
Ümraniye Tepeüstü’nde kurulu bulunan Casper bilgisayar firmasında, sendikaya üye olan işçiler üzerinde baskılar başladı. 21 Şubattan bu yana Birleşik Metal-İş üyesi 4 işçi işten atıldı. 1991 yılında üretime başlayan Casper, 2010 yılında “dünyanın en büyük üreticisi” ödülünü aldı. Sürekli büyüyen Casper, sıra işçilerin sendikalaşmasına geldiğinde en küçük hak dahi vermek istemiyor.
Fabrika önünde bekleyen işçilerle çalışma koşulları hakkında yaptığımız sohbette Casper’ın piyasada nasıl yükseldiğini de öğrenmiş olduk. Üretim, satış, ofis vb. bölümlerde toplam 350 işçinin çalıştığını söyleyen direnişçi işçiler şunları belirttiler: “Ücretlerimiz düşük ve eşitsiz. Eskiden yılda iki kez zam alırken artık yılda bir zam alıyoruz, üstelik bu yılın zam oranları henüz açıklanmadı. Biz bu koşullarda çalışmak istemediğimiz için sendikaya üye olduk. Çoğunluk tespitinde bulunduk. 26 Ocakta yetkimiz geldi. Bir an önce işe geri dönmek ve sendikalı olmak istiyoruz.”
Casper’de çalışan işçiler her gün sabah, öğle ve akşam saatlerinde direnişteki işçilerin yanına uğrayarak, arkadaşlarını yalnız bırakmıyorlar. İşçiler arasındaki dayanışmayı hazmedemeyen patronlar, servisleri fabrika içinden kaldırmaya başlamış.Birleşik Metal-İş, Casper direnişin 4. gününde basın açıklaması düzenledi. DİSK ve BMİS yöneticilerinin, çeşitli fabrikalardan işçi temsilcilerinin, Eğitim-Sen’in ve PSAKD’nin katıldığı eylemde, işçiler, “Casper’de Bundan Böyle Sendikalıyız” pankartı açtılar. “Yaşasın Sınıf Dayanışması!”, “Atılan İşçiler Geri Alınsın!” sloganı atan işçilere öğle arasında çalışan işçiler de destek verdiler. BMİS Genel Başkanı Serdaroğlu, yaptığı basın açıklamasında, Casper’daki sendika düşmanlığını eleştirdi. Metal işçilerinin mücadeleci geleneğine işaret eden Serdaroğlu, baskılara, işten atmalara, kanunsuzluklara boyun eğmeyeceklerini söyledi.
Casper’de çalışan işçilerin en doğal hakkı olan sendikalaşma hakkı, patronların baskılarıyla engellenmeye çalışılıyor. Patronların baskılarını püskürtmenin yolu işçilerin birliğinden geçiyor. Direnişçi işçileri desteklemek her işçinin görevidir.