
5. Sarıgazi Kültür ve Sanat Festivali 18-19 Eylül tarihlerinde yapıldı. Bu festivalde dernek ve dergi çevreleri stantlarını açtılar. Gün içerisinde tiyatro gösterimi ve söyleşilerin yapıldığı festivalde akşam saatlerinde ise konserler vardı. Bizler de UİD-DER olarak standımızı açtık.
İki gün içerisinde yaşlısı genci, işsizi işlisi, kadın erkek pek çok işçiyle tanışma şansımız oldu. Sohbetlerimizde hem bültenimizi vererek derneğimizi anlattık hem de tanıştığımız işçi dostlarımızın sorunlarını paylaştık. Festivale gelenler açısından özellikle derneğimizin ismi ilgi konusu oldu. “UİD-DER ne demek” sorusuyla sıkça karşılaştık ve böylesi güzel bir soruyla başlayan sohbetlerimiz çay içme sözlerinin verilmesiyle son buldu. Bu iki gün içerisinde gördük ki, Sarıgazi’de yaşayan işçilerin de en büyük ihtiyaçları işçi olarak haklarını öğrenmek ve örgütlenmek.
Örneğin tanıştığımız genç bir işçi kardeşimizle temel sorunlarımızdan biri olan iş kazaları üzerine yaptığımız konuşmadan bahsetmek istiyorum. Ben tam da, zaten işçiyi sigortasız çalıştıran patronun kaza olduktan kısa bir süre sonra işçiyi kapı önüne koymasının büyük bir sorun olduğundan bahsediyordum ki, bu genç kardeşimiz parmağını gösterdi. Evet, tam da o sırada bahsettiğim şey birebir onun başına gelmişti. Patronu mahkemeye vermiş tabii ki. Ama ne yapması gerektiğini, hakkının ne olduğunu ancak başına bu acı olay geldikten sonra öğrenmiş. Derneğimizde iş kazalarından tutun da işten atılmalara kadar haklarımızın ne olduğuna dair yapılan seminerlerin, eğitim çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu böylece bir kez daha gördük.
Festival öncesinden tanıştığımız dostlarımızın eksilmeyen ziyaretleriyle hiç boş kalmayan standımızda dolu dolu iki gün geçirmiş olduk. Sıcak bir çayla yapılan sıcak sohbetler işçi sınıfının mücadelesine, derneğimiz UİD-DER’e olan güvenimizi ve inancımızı bir kez daha pekiştirdi.