Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği sitesinde yayınlanmıştır (https://uidder.org)

Anasayfa > İşyerlerinden > Çeşitli sorunlar > Dilovası’nda Emekçilerin Hayatını Karartanlar Kimlerdir?

Dilovası’nda Emekçilerin Hayatını Karartanlar Kimlerdir?

Gebze’den bir petrokimya işçisi

17.03.2011

Dilovası Kocaeli’ye bağlı bir belde. Bundan birkaç yıl önce de medyada adı öne çıkan bu belde, geçtiğimiz günlerde tekrar gündeme geldi. Fakat gündeme gelme konusu ne yazık ki yine fabrikalardan kaynaklanan çevre felâketiydi. Aradan bunca zaman geçmesine rağmen hiçbir şey değişmemişti. Artık Kanserovası diye adlandırılır hale gelen Dilovası’nı bu sefer gündeme getiren ise Kocaeli Üniversitesinden Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu idi.

Dilovası, bünyesinde birçok büyük fabrikayı barındıran ve büyük sermaye patronlarının yatırım yaptığı bir bölge. Burada ilk olarak Marshall Boya Fabrikası kuruldu. Ardından 1966’da Çolakoğlu, ardından Basf, Sümerbank, Nasaş, Diler Demir, OlmukSa-Alemdar Lever, Polisan, DYO, İzocam ve Çolakoğlu Metalurji gibi büyük fabrikalar faaliyete başladılar. Fakat bu fabrikaların üretimlerinde insan sağlığına zarar veren kanserojen maddeler kullanılmakta ve bu maddeler fabrika bacalarından salınmaktadır. Dilovası halkı bu kanserojen maddeleri soluyor. Onur Hamzaoğlu’nun yaptığı açıklamaya göre, Dilovası bölgesinde havadaki partiküllerde ağır metaller çok fazla. Bölgede doğan bebeklerin dışkısında ve annelerin sütlerinde ağır metal oranının çok yüksek olduğu tespit edilmiş. Dilovası, sanayi kuruluşlarının bulunmadığı Kandıra ilçesi ile karşılaştırıldığında cehennem gibi gözüküyor diyor Hamzaoğlu. Yani Dilovalılar cehennemde yaşıyorlar. Kandıra ile Dilovası arasında inanılmaz bir fark var. Dilovası’ndaki anne ve bebekler cehennemin kurbanları. Vücutlarında kadmiyum, alüminyum gibi metaller var. Bunlar insan vücudunda doğal olarak bulunan metaller değil.

Bu tespitlerin ardından medyada birçok haber ve istatistikler yayınlanmaya başlandı. İşin bir tarafı böyle idi. Fakat bu haberlerin çıkmasından sonra yine ortaya birçok iddia atıldı. Kimi haberlerde, yapılan araştırmanın gerçek olmadığı söyleniyordu. Ne var ki daha yapılan açıklama gündemden düşmeden Dilovası ile ilgili yeni haberler çıkmaya başladı. Sorun sadece buradaki fabrikaların bacalarından çıkan zehirde değildir. Dilovası ve çevre köylerine dökülen onlarca ton atık ortaya çıktı ve bu atıkların insan sağlığı ve çevre için son derece tehlikeli olduğu açıklandı. Zaten üretim yaparken biz işçilerin hayatını hiçe sayanlar, bunlar yetmiyormuş gibi bir de çıkan atıkları bizlerin yaşadıkları yerlere dökerek hayatımızı iki kez cehenneme çevirmekten geri kalmıyorlar.

Kapitalizm işçi sınıfını öyle bir kıskaca almış durumda ki, çalışırken karşı karşıya kaldığımız birçok meslek hastalığı yaşamımıza mal oluyor, bu da yetmezmiş gibi bir de zehirli atıkları yaşadığımız alanlara gömüyorlar. Patronların aşırı kâr hırsı yüzünden hem biz hastalanıyoruz hem de daha doğmamış çocuklarımız dünyaya hasta gelmiş oluyor. Dilovası halkı yıllardır bu şekilde yaşamak zorunda kalıyor. Bu sorun sadece Dilovası’na has bir olay değildir. Kapitalizm tüm dünyayı zehirliyor, insanları çürütüyor. Kimimiz kanser oluyor veya tedavisi olmayan bir hastalığa yakalanıyor, kimimiz ise ya sakat kalıyor ya da iş kazalarında yaşamımızı kaybediyoruz. Unutmayalım, bu sorunu patronlar ve onların temsilcileri çözmeyecek. Bu sorunu çözecek olan işçilerin örgütlü mücadelesi olacaktır. Ancak bizler bir araya gelirsek cehennemi cennete çevirebiliriz.

  • Çeşitli sorunlar [1]

Kaynak URL: https://uidder.org/dilovasi%E2%80%99nda_emekcilerin_hayatini_karartanlar_kimlerdir.htm

Links
[1] https://uidder.org/taxonomy/term/260