yeni dönem zamları bu ücretin üzerine eklenecek. Ayrıca 1. altı ayda saat ücretlerine 84 kuruş zam, 2. altı ay %6,3, 3. altıncı ay %5,4, 4. altıncı ay %6 oranında zam teklif verildi. Bu altı aylık dilimlerde zam oranlarının üzerinde enflasyon çıkarsa, ücretlere 1,5 misli zam yapılması isteniyor. Bayram, izin, yakacak ödemelerinde birinci yıl yüzde 20, ikinci yıl yüzde 15 artış talep ediliyor. Diğer sosyal ödemelerde brüt asgari ücrete endekslenerek yevmiye bazında net ödeme yapılması isteniyor. Ayrıca cumartesi gününün tatil edilmesi, haftada 5 gün, günde 7,5 saat esasıyla 37,5 saatlik çalışma haftası ve 45 saat esasına dayalı ücret ödenmesi isteniyor. Toplu sözleşmeye, denkleştirme ve telafi çalışmalarının yapılamayacağına dair hükümlerin konması da isteniyor.
Metal işçilerinin bu TİS sürecine hazırlıklı girmeleri ve sendika bürokratlarının ayak oyunlarına karşı uyanık olmaları gerekiyor. Bir önceki TİS’de kriz bahanesiyle işçilerin talepleri hiçbir şekilde dikkate alınmamıştı. Bu sözleşme döneminde de sendikalarda ciddi anlamda gözle görülür, elle tutulur herhangi bir hazırlığa rastlamak oldukça güç. Neticede bu sözleşme on binlerce metal işçisinin yaşam koşullarını belirleyecektir. Ayrıca talepler sadece ücretle sınırlı kalmamalıdır. Fabrikalarımızda artan baskılar, ağırlaşan çalışma koşulları, uzayan iş saatleri, iş kazaları sıkça karşılaştığımız diğer sorunlardır. Tüm bu sorunlarımızın çözülmesi bizlerin yani metal işçilerinin elindedir. TİS sürecinin bitişinin ardından genellikle işçilerde yaygın olan hava, sendikaya karşı tutum almak ve elini eteğini sendikadan tamamen çekmek yönündedir. Ancak doğru olan tutum sendikalarımıza küsüp sırt çevirmek değil, onları boş bırakmamak ve yöneticileri denetlemektir. Bizler örgütlü gücümüze güvendiğimiz ve birlikte hareket ettiğimiz oranda şartları kendi lehimize çevirebiliriz.