Buradasınız
1 Mayıs’ta Dünyanın Dört Bir Yanında Meydanlar İşçi ve Emekçilerin Talepleriyle Yankılandı!

Asya
Güney Kore’de başkent Seul başta olmak üzere birçok şehirde ve noktada düzenlenen 1 Mayıs mitinglerine yüz binlerce işçi ve emekçi katıldı. Kore Sendikalar Konfederasyonu’nun (KCTU) organize ettiği protesto gösterilerinde işçiler Yoon hükümetinin işçi düşmanı politikalarını protesto ettiler. Şarkılarla, sloganlarla yürüyüşler gerçekleştiren işçiler hükümetin işçi haklarına yönelik saldırılarına tepki gösterdiler ve bu saldırılara geçit vermeyeceklerini haykırdılar.
Japonya’da binlerce işçi 1 Mayıs’ta başkent Tokyo’da bir araya geldi. İşçiler artan hayat pahalılığına, gelir eşitsizliğine ve düşük ücretlere tepkilerini dile getirdiler, ücret artışı talep ettiler. Mitingde, 1 Mayıs’ta dünyanın dört bir yanından işçilerin ortak taleplerle birleştiği vurgulandı.
Filipinler’in başkenti Manila’da da binlerce işçi 1 Mayıs’ta meydanları doldurdu, yükselen gıda ve akaryakıt fiyatlarına ve düşük ücretlere tepki gösterdi. “Ölmek için değil, yaşamak için çalışıyoruz” yazılı pankartlar taşıyan işçiler iş güvenliği önlemlerinin alınmasını ve ücretlerin arttırılmasını talep ettiler.
Bangladeş’te tekstil işçileri başta olmak üzere on binlerce işçi başkent Dakka’da bir araya geldi. Ucuz işgücü cenneti olarak tanımlanan Bangladeş’te işçiler asgari ücretin arttırılmasını, sendikalaşma hakkının tanınmasını, iş güvenliği önlemlerinin alınmasını, doğum izni ve 8 saatlik iş günü talep ettiler.
Pakistan’ın Lahor kentinde düzenlenen mitingde ücretlerin arttırılması ve iş yasalarının uygulanması talep edildi.
Tayvan’da da binlerce işçi çalışma koşullarının iyileştirilmesi, ücretlerin arttırılması ve emeklilik koşullarının iyileştirilmesi talepleriyle 1 Mayıs yürüyüşleri gerçekleştirdi.
Endonezya’da ise on binlerce işçi hükümetin dış yatırım çekmek için işçi haklarını gasp etme planlarını içeren yasaya karşı protesto gösterileri düzenledi. Jakarta başta olmak üzere birçok kentte bir araya gelen işçiler yasanın geri çekilmesini ve ücretlerin arttırılmasını talep ettiler.
ABD
New York’tan Los Angeles’a ABD’nin birçok kentinde on binlerce işçi, emekçi ve öğrenci meydanlara çıkarak, eylemler ve yürüyüşler düzenleyerek emperyalistlerin savaşına karşı barış ve adalet taleplerini yükselttiler. Columbia Üniversitesinde başlayan ve ABD genelinde onlarca üniversiteye yayılan Filistin halkıyla dayanışma eylemleri 1 Mayıs’ta işçilerin ve sendikaların eylemleriyle birleşti. Sağlıktan eğitime, hizmetten ulaşıma birçok sektörde örgütlü işçiler ve sendikalar daha yüksek ücret, grev hakkına yönelik saldırıların sonlandırılması talepleriyle birçok şehirde eylemler ve yürüyüşler düzenledi.
ABD’de öğrencilerin işgal eylemleri giderek yaygınlaşırken öğrenciler 1 Mayıs’ı polisin saldırılarıyla ve toplu gözaltılarla karşıladı. Polis saldırılarına, üniversite yönetimlerinin tehditlerine rağmen Kaliforniya ve New York kampüslerindeki öğrenciler ve akademisyenler Filistin halkıyla dayanışma eylemlerini büyütüyorlar.
