
Ulaşım, bankacılık, petrol, turizm, tekstil ve kamu sektöründe yoğunlaşan grevlere on binlerce işçi katılıyor. Kahire’de bankalar ve borsa, grev nedeniyle hâlâ kapalı. Bazı grevlere askerler müdahale ediyor, hemen ardından da cevaplarını alıyorlar. Kahire’de bir kaynak fabrikasında yapılan grevde askerlerin 200 grevci işçiyi dağıttığı haberinin gelmesinin ardından Kahire-İskenderiye yolu 30 dakika boyunca bloke edildi.
5.jpg [2]

Damietta’da 6 bin tekstil işçisi grevdeyken, Kahire’nin güneyindeki Helvan Örme ve Dokuma fabrikasında da grev devam ediyor. İskenderiye ve Süveyş kanalında da işçiler grevdeler. Süveyş kanalının kuzeyinde, 1000 kişi, bölgedeki gölü kirleten kimya fabrikasının kapatılması talebiyle gösteri yaptılar. Emekçiler fabrikanın zehirli atığını göle dökmesini protesto ettiler. İsmailiye’de, sulama, eğitim ve sağlık işçileri ücretlerinin arttırılması talebiyle valilik önünde eylem yaptılar.
Ekonomik taleplerin yanında, akraba kayırmacılığının ve yolsuzlukların önüne geçilmesi talebini yükselten kamu çalışanları da grev dalgasına katıldılar. Bankacılık sektöründe gerçekleşen eylemler kilit öneme sahip durumda.
6.jpg [3]

Mısır’da hem sevinç hem de acı var. 18 günlük kararlı eylemlerin ardından Mübarek’i deviren Mısırlı emekçiler, bu süreçte 365 kişiyi kayıp verdiler. 18 Şubatta yeniden Tahrir meydanında toplanan Mısırlılar bir yandan Mübarek’in devrilmesini kutlarken, öte yandan kayıplarını andılar ve taleplerinin arkasında olduklarını haykırdılar.
Yönetime el koyan ordu, grevci işçilere şu ana kadar fiziki bir müdahale de bulunmasa da, tehdit dolu açıklamaların dozu sürekli artıyor. Cunta, grevci işçileri ekonomiye zarar vermekle ve ülkenin istikrarını bozmakla suçlayıp grevlere derhal son verme çağrısında bulunuyor ve gerekirse müdahale edeceğini duyuruyor. Patronlar da ordunun bu açıklamalarını desteklediklerini ilan ediyorlar.
Mısır’da sürecin ne yönde ilerleyeceğini, işçi sınıfının ve emekçilerin örgütlülüğünün ve kararlılığının belirleyeceği çok açık.