Buradasınız
İşçiler Yoksulluğa, Sendika Düşmanlığına, Eşitsizliğe, Savaşa Karşı Mücadele Ediyor!

Amazon işçilerinin dünya çapında “Kara Cuma” grevi!
Amazon işçileri, teknoloji devi şirketin 30 yıllık tarihinde en büyük greve imza attılar. Tüm dünyada alışverişin en yoğun olduğu Kara Cuma’da (Black Friday) Amazon işçileri 30’dan fazla ülkede greve çıktı. Amazon işçilerinin uluslararası mücadelesini örgütleyen “Make Amazon Pay/Amazon’a ödet!” adlı kampanya grubunun ilan ettiği uluslararası eylem gününde, onlarca ülkede depo ve tedarik merkezlerinde grevler ve eylemler gerçekleştirildi.
İşçiler sendikalaşmayı engelleyen, ağır çalışma koşullarını ve düşük ücretleri dayatan Amazon’a karşı dünyanın dört bir yanında ortak taleplerle mücadele ediyor. ABD’de kazanılan ilk sendikal zaferin ardından diğer ülkelerdeki Amazon işçileri de uluslararası dayanışma ruhuyla sendikal mücadeleyi büyütüyor.
Grev günü, İngiltere’nin Coventry bölgesinde bin işçi greve çıkarak, Amazon deposu önünde coşkulu bir eylem düzenledi. İtalya, Almanya ve ABD’den de grevci işçilerin katıldığı grev meydanındaki eylemde uluslararası dayanışmaya vurgu yapıldı. Almanya’dan Ver.di sendikası üyesi bir işçi yaptığı konuşmada “Dayanışma sınır tanımaz. Her sabah aynı saatte aynı sıkıntılara uyanıyoruz. Bu bir sınıf mücadelesi. Dayanışmamızı da mücadelemizi de uluslararası çapta büyütmeliyiz” dedi. Başka bir işçi ise, “Hangi dili konuştuğumuzun bir önemi yok. Biz dayanışmanın dilini konuşuyoruz. Birlikte mücadele ediyoruz. Amazon’a diz çöktüreceğiz. Hak ettiğimizi alacağız” diyerek mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu.
ABD’den İngiltere’ye Fransa’dan Hindistan’a 30’dan fazla ülkede greve çıkan işçiler sendikalarının tanınmasını, kötü çalışma koşullarının düzeltilmesini, ücretlerin arttırılmasını talep ediyorlar. Sözde indirimlerle küresel çapta milyarlarca dolarlık ticaretin yapıldığı, internet alışverişinin zirveye çıktığı “Kara Cuma”yı küresel eylem gününe çeviren Amazon işçileri Kara Cuma indirimlerinin sürdüğü günler boyunca grevlerine ve eylemlerine devam edecek.
Çekya’da tarihi grev
Doğu Avrupa ülkesi Çekya’da kamu ve özel sektör işçileri tarihi bir greve imza attılar. Sağlık, sosyal hizmet, eğitim, otomotiv, metal, gıda, enerji, ulaşım ve daha birçok sektörden yaklaşık 1 milyon işçi 27 Kasımda grev gerçekleştirdi. Çek-Moravya Sendikalar Konfederasyonunun (ČMKOS) çağrısıyla gerçekleşen grevde işçiler, yüksek enflasyona, düşük ücretlere, kemer sıkma politikalarına, emeklilik hakkının gasp edilmesine, fahiş enerji fiyatlarına karşı tepkilerini dile getirdiler. Başkent Prag’da protesto gösterisi yapan grevci işçiler taleplerini haykırdılar.
Ülkedeki okulların yüzde 70’inde eğitim durdu. Eğitim emekçileri hükümetin eğitime daha fazla bütçe ayırmasını talep ettiler. Hükümetin, ücretini ödediği ders saatini düşürme politikasına tepki gösterdiler. Greve çıkan sağlık çalışanları da ücretlerinin erimesine ve kamu sektörü işçilerinin maaşlarının dondurulmasına tepkilerini dile getirdiler. Ülkenin en büyük fabrikalarından olan Skoda Otomotiv’in tüm tesislerinde işçiler iş bırakarak hükümetin kemer sıkma politikalarını protesto ettiler. Mart ayında emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı meydanlara çıkan Çekyalı emekçiler hükümetin hak gasplarını ve yoksullaştırma politikalarını arttırmasına karşı mücadele etmeye devam ediyor.
Almanya’da kamu işçilerinin uyarı grevleri devam ediyor
Almanya’nın Berlin, Hamburg ve Bremen şehirleri başta olmak üzere birçok şehirde binlerce kamu emekçisi greve çıktı. Okullarda, kreşlerde, üniversitelerde, hastanelerde ve kamu dairelerinde iş durduran işçiler uyarı grevleriyle hükümeti taleplerini kabul etmeye çağırıyor. Nisan ayından bu yana devam eden ve yaklaşık 1 milyon 100 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinin iki turunda da talepleri görmezden gelinen işçiler uyarı grevleriyle mücadeleyi yükseltiyorlar.