Latin Amerika
Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te Genel İşçi Konfederasyonu’nun (CGT) çağrısıyla düzenlenen 1 Mayıs yürüyüşünde binlerce Arjantinli işçi ve emekçi bir araya geldi. Çeşitli sendikalar ve demokratik kitle örgütleri ise Plaza de Mayo Meydanında bir miting düzenleyerek “grev ve mücadele” sloganlarıyla mücadeleyi yükseltme çağrıları yaptı. Arjantin genelinde on binlerce işçi ve emekçi faşist Milei hükümetine, işçi sınıfına yönelik saldırılara ve kemer sıkma politikalarına karşı taleplerini haykırdı.
Meksika’nın başkenti Meksiko’da toplanan binlerce işçi, çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi doğrultusunda bir dizi talep yükseltti. Şili’nin başkenti Santiago’da sendikaların çağrısıyla toplanan işçi ve emekçiler ise asgari ücrette ve emekli maaşlarında artış talepleriyle 1 Mayıs kutlamalarında yerini aldı. Kolombiya’da başkent Bogota’daki Bolivar Meydanında buluşan işçi ve emekçiler Filistin halkıyla dayanışmalarını göstererek savaş karşıtı sloganlar attılar. Venezuela’nın başkenti Karakas’ta gerçekleştirilen yürüyüşte de binlerce kişi İsrail’in Gazze’deki saldırılarını protesto etti, acil ateşkes ilan edilmesini talep etti. Düşük ücretleri ve hayat pahalılığını da protesto eden Venezuelalı emekçiler taleplerini ve sloganlarını 1 Mayıs coşkusuyla haykırdılar.
Ekvador’un başkenti Kito’da ise işçi sendikaları, öğrenci örgütleri ve yerliler hükümetin ekonomi politikalarını protesto ettiler. Hükümetin dayattığı neoliberal ekonomi politikalarına karşı sağlık ve eğitim gibi temel kamu hizmetlerine ayrılan fonların ve istihdamın arttırılmasını talep ettiler.
Avrupa
Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde düzenlenen kitlesel 1 Mayıs kutlamalarında kemer sıkma politikalarına ve hayat pahalılığına karşı daha iyi yaşam ve çalışma koşulları talepleri, emperyalist savaşa karşı barış ve adalet özlemi, Filistin halkıyla dayanışma çağrıları öne çıktı.
Fransa genelinde 250 ayrı noktada miting düzenlenirken başkent Paris’te sendikaların çağrısıyla on binlerce işçi ve emekçi meydanlara çıktı. Ülke genelinde 200 binden fazla kişinin katıldığı eylemlerde işçi ve emekçiler ücretlerin arttırılması ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talepleriyle 1 Mayıs coşkusunu yaşadılar. Polisin yürüyüşe müdahale etmesine ve gözaltılara rağmen on binlerce işçi taleplerini haykırdı, Macron hükümetinin işçi düşmanı politikaları protesto edildi.
Almanya’da Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) çağrısıyla ülke çapında 1 Mayıs mitingleri düzenlendi. Almanya genelinde 450’den fazla eyleme 330 binin üzerinde işçi ve emekçi katıldı. “Daha fazla ücret, daha fazla boş zaman, daha fazla güvence” sloganıyla düzenlenen 1 Mayıs gösterilerinde hükümetin politikaları ve işçi sınıfına yönelik saldırılar protesto edildi.
İsveç’te başkent Stockholm’de düzenlenen 1 Mayıs mitinginde Filistin ile dayanışma çağrıları öne çıktı. Portekiz’in başkenti Lizbon’da ise Portekiz Genel İşçi Konfederasyonu (CGTP) çağrısıyla binlerce işçi 1 Mayıs gösterilerinde buluştu.
İspanya’da başkent Madrid’den Barcelona’ya CCOO, UGT sendikalarının çağrısıyla binlerce işçi 1 Mayıs gösterilerinde yerini aldı. Çalışma saatlerinin düşürülmesi, ücretlerin yükseltilmesi taleplerinin yanı sıra gösterilerde Filistin halkıyla dayanışma ve acil ateşkes çağrıları da yükseltildi.
