Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği sitesinde yayınlanmıştır (https://uidder.org)

Anasayfa > İşçi Hareketi > Grev ve Direnişler > Toros Tarım ve DYO Boya İşçileri Grevde

Toros Tarım ve DYO Boya İşçileri Grevde

Toros Tarım işçileri grevde

Adana ve Mersin’de faaliyet gösteren Toros Tarım tesislerinde çalışan 213 işçi 21 Mayıs sabahı greve çıktı. 10 Ocaktan bu yana devam toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Petrol-İş Sendikası üyesi işçiler, sabahın erken saatlerinde grev kararını hayata geçirerek her iki fabrikada da üretimi durdurdu. Grev, Ceyhan (Adana) ve Akdeniz (Mersin) ilçelerinde bulunan tesislerde sürüyor.

Mersin’deki fabrikanın baş temsilcisi Ahmet Yıldırım, grev yerinde neden grev kararı aldıklarını şöyle açıkladı: “Yaptığımız iş ağır sanayi işi. Ama ona rağmen şu an fabrikada ücret ortalaması net 28 bin lira. Yani asgari ücret 22 bin lira, ağır sanayide ücret 28 bin lira. Çok tehlikeli işler sınıfına giren bu fabrikada durum bu! Açlık sınırının da altındayız şu an.” İlk 6 ay için yüzde 160 zam talep ettiklerini fakat bu oranın yıllıkta yüzde 130,5’e denk geldiğini ifade eden Yıldırım, işverenin ise yalnızca yüzde 52,5 artış teklif ettiğini, sosyal haklara dair işçilerin hiçbir önerisinin dikkate alınmadığını belirtti. Yıldırım, “kazanılmış sendikal hakları bugün korumak için direniyoruz. Üzerine bir madde ekleyebilmek için çok uğraşıyoruz. Dört dönemdir sözleşmeye giriyorum; hâlâ aile yardımı ödeneğini koyamıyoruz. Oysa bu, 657 sayılı yasada bize tanınan bir hak. Yasanın verdiği en temel hakkı bile alamıyoruz” dedi.

Haklarını alana kadar greve devam edeceklerini dile getiren Toros Tarım işçileri, dayanışma ziyaretinde bulunan herkese teşekkür ettiler. Çevre fabrikalardaki işçilerin dayanışma göstermesinin kendilerine güç kattığını ifade ettiler.

DYO Boya işçileri greve çıktı

2025-05-22_dyo_grevi_0013.webp [1]

Kocaeli Dilovası OSB ve İzmir Çiğli’de üretim yapan DYO Boya fabrikalarında eş zamanlı grev başladı. Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu işyerinde Ocak ayından bu yana süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. 22 Mayıs sabahı “Bu İş Yerinde Grev Var” pankartının alkış ve sloganlarla asılmasıyla grev başladı.

Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Şivan Kırmızıçiçek işçilerin geçinemediğini belirterek şunları söyledi: “Grev bizim için bir amaç değil, araçtır. Bildiğiniz gibi burada 60 yıldan bu yana Petrol-İş Sendikası örgütlü. En son 51 yıl evvel, 4 gün süren bir grev yaşanmış. 51 yıl sonra burada şalteri indirmek bize nasip oldu. Grev bizim için bir amaç değildir, bütün sorunlarımızı toplu iş sözleşmesi müzakeresi yoluyla çözmek isteriz. Böylesi ağır ekonomik koşullarda biz bu ücretlerle geçinemiyoruz. Bugüne kadar çalıştık, holdingin sermayesine sermaye kattık. Pandemi koşullarında ailemizin sağlığını bir kenara bırakarak geldik çalıştık, bugün biz zor durumdayız. Sen benim bu derdime çare olmazsan, sesime kulak vermezsen iş bu noktalara kadar gelir. Petrol-İş İzmir’de Aliağa işçileri, Temel Conta, TPI Compozit işçileri grevde, Adana ve Mersin’de Toros Tarım işçileri grevde, Gebze’de Portakal Plastik işçileri grevdeler. Bugün DYO işçileri aynı nedenlerle grev hakkını kullanıyorlar. Biz birlik olduğumuz sürece, örgütlü olduğumuz sürece hakkımızı öyle ya da böyle alacağız.”

  • Grev ve Direnişler [2]

Kaynak URL: https://uidder.org/toros_tarim_ve_dyo_boya_iscileri_grevde.htm

Links
[1] https://uidder.org/file/2025_05_22_dyo_grevi_0013webp
[2] https://uidder.org/taxonomy/term/309