
Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikasının (TÜMTİS), Mersin şubesi, gerçekleştirdiği ilk olağan kongreyle şube yönetimini belirledi. Açılış konuşmasını yapan TÜMTİS Şube Başkanı Savaş Gürkan, iki yıl öncesine kadar sadece bir ambarda üyesi olan sendikanın, iki yıl içerisinde Mersin Limanı’nda yüzlerce üyesiyle TİS düzeninde faaliyette bulunan, Araç Muayene İstasyonlarında çoğunluğu sağlayan bir sendika haline geldiğini belirtti. Örgütlenme çalışmalarında, mahallelerde, işyerlerinde, servis araçlarında birebir ilişkiler kurarak, kararlı ve direniş geleneğine sahip işçilerden oluşan bir şubenin nasıl kurulduğunu açıkladı. Ardından Türkiye ve dünyadaki sınıf gündemine değindi. “Torba Yasa” ile İşsizlik Sigortası Fonunun sermayeye peşkeş çekildiğini, iş cinayetlerinde katledilen işçilerin sayısının hızla arttığını söyledi. Avrupa’dan Latin Amerika’ya ve son dönemde Ortadoğu’ya yayılan işçi ve emekçi hareketinin yükselişe geçtiğini söyleyerek, işsizliğe, düşük ücretlere ve diktatörlüklere karşı ayaklanan emekçileri selamladıklarını belirtti.
TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk ise UPS direnişinden söz ederek, dünyanın birçok ülkesinde bu firmada çalışan işçilerin sendikalarda örgütlü olduğunu, Türkiye’de ise sendikal örgütlenme karşısında ilk yapılan işin 162 işçiyi işten atmak olduğunu ifade etti. Bunun üzerinde salondaki işçiler “Atılan İşçiler Geri Alınsın” sloganını coşkulu bir şekilde haykırdı. Öztürk’ün UPS mücadelesi ve sonuçları üzerine
TUMTIS_2.jpg [1]

Örgütlenmede çoğunluğun sağlandığı Araç Muayene İstasyonu işçileri ile direnişleri yeni biten UPS işçilerinin sesi sloganlarla bir daha salonda yankılandı. İşçiler direniş sürecinde yazdıkları “Liman Direniş Marşını” kürsüde hep birlikte söyledikten sonra oylamaya geçildi.
Sonuçların açıklanmasından sonra, “aramızda yenen-yenilen yok” denilerek ve her zaman mücadelenin kazanacağı söylenerek kongre sona erdirildi.