Buradasınız
Sağlık Çalışanları Tıp Bayramında İş Bıraktı

İstanbul’da Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yapılan eyleme İstanbul Tabip Odası (İTO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, Hekimsen İstanbul Şubesi, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHASEN), Hekim Birliği Sendikası, Genel Sağlık-İş, İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) ve Hürriyet Sağlık Sen üyeleri ve yöneticileri katıldı.
Eylemde “Başka Bir Sağlık Sistemi Başka Bir Hekimlik Ortamı Mümkün! Meslek Onurumuz, Özlük Haklarımız, Halkın Sağlık Hakkı İçin G(Ö)REVDEYİZ!” pankartı açıldı. “Sağlıkta Performans Ölüm Getirdi”, “Sağlık Haktır Satılamaz”, “Hasta Hekim Elele Mücadeleye”, “Sağlıkta Ticaret Ölüm Demektir”, “Sağlıkta Şiddet Sona Ersin”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz” sloganları atıldı.
Eyleme katılan sağlık meslek örgütlerinden temsilciler konuşmalar yaptı. İstanbul Tabip Odası adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Osman Küçükosmanoğlu, bir sağlık ocağı açılışında AKP’li milletvekilinin “biz elimizden geleni yapıyoruz, hekimler çalışmıyor. Gidin onların boğazına sarılın” sözlerini eleştirdi. Bunun şiddete teşvik olduğunu belirten Küçükosmanoğlu, “Biz bu gibi siyasiler yüzünden ve sağlık sisteminin kötülüğü yüzünden şiddete maruz kalıyoruz” dedi. Küçükosmanoğlu sağlık sistemindeki sorunlara da değinerek halkın sağlık hakkına erişemediğini belirtti. “Biz bugün tekrar edecek olursak meslek onurumuz özlük haklarımız ve halkın sağlık hakkına sahip çıkmak için hep bir aradayız, görevdeyiz” dedi.
SES adına açıklama yapan İstanbul Aksaray Şube Başkanı Birsen Seyhan ise şunları söyledi: “Tıp eğitiminden uzmanlık eğitimine, emeklilikten çalışma dönemindeki yoksullaşmaya, 5 dakikada bir muayene dayatmasından yılda 1 milyar başvuruya, hastane kapılarında ölen hastalardan yenidoğan ölümlerine, eziyet yönetmeliklerinden idarecilerin baskısına yaşadığımız ve bize dayatılan tüm sorunların merkezinde sağlığı hak değil para kazanma hırslarının aracı olarak gören performans baskısı ile bizi tüketen sağlıkta ticarileşme vardır. Depreme karşı güvensiz daracık Aile Sağlığı Merkezlerine kira veriyorsak, hastanelerimizde bir dinlenme odamız dahi yoksa, çocuklarımız için kreş, gecenin bir yarısı nöbetten çıkarken servisimiz yoksa, nöbetlerde uykusuz kalıp eve dönerken ölüyorsak, odalara hapsedildiysek, hastalarımızı görüyor ancak onlara bakamıyorsak, tıp bayramını layıkıyla kutlayacak halimiz dahi yoksa bunların tümünün nedeni Sağlık Bakanlığı ve hükümetin sağlık politikalarıdır. Bu sağlık sistemi çökmüştür, enkazın altında biz sağlık çalışanları ve yurttaşlarımız vardır.”
Birlik ve Dayanışma Sendikasından Ahmet Tapduk Mehlepçi yaptığı konuşmada, sağlık sistemindeki tüm sorunların başında performans sistemi ve sağlığın ticarileşmesi olduğunu belirtti. Devamında şunları söyledi: “Sistemin eksiklikleri, aksaklıkları sağlığın ticarileşmesinden kaynaklandı. Bunun bedelini de biz sağlıkta şiddet olarak ödüyoruz. Önlem almadığı için, etkili bir sağlıkta şiddet yasası çıkarmadığı için sağlıkta şiddet iktidarın politik bir tercihi haline gelmiştir. Bunu kabul etmiyoruz. Bu yönde de elimizden gelen tüm mücadeleyi vereceğimize ant içiyoruz. Sağlık çalışanına yönelik şiddetin son bulması için TTB ve STK’ların önerdiği yasal düzenlemelerin ve TBMM’ye sunduğu tedbirlerin hızla hayata geçirilmesini istiyoruz.”
Ankara’da aralarında Ankara Tabip Odası (ATO), Ankara Diş Hekimleri Odası (ADO), AHESEN, Devrimci Sağlık-İş Sendikası, SES,Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) olan 18 sağlık emek ve meslek örgütü adına Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde basın açıklaması yapıldı. Eylemde “Başka Bir Sağlık Sistemi İçin, Emeğimiz ve Halkın Sağlık Hakkı İçin G(Ö)REVDEYİZ!” pankartı açıldı. “Sağlıkta Ticaret Ölüm Demektir”, “Fazla Çalışma Angaryaya Son”, “Güvenceli İş, İnsanca Yaşam İstiyoruz”, “Asistan Hekimler Köle Değildir”, “Herkese Eşit Parasız Sağlık”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz”, İnsanca Yaşamak İstiyoruz” sloganları atıldı.