Birleşik Hizmet Sektörü Sendikası Ver.di öncülüğündeki sendikaların çağrısıyla grev kararı alan kamu emekçileri 10,5’lik ücret artışı veya en az 500 avro artış talep ediyorlar. Ayrıca talepler arasında Bremen, Hamburg ve Berlin şehirlerinde çalışan işçiler için 300 avroluk ek şehir ödeneği yer alıyor. 22 Kasımda başlayan uyarı grevlerine Berlin’de 10 binden fazla işçi, Hamburg’da 7 binden fazla işçi katıldı. İşçiler grevin yanı sıra, çeşitli şehirlerde ve işyeri önlerinde miting ve yürüyüşler düzenleyerek taleplerini haykırdı. Hükümetin sendikalara teklifte dahi bulunmadığı müzakerelerin üçüncü turunun 7 Aralıkta başlaması planlanıyor. Yeni müzakere turu öncesinde kamu sektörünün farklı alanlarında da greve gideceklerini ve eylemlerini arttıracaklarını söyleyen sendikalar taleplerinde kararlı olduklarının altını çiziyorlar.
25 Kasımda emekçi kadınlar eşitlik talebini yükseltti
25 Kasımda dünyanın dört bir yanında kadınlar meydanlara çıkarak giderek artan şiddete ve baskılara karşı öfkelerini dile getirdiler. Şiddeti körükleyen, erkek egemen düzene “hayır” dediler. Her üç günde bir 1 kadının katledildiği İtalya’da, yakın zamanda 22 yaşında üniversite öğrencisi genç bir kadının katledilmesi öfkeyi daha da büyüttü. On binlerce kadın ve erkek başta Roma ve Milano olmak üzere birçok kentte bir araya gelerek bir yürüyüş gerçekleştirdi. Fransa’da da on binler alanlardaydı. “Kadınlar Öfkeli, Şiddeti Durdurun!” yazılı pankartlarla meydanlara çıkan kadınlar, “Artık ölüleri saymak istemiyoruz” diye haykırdılar. Kadına yönelik şiddete karşı önlem alması için hükümete seslendiler.
İspanya’da başta Barselona olmak üzere birçok kentte protesto yürüyüşleri yapıldı. Belçika’nın Brüksel kentinde yüzden fazla kadın örgütü bir araya gelerek protesto gösterisi düzenledi. Ekvador’un başkenti Quito ve Kolombiya’nın başkenti Bogota’da da kadınlar giderek artan şiddete karşı seslerini çıkarmak için meydanlara çıkarak “Zafere Kadar Mücadele!” dediler. Peru’da, Şili’de, Arjantin’de, Venezuela ve Bolivya’da da kadınlar meydanlara çıkarak “Kadına Yönelik Şiddete Hayır!” dediler.
Filipinler’de gerçekleştirilen 25 Kasım eylemlerinde “Savaş kadına yönelik şiddettir” sloganıyla Filistinli emekçilerle dayanışma gösterildi. Yapılan açıklamalarda “Savaş davulları o kadar güçlü çalıyor ki, yalnızca sağır edici olmakla kalmıyor, aynı zamanda kadınlara yönelik şiddeti de teşvik ediyor” denilerek derhal ateşkes çağrısında bulunuldu. Türkiye’de de çeşitli işyerlerinde ve pek çok kentin meydanında eylemler yapıldı. Eylemlerde Filistin halkıyla ve savaşın şiddetiyle karşı karşıya olan kadınlarla dayanışma sloganları atıldı.
- Hollanda’da 100 Bin Kişi Filistin Halkı İçin Yürüdü
- Nakba’nın 77. Yılında İngiltere’de Yüzbinler Meydanlara Çıktı
- Peru ve Almanya’da Grev, İspanya’da Protesto
- Arjantin’de İşçiler Üçüncü Kez Genel Grevde!
- Yunanistan’da Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Genel Grev
- ABD, İspanya ve İtalya’da Emekçiler Meydanlarda
- İşçilerin Kemer Sıkma Politikalarına ve Anti-Demokratik Uygulamalara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Sırbistan’da Hükümet Düştü!
- Sırbistan’da Tarihi Protesto Gösterisi
- İngiltere’de On Binler Yeniden Meydanlarda!
- Örgütlüysek Her Şeyiz!
- Almanya’da Havayolu İşçileri Uyarı Grevi Yaptı
- Dünya Meydanlarında Emekçi Kadınlar: Şiddete, Baskıya, Sömürüye, Emperyalist Savaşa Son!
- Gürcistan’da Maden İşçileri Ayakta!
