Buradasınız
İşçiler Haykırdı: “İş Kazalarına Karşı Mücadeleye ve Dayanışmaya!”

UİD-DER’in 15 Aralıkta Petrol-İş Sendikası Genel Merkez salonunda gerçekleştirdiği “İş Kazalarına Karşı Mücadeleye ve Dayanışmaya!” etkinliğine çeşitli kentlerden yüzlerce işçi katıldı. Adana, Mersin, Ankara, Zonguldak, Karabük, Çorlu, Gebze ve İstanbul’un emekçi semtlerinden bir araya gelen işçiler; UİD-DER’in iş kazalarına, meslek hastalıklarına ve iş cinayetlerine karşı yürüttüğü kampanyaya coşkuyla destek verdiler. Sömürüsüz ve savaşsız bir dünya için mücadele çağrısının yapılmasıyla son bulan etkinlik, salondaki tüm işçilerin dakikalarca ayakta alkışlamasıyla son buldu.
Etkinliğe, HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, KESK Genel Başkanı Lami Özgen; DERİTEKS Tuzla Şubesi, Genel-İş Anadolu Yakası Şubesi, TÜMTİS yöneticileri, Çelik-İş İstanbul 1 ve 2 nolu şube yöneticileri; İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nden, Bir Umut Derneği’nden, Anti-Kapitalist Müslümanlar/Kapitalizme Karşı Mücadele Derneği’nden, Kârerliler Derneği’nden yöneticiler katıldılar. Feniş Alüminyum, Punto Deri, Hacettepe, DHL direnişçileri, UPS işçileri de etkinlikte yerlerini aldılar ve iş kazalarına karşı öfkelerini dile getirdiler.
Etkinliğe, uluslararası işçi dayanışmasının anlamını ortaya koyan çok sayıda ülkeden ve işçi örgütünden mesajlar da gönderildi.
Etkinliğe katılan işçiler ve kurumlar selamlandıktan sonra, UİD-DER’in faaliyetlerini anlatan bir video izlendi. İş kazalarında yaşamını kaybeden işçilerin anısına ithaf edilen etkinlikte, iş kazalarında ve işçi sınıfının mücadelesinde hayatını kaybedenler için saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından salondaki işçiler, dakikalarca süren alkışlarıyla iş kazalarına olan tepkilerini ifade ettiler.
İşçi sınıfının birliği ve dayanışması için yoğun bir emek harcayan derneğimiz UİD-DER adına da bir konuşma yapıldı. Konuşmada, UİD-DER’in “İş Kazaları Kader Değildir, İşçi Ölümlerini Durduralım” kampanyasıyla işçilerin protestosunu 100 binden fazla imzayla Meclis’e taşıdığının altı çizildi.
İş kazalarının işçiler ve aileleri üzerinde nasıl bir yıkıma, fiziksel ve psikolojik tahribata yol açtığına dikkat çekildi. İş kazalarının gerçek sorumlusunun patronlar sınıfı ve gerekli önlemleri almayan, iş yerlerinin denetimini sağlamayan AKP hükümeti olduğu vurgulandı. Kapitalist sömürü düzeni teşhir edildi. UİD-DER’in, işçi sınıfının somut sorunlarının çözümü yolunda örgütlülüğü büyütmek ve geniş kesimlere bu örgütlülüğü yaymak amacıyla kurulduğu vurgulandı. Sendikaların üzerine düşen görevi yapmadığı koşullarda, UİD-DER’in sendikaların doğal görevlerini üstlenmek zorunda kaldığı belirtildi. Çeşitli kampanyalar yürüten UİD-DER’in, işçilere moral ve güç verdiği, örgütlenen ve mücadele eden işçilerin umutsuzluktan sıyrıldığı ifade edilerek, örgütlenme çağrısı yinelendi.
Etkinlik boyunca iş kazaları ve iş cinayetleri, işçilerin mücadelesi kapsamında çeşitli videolar gösterildi. İş kazalarında yaşamını kaybeden işçi ailelerine söz verildi. Etkinliğe katılanlar arasında bulunan, iş kazası geçirerek ağır bir şekilde yaralanan işçilerin duyguları aktarıldı. Dizi setinde iş cinayetine kurban giden Selin Edem’in ablası ve Davutpaşa’daki patlamada yaşamını kaybeden Heybetullah Güleç’in ağabeyi Adalet Arayan İşçi Aileleri adına bir konuşma yaptılar; iş kazalarına ve iş cinayetlerine karşı UİD-DER’in ortaya koymuş olduğu çalışmadan dolayı teşekkür ettiler.
Feniş, Punto Deri, Hacettepe Hastanesi direnişçileri iş kazalarına olan öfkelerini dile getirdiler, direnişlerinin başarıya ulaşması için dayanışma çağrısı yaptılar. Daha sonra kürsüye gelen HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü ve HDP Milletvekili Levent Tüzel, yaptıkları konuşmalarda, UİD-DER’in yürüttüğü kampanyanın önemine değinerek, iş kazalarına ve iş cinayetlerine karşı sessiz kalınmaması gerektiğini, istendiğinde ses getiren mücadelelerin örgütlenebildiğini vurguladılar. Etkinlikte, DİSK Genel-İş Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Başkanı Mahmut Şengül de bir konuşma yaparak iş kazalarına karşı sendikaların üzerine düşen görevi yapması gerektiğini belirtti.