Yunanistan’ın birçok kenti 1 Mayıs gösterilerine sahne olurken en kitlesel ve coşkulu eylemler başkent Atina’da gerçekleşti. Ülke genelinde işçi ve emekçiler sokaklara çıkarken Başkent Atina’da 4 ayrı alanda yapılan kutlamalarda hayat pahalılığına, iş kazalarına ve kötü çalışma koşullarına karşı talepler öne çıktı. Ayrıca emperyalist savaşa karşı barış ve Filistin halkıyla dayanışma çağrıları yükseltildi.
İtalya’da CGIL, CISL ve UIL sendikalarının çağrısıyla düzenlenen 1 Mayıs gösterilerine binlerce işçi katıldı. Düşük ücretlere, işyerlerinde artan iş kazalarına, güvencesiz çalışma koşullarına karşı talepler yükseltildi. Monfalcone’de bulunan Cumhuriyet Meydanında bir araya gelen binlerce işçi barış, adalet ve daha iyi çalışma koşulları talep etti. İşçi konfederasyonlarının yanı sıra Napoli, Torino, Milano gibi İtalya’nın büyük şehirlerinde çeşitli mücadeleci sendikaların ve örgütlerin çağrısıyla emperyalist savaşlara karşı barış ve mücadele çağrılarının yükseldiği yürüyüşler düzenlendi. Eylemlere çeşitli sektörlerden binlerce işçi katıldı.
İngiltere’de işçi ve emekçiler İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ı Filistin halkıyla uluslararası dayanışmayı büyütme ve emperyalist savaşa karşı eylem gününe dönüştürdüler. Unite, UNISON, GMB, NEU, UCU dâhil olmak üzere birçok sendikada örgütlü işçilerin yer aldığı “Özgür Filistin için İşçiler” grubu, çeşitli sektörlerde örgütlü sendikalar ve demokratik kitle örgütleri ülke genelinde kitlesel eylemler düzenlediler. Başkent Londra’daki Ticaret Bakanlığı önünde “İsrail’i silahlandırmayı durdurun” yazılı pankartla eylem düzenlenirken Birleşik Krallık genelinde İskoçya, Galler ve Lancashire’de bulunan İsrail’e silah tedariki sağlayan İngiliz silah şirketi BAE Systems fabrikaları girişleri abluka altına alındı.
Başkent Londra’da Marx Anıtı Kütüphanesi önünde toplanan binlerce işçi ve emekçi ise Trafalgar Meydanına doğru 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleştirdi. Türkiye, İran, Filipinler, Latin Amerika ülkelerinden göçmenlerin ve sosyalist örgütlerin, RMT, PSC, Unite gibi İngiltere’nin önde gelen sendikalarından işçilerin katılım gösterdiği yürüyüşte marşlar ve sloganlarla işçi sınıfının temel talepleri yankılandı. Hayat pahalılığı ve grev hakkına yönelik saldırılar protesto edilirken yürüyüş boyunca Filistin halkına özgürlük ve kalıcı ateşkes talepleri de yükseldi. Trafalgar Meydanında yapılan konuşmalarda işçi sınıfının kapitalizmin yarattığı sorunları durdurabilecek tek güç olduğu ve bunun ancak işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışmasının örülmesiyle mümkün olabileceği vurgusu yapıldı.
Avustralya
Avustralya’nın Sidney şehrinde çeşitli sektörlerden binlerce işçi 1 Mayıs’ta bir araya geldi. “Birleşen İşçiler Asla Yenilmezler!” sloganıyla şehir merkezi Sidney CBD’de düzenlenen yürüyüşe lojistik, inşaat, hizmet, sağlık sektörlerinde örgütlü işçiler ve sendikalar katıldı. İşçi sınıfına yönelik saldırılara ve hak gasplarına karşı mücadele çağrılarının yükseldiği coşkulu 1 Mayıs gösterilerinde Filistin halkıyla dayanışma içinde olan işçiler İsrail ve suç ortaklarını protesto ettiler.
