
Çizmeci Gıda patronu ve müdürleri sendikaya üye olanların isimlerini öğrenmek için ilginç yöntemler uygulamışlar. İşten atılan işçiler patronun yaptıklarını şöyle anlatıyorlar: “Patron önümüze Kuran’ı koydu ve el basıp sendikaya üye miyiz değil miyiz diye yemin etmemizi istedi. Biz kabul etmedik. Sonra önümüze üzerinde performans düşüklüğü nedeniyle işten atıldığımızın yazılı olduğu bir kâğıt koyup imzalamamızı istedi. Bu kâğıtları imzalamayı da kabul etmediğimiz için bizi işten attı. Ama patron bizi performans düşüklüğü nedeniyle değil sendikaya üye olduğumuz için işten attı, biz bunu biliyoruz. Üyeliğimizin tamamlanmasıyla işten atmaların başlaması aynı güne denk gelmişti zaten.”
Sendikalı olmaya nasıl karar verdiklerini sorduğumuzda ise şunları eklediler: “Asgari ücretin de altında bir maaşla çalışıyoruz. Zam falan da alamıyoruz. İşçiye zaten insan muamelesi yapılmıyor. Günde sadece 30 dakika molamız var. Sürekli hakaretlere uğruyoruz. Biraz hakkımızı istesek dinsizler, imansızlar demeye başlıyor. Kendisi 540 liraya işçisini çalıştırırken Müslümanlıktan bahsediyor. Zaten herkeste bir huzursuzluk vardı ve sabrımızın sonuna gelmiştik. ”
En son gece vardiyasında yaşanan çıkışlardan sonra, 70’e yakın işçi, ertesi gün akşam saatlerine kadar fabrika önünde beklemeye başladılar. Bizler durumdan haberdar olur olmaz daha sabah saatlerinde UİD-DER’li işçiler olarak işçileri ziyarete gittik, sendikacılar ise öğleden sonra fabrika önüne gelebildiler. O saate kadar işçilere “hepinizin tazminatını alacağız merak etmeyin” diyen, işten atılanların işe geri alınmasından hiç söz etmeyen sendikacılar, işçilerin bastırması üzerine “bütün atılanlar içeriye girene kadar direnişin devam edeceğini” söylemeye başladılar. UİD-DER’in amacı işçilerin birliğini sağlamaktır ve bu nedenle her işçi mücadelesini destekler. Bu nedenle tez zamanda direniş yerine gitmiştik. UİD-DER’li işçiler olarak işçilerin mücadelesinin gelişmesi ve kazanımla sonuçlanması için elimizden geleni yapıyoruz ve bundan sonrada yapmaya devam edeceğiz.
Ertesi gün işçiler Tek-Gıda-İş şapka ve önlükleriyle fabrika önünde direnişe geçtiler. İşçilerle yaptığımız sohbetlerde ücretlerin düşüklüğü ve genel müdürün üzerlerinde uyguladığı baskı öne çıkıyor. Direnişçi işçiler attıkları sloganlarla da genel müdüre karşı tepkilerini her seferinde dile getiriyorlar. Çizmeci Gıda’da içeride çalışan işçiler ile atılan işçiler arasındaki birliktelik bu direniş için oldukça önemli. Birbirlerine kenetlenen işçiler mücadele etmekte kararlı olduklarını her fırsatta dile getiriyorlar.
Çalışma ve yaşam koşullarını düzeltmek için sendikalaşan Çizmeci Gıda işçileri onurlu bir mücadeleye giriştiler. Böylesi onurlu bir mücadelede işçilere yalnız olmadıklarını göstermek ve morallerini arttırmak için dayanışma ziyaretleri oldukça önemlidir. Özellikle sanayi kenti olan Gebze’deki işçilerin, sendikaların ve emekten yana kurumların bu mücadeleye destek vermeleri, sınıf dayanışması ağını örmeleri gerekiyor.