UİD-DER İSİG Komitesi adına da bir konuşmanın yapıldığı etkinlikte; Japonya, İngiltere, İran, Avusturya ve Almanya’dan gönderilen mesajlara yer verildi.
Göçmen işçilerin sorunlarının da yer bulduğu etkinlikte, Elif Çağlı’nın göçmen işçilerin çileli yaşamını anlatan şiiri Umut Teknesi’ne de yer verildi. Etkinlikte, UİD-DER Müzik Grubu da çeşitli ezgiler seslendirdi. Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde madencilerin nasıl köle gibi çalıştırıldığını anlatan, madencilerin kahırlı yaşamının bir ifadesi olan “Mükellefiyet”, UİD-DER Müzik Grubu’nun iş kazalarına karşı yürütülen kampanya sırasında bestelediği “Kader Değil”, ayrıca “Madenci” ve “İşçinin Türküsü” ezgileri salondaki işçilere yoğun duygular yaşattı. Hep bir ağızdan söylenen “İşçinin Türküsü”yle biten etkinliğimiz dakikalarca ayakta alkışlandı ve adeta alkış fırtınaları kopardı. İşçiler salonu terk etmek istemediler. Yavaşlayan alkış fırtınası durup durup yeniden yükseldi. İşçiler, “UİD-DER Yürüyor, Mücadele Büyüyor!” sloganıyla salondan ayrıldılar.
Son Eklenenler
- İstanbul Sultangazi’de bulunan Bezmialem Validesultan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinin Okul Müdürü Refik Albayrak’a, İBB’nin dağıttığı ücretsiz yemeğin öğrencilere ulaştırılmasını sağladığı için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kınama cezası...
- Gebze Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Alman sermayeli ERLAU Metal fabrikasında işçilerin direnişi sürüyor. Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 No’lu Şubede örgütlenen işçiler kod 46 ile işten atıldı. Direnişin 26. gününde UİD-DER’li işçiler...
- Bazı kayıplar vardır ki ifadesi mümkün olmaz, sanki bir parçamızı alıp götürür. Pazar günü emekçi bir abimizi, bir değerimizi, bir rengimizi, “bu ülkede barışı savunan bir kişi bile kalsa umut vardır” diyen, savunduğu değerlerin bedelini...
- Bu yıl 1 Mayıs’ta Kadıköy’de yan yanaydık! Yağmur da yağdı, çamur da vardı ama biz çocuk, yaşlı, genç, engelli, üniversiteli, liseli, emekli, kadın, işçi, emekçi oradaydık. Omuz omuza, yürek yüreğeydik…
- İzmir’de belediye işçileri birbiri ardına greve çıkıyor. Narlıdere Belediyesi işçileri 6 Mayısta grev başlattı, bir gün sonra talepleri kabul edildi. Konak Belediyesi işçileri ise 7 Mayısta greve çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan...
- Bu 1 Mayıs’a kızım, torunum ve oğlumla katıldım. 1 Mayıs alanında çocuklarımın da yanımda olmasının heyecanımı ve mutluluğumu arttırdığını belirtmek isterim. Ben her yıl 1 Mayıs’a UİD-DER’le katılıyorum ve her zaman çok heyecanlanıyorum.
- TÜPRAŞ Rafineri'de kendilerine haber verilmeden taleplerinin çok altında zam oranlarına ve 3 yıllık sözleşmeye imza atılmasına tepki gösteren işçiler üretimi durdurarak, yürüyüş yaparak sözleşmeyi protesto etti.
- Hiçbir şey siyaset üstü değildir. Ekmekten suya, yediğimiz peynirin kalitesinden oturduğumuz evin sağlamlığına kadar her şey siyasetin içindedir. İş cinayetlerini “kader” diye yutturanlar, depremleri de “fıtrat” diye anlatıyorlar.
- Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde olan belediyeler ile petrokimya sektöründeki fabrikalarda birer birer grev kararları alınıyor. İzmir’de Narlıdere Belediyesi işçileri grevin ilk gününde kazanım elde ederken Konak Belediyesinde 7 Mayısta grev...
- İşçi sınıfının 8 saatlik işgünü mücadelesi 1889’dan önce başlamıştı. Ancak 1 Mayıs 1889’da, 8 saat çalışma, 8 saat dinlenme ve 8 saat canımızın istediğini yapma talebiyle kitlesel olarak alanlara çıkıldı. 1 Mayıs bu başkaldırının ve daha adil bir...
- Genel-İş Sendikası İzmir 6 Nolu Şubenin örgütlü olduğu Narlıdere Belediyesine bağlı NARBEL’de çalışan işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 6 Mayısta greve çıktı. NARBEL işçileri bir müddettir ücretleri eksik ve...
- Bu mektubumda sizlere sınıf temelinde örgütlü olmanın ne demek olduğunu dilim döndüğünce anlatmak istiyorum. Önce kendi deneyimimden, ardından da 1980 öncesi işçi kuşaklarının örgütlü mücadelesinden örnekler vereceğim.
- 15 Nisanda geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle 18 gün yoğun bakımda kalan ve 3 Mayısta yaşamını yitiren Sırrı Süreyya Önder on binlerce insan tarafından sonsuzluğa uğurlandı. Siyasi parti yöneticileri, sanatçılar, gazeteciler, Barış Anneleri, Kürt...