Afrika
Güney Afrika’da önce başkent Cape Town’da Filistin halkıyla dayanışma yürüyüşüne katılan işçiler, ardından Güney Afrika Sendikalar Kongresi’nin (Cosatu) düzenlediği mitingde buluştu. Dünyanın her yerinde ezilen halklarla dayanışma içinde olduklarını dile getiren işçiler, özgürlük ve adalet taleplerini yükselttiler. Nijerya’da ise sendikaların çağrısıyla düzenlenen 1 Mayıs mitinginde ortak talep işçi ücretlerinin yükseltilmesi oldu. Son 28 yılın en yüksek enflasyonunun yaşandığı ülkede, artan hayat pahalığı protesto edildi.
Tunus’ta ise Tunus Genel İşçi Sendikası’nın (UGTT) çağrısıyla yapılan kitlesel mitingde artan yoksullaşmaya ve derinleşen adaletsizliğe karşı talepler yükseltildi. İşçi haklarına yönelik saldırıların arttığına vurgu yapılan konuşmalarda, hükümet protesto edildi. Ayrıca Filistin halkıyla dayanışmasını dile getiren binlerce işçi, emperyalist savaşa ve bu zulme ortak olanlara karşı öfkelerini haykırdı.
- Arjantin’de İşçiler Üçüncü Kez Genel Grevde!
- Yunanistan’da Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Genel Grev
- ABD, İspanya ve İtalya’da Emekçiler Meydanlarda
- İşçilerin Kemer Sıkma Politikalarına ve Anti-Demokratik Uygulamalara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Sırbistan’da Hükümet Düştü!
- Sırbistan’da Tarihi Protesto Gösterisi
- İngiltere’de On Binler Yeniden Meydanlarda!
- Örgütlüysek Her Şeyiz!
- Almanya’da Havayolu İşçileri Uyarı Grevi Yaptı
- Dünya Meydanlarında Emekçi Kadınlar: Şiddete, Baskıya, Sömürüye, Emperyalist Savaşa Son!
- Gürcistan’da Maden İşçileri Ayakta!
- Kadınıyla Genciyle İşçi Sınıfı Mücadeleyi ve Umudu Büyütüyor!
- Finlandiya’da Birçok Sektörden İşçiler Grevde
- İngiltere’de Yükselen Ses: “Gazze’den Elinizi Çekin!”
- Almanya’da Yükseltilen Irkçılığa Karşı Kitlesel Eylemler
- Örgütlü İşçiler Unutmuyor, Hesap Soruyor! Sömürüye ve Haksızlıklara Karşı Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere, ABD ve Sırbistan’da Mücadele Sürüyor
- Dünya İşçi Sınıfı Yeni Yıla Mücadeleyle Girdi
- Güney Kore’de Devlet Başkanı Görevinden Uzaklaştırıldı, Mücadele Devam Ediyor
- Güney Kore’de Devlet Başkanına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- Uludağ’ın Eteğinde Umudumuz Yeşerdi
- Dünden Bugüne, Bugünden Yarınlara 1 Mayıslar
- Yapılan Hiç Bir Şey Boşa Gitmez!
- Elbet Bir Gün…
- Yumruğumuzu Büyütmeye Devam Edelim!
- 1 Mayıs’ta Kendimi Özgür Hissettim
- Olmak İstediğim Fotoğraf Karesi!
- UİD-DER ile Nice 1 Mayıslara
- Yüreklerimiz Meydanlarda Buluştu
- 1 Mayıs Alanlarında UİD-DER Saflarında
- İşyerlerinden 1 Mayıs Alanlarına UİD-DER
- Geleceği Ellerinde Taşıyan Mücadeleci İşçilerin Korteji
- 1 Mayıs’ta Çocuklarımla El Ele
- Her Şeye Rağmen Yaşasın 1 Mayıs
- İyi ki 1 Mayıs’a Gitmişim
- 1 Mayıs Meydanında Kırmızı Önlük ve Şapkanın Güzelliği
- 1 Mayıs’ta Umudumuz Yeşerdi
- 1 Mayıs Ruhuyla Mücadeleyi Büyütmeye Biz de Varız!
- İlk 1 Mayıs’ımın Gururunu Yaşadım
- 1 Mayıs’ta Dünyanın Dört Bir Yanında Meydanlar İşçi ve Emekçilerin Talepleriyle Yankılandı!