- Kadınıyla Genciyle İşçi Sınıfı Mücadeleyi ve Umudu Büyütüyor!
- Finlandiya’da Birçok Sektörden İşçiler Grevde
- İngiltere’de Yükselen Ses: “Gazze’den Elinizi Çekin!”
- Almanya’da Yükseltilen Irkçılığa Karşı Kitlesel Eylemler
- Örgütlü İşçiler Unutmuyor, Hesap Soruyor! Sömürüye ve Haksızlıklara Karşı Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere, ABD ve Sırbistan’da Mücadele Sürüyor
Son Eklenenler
- Nakba’nın 77. yılında dünyanın dört bir yanında işçi ve emekçiler, Filistin halkına yapılan zulmü protesto ediyor, şehir meydanlarında kitlesel gösteriler düzenliyor. Dünya genelinde yüzbinlerce işçi ve emekçi, 77 sene önce Filistin halkının...
- Adana ve Mersin’de faaliyet gösteren Toros Tarım tesislerinde çalışan 213 işçi 21 Mayıs sabahı greve çıktı. Kocaeli Dilovası OSB ve İzmir Çiğli’de üretim yapan DYO Boya fabrikalarında eş zamanlı grev başladı.
- Karabağlar, İzmir’de ikamet ettiğim ilçedir. Mahallelerinin büyük çoğunluğunda işçi ve emekçiler yaşar. Küçük bir kesimse tuzu kuru, küçük burjuvalardan oluşur. Belediye bu zengin semtlere gösterişli hizmetler sunarken, yoksul mahalleler hep ikinci...
- Grevdeki Temel Conta işçileri 22 Mayısta fabrika önünde kitlesel basın açıklaması gerçekleştirerek işverenin grev kırıcı uygulamalarını ve saldırgan tutumunu protesto etti. Eyleme Türk-İş’e bağlı sendikalar, KESK İzmir Şubeler Platformu, Genel-İş...
- Küçük bir işçi çocuğu. Elinde, üstünde “Kreşe Gidemediğim İçin Greve Geliyorum” yazan kartonuyla poz vermiş. Muhtemelen annesi tarafından grev yerine getirilmiş. En küçük olmanın verdiği şirinlikle bütün işçilerin göz bebeği olmuş. Kreşte...
- Bugün size, belki de her gün karşılaştığımız ama çoğu zaman duyulmayan, görmezden gelinen bir gerçeği anlatmak istiyorum. İstanbul’da ya da herhangi bir şehirde üniversite öğrencisi olmak, giderek zorlaşıyor. Hele de bu ekonomik şartlarda…
- İbni Sina Üniversite Hastanesinde çalışan SES ve Dev Sağlık-İş üyesi işçiler, yetersiz yemek, su ve hijyen koşullarına karşı 16 Nisanda üç gün süren yemekhane boykotu yaptı. Genel-İş Sendikasının örgütlü olduğu İzmir’in ilçe belediyelerinde işçiler...
- Kardeşlerim, ben emekli bir işçiyim. Bu yıl da UİD-DER’le 1 Mayıs kortejinde yürüdüm. Bahtiyarım. Bir sene ayağım kırıldığından 1 Mayıs’a katılamamıştım. Yaşım itibariyle, onca mitinglere katıldım, başka kortejlerde yürüdüm, ama her defasında UİD-...
- Petrol-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu TPI Compozit fabrikalarında yaklaşık 2300 işçi, 13 Mayısta greve çıktı. Çoğunluğu Menemen’de, bir bölümü de Çiğli Sasalı’da çalışan işçiler, İzmir Serbest Bölgede (İZBAŞ) uygulanan grev yasağı nedeniyle, greve...
- Sevgili işçi kardeşlerim, Bu mektubu yazmama bir grevci işçinin sorusu vesile oldu. TPI Composit grevinde bir işçi kardeşimiz, “Abi, sen deneyimli bir işçiye benziyorsun. Sence grevi nasıl sürdürmeliyiz?” diye sormuştu. Pek çok kez grev yaşamış,...
- UİD-DER’li işçiler, 19 Mayısta Portakal Plastik ve Porvil Çatı işçilerini grevlerinin 13. gününde ziyaret etti.
- Filistin halkıyla dayanışmayı ve emperyalist savaş karşıtı mücadeleyi büyütmek üzere sayısız protesto ve işyeri eylemleri düzenleyen İngiltereli işçi ve emekçiler 27. kez ulusal gösteri gününde bir araya geldi. Ülkenin dört bir yanından başkent...
- Felsefe yapmak, olgular, olaylar, süreçler, varlıklar üzerine düşünce üretmektir, neden ve sonuçlar üzerine düşünmektir, sormaktır, açıklama getirmektir. Ama sıradan insanlar, mesela örgütsüz işçiler gerçek manada düşünmeyi, düşünce üretmeyi...