Son Eklenenler
- 2 Nisan 2024’te İstanbul Beşiktaş’ta Masquerade isimli gece kulübünde çıkan yangında 29 işçi yaşamını yitirmişti. Aileler aradan geçen bir senede adaletin sağlanmamış olmasına, asli kusurluların tutuklanmamasına tepkili. Mahkemeye sunulan ikinci...
- Arjantin’de faşist devlet başkanı Javier Milei’nin 2023 yılı sonunda iktidara gelmesinden bu yana işçiler üçüncü kez genel greve çıktı. Genel İş Konfederasyonu’nun (CGT) çağrısıyla 10 Nisan Perşembe günü ülke çapında 24 saatlik grev gerçekleşti....
- Panayırdaki gösteri için adam avazı çıktığı kadar bağırarak müşteri çekmek istiyormuş ama gösteri o kadar kötüymüş ki kimse adama kanıp gösteriye gitmiyormuş. Panayır açılalı epey olmuştur ve çığırtkana kanarak girenlerin söyledikleri de kulaktan...
- İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs yaklaşıyor. Peki, hangi koşullarda karşılıyoruz 1 Mayıs’ı? İşçiler, emekçiler olarak hepimiz ağırlaşan sorunlarımızın çözülmesini, üzerimizdeki baskının hafiflemesini istiyoruz....
- Kocaeli Gebze’de bulunan Alman sermayeli Erlau Metal fabrikasında işçiler, Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 No’lu Şube’de örgütlendi. Sendika yakın zamanda Çalışma Bakanlığından yetki belgesini almasına rağmen işveren yetki itirazında bulundu....
- Kasım 2024’te Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer tutuklanarak görevden alınmış ve ardından belediyeye kayyum atanmıştı. İşçiler üzerinde baskı uygulayan kayyum yönetiminin tazminatlarını ödemeden, haklı gerekçe göstermeden pek çok işçiyi...
- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) geçtiğimiz hafta Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme sonuçlarını açıkladı. Sonuçların açıklanmasının ardından eğitim sendikaları atamaların ölçülebilir ve somut...
- Gerek dünyada gerekse yaşadığımız ülkede öyle olaylar, öyle gelişmeler yaşanıyor ki ilk bakışta her şey çok bilinmeyenli bir matematik denklemi gibi karmaşık ve anlaşılmaz görünebilir. Nasıl ki matematikte karmaşık problemleri çözebilmek için...
- İrfan Yalçın’ın “Ölümün Ağzı” romanı, 1940’lı yıllarda Zonguldak köylüsünün “mükellef” adı altında bedavaya çalıştırıldığını belgeleyen bir tanıklıktır. Dönemin tek partili rejiminde, İsmet İnönü madeni teftişe gittiğinde, karşısına dizilen...
- Ha geldi, ha gelecek, yok yok bu sene gelmeyecek derken Yaren leylek Bursa’nın Karacabey ilçesinde, Uluabat Gölünün kıyısında balıkçı Âdem amcayla buluştu. On dört yıllık dostluk! Adı gibi yarenlik yapıyor Âdem amcaya. Aslında kimsenin haberi...
- 11 Nisan’da Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Emek ve Demokrasi Güçleri ve öğrenciler birçok ilde tutuklu öğrencilerin serbest bırakılması talebiyle basın açıklamaları gerçekleştirdi. İstanbul’da KESK İstanbul Şubeler Platformunun...
- Yunanistan’da işçi ve emekçiler bir kez daha kamu ve özel sektörde 24 saatlik genel grev gerçekleştirdi. Tembi tren felaketinin ikinci yıldönümü olan 28 Şubatta tarihindeki en büyük grev ve protestolara sahne olan Yunanistan’da, 9 Nisanda bir kez...
- KESK’e bağlı Eğitim Sen, Birleşik Kamu-İş’e bağlı Eğitim-İş ve Hürriyetçi Eğitim Sen, 10 Nisanda birçok ilde Milli Eğitim Müdürlükleri önünde, kent meydanlarında, sendika şubelerinde proje okullara yapılan keyfi atamalara karşı basın açıklamaları...