Kurumlar adına ortak açıklamayı ATO Başkanı Mine Coşkun yaptı. Coşkun, 14 Mart Tıp Bayramının sağlık sisteminde çığ gibi büyüyen sorunlar ve ülkenin ekonomik koşulları nedeniyle bayram havasından çok uzakta olduğunu belirtti. “Halktan ve emekten yana, ‘Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün’ parolasıyla sorunlarımıza dikkat çekiyor, çözüm önerilerimizi paylaşıyoruz” diyen Coşkun, 2003’te uygulanmaya başlayan “Sağlıkta Dönüşüm Programı” nedeniyle sağlık sisteminin tam bir yangın yeri olduğunu söyledi. “Sağlıkta Dönüşüm Programı” sonucunda sağlığın kamunun karşıladığı bir hak olmaktan çıkıp, bir grup azınlığın para kazanma aracına dönüştüğünü ifade etti. Sağlıkta şiddet ve mobbingin bitmediğine, sağlık emekçilerinin iş ve gelir güvencesinin ortadan kaldırıldığına dikkat çeken Coşkun, birinci basamak sağlık hizmetinin tümden istikrarsızlaştırıldığını belirtti.
Açıklamada sağlık emekçilerinin talepleri şöyle sıralandı:
- TTB’nin hazırladığı Sağlıkta Şiddet Yasası derhal çıkarılmalıdır.
- Hastalıkları tedavi edici değil, sağlığı koruyucu anlayış önceliklendirilmelidir.
- Başta HPV ve grip aşıları olmak üzere tüm aşılar ücretsiz olmalı ve ulusal aşılama programına alınmalıdır.
- Sağlık finansmanı genel vergilerle oluşan genel bütçe sistemiyle sağlanmalıdır.
- Şirketlere herhangi bir ödeme yapılmadan şehir hastaneleri kamulaştırılmalıdır.
- Muayene süreleri -Dünya Sağlık Örgütünün de belirttiği gibi- en az 15-20 dakika olmalıdır.
- Sağlık çalışanlarının başta yemek, dinlenme, kreş gereksinimleri olmak üzere çalışma koşulları yeniden düzenlenmeli ve iyileştirilmelidir.
- Sağlık çalışanları, sağlığa ayrılan kaynağın denetlenmesinde etkin olarak yer almalıdır.
- Özel sağlık sektörüne ve sağlık alanında etkinlik gösteren şirketlere kamu bütçesinden sağlanan kaynak transferi durdurulmalıdır.
Örgütlüysek Her Şeyiz!
- Tez-Koop-İş’ten Çalışma Bakanlığı Önünde Eylem
- TPI Compozit’te Grev Başladı
- Emek Örgütlerinden Çalık Holding Önünde Eylem
- Emekçiler Baskılara ve Hak Kayıplarına Karşı Mücadele Ediyor
- TÜPRAŞ İşçileri Sefalet Zammını Kabul Etmiyor
- İzmir’den Kocaeli’ye İşçiler Grev Diyor
- Belediye İşçileri Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Belediye İşçileri Sendikal Baskılara, İşten Atma Saldırısına, Ücret Gaspına Karşı Mücadele Ediyor
- Eğitim Sen: “Öğretmenler Sizin Projeniz Değil! Sürgüne Hayır!”
- Belediyelerde Grev Sesleri Yükseliyor
- Erlau İşçileri Sendikal Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Esenyurt Belediyesi’nde Kayyum Yönetiminin İşten Atma Saldırısı Protesto Edildi
- “Tutuklu Öğrencileri Serbest Bırakın” Eylemleri
- DİSK: “Emeğimiz, Haklarımız, Geleceğimiz ve Demokrasi İçin Ayaktayız”
- Manisa’da Mercan Makina’da Direniş Başladı
- Sağlık Çalışanları Tıp Bayramında İş Bıraktı
- Tersane ve Belediye İşçileri Ücret Gaspına Karşı Mücadele Ediyor
- Metal İşçisi “Grev”, Belediye İşçisi “Ücret Gaspına Hayır” Dedi
- İstanbul’da Enerji, İzmir’de Tütün, Ankara’da Maden İşçileri Mücadele Ediyor
- İzmir’de Sunel Tütün İşçileri Greve Çıktı
Son Eklenenler
- Tez-Koop-İş Sendikası 2025 yılı kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri çerçeve anlaşma protokolünün bir an önce imzalanması ve işçilere alın terinin karşılığının verilmesi talebiyle 14 Mayısta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde kitlesel basın...
- Soma Madenci Katliamının 11. yılında başta Soma’da olmak üzere çeşitli anma programları gerçekleştirildi.
- Bu 1 Mayıs’ta da her şeye rağmen alanlardaydık. “Yağmur Çamur Yağsa da Kış Kıyamet Kopsa da Biz Buradayız” dedik. İşçiler, emekçiler olarak, işçi sınıfının gençliği olarak alanlara çıktık. Biz de UİD-DER kortejinde Kadıköy’deydik. Yağmura ve soğuğa...
- 2025 1 Mayıs’ını büyük bir coşkuyla kutladık. Alanda olmak bana tarifsiz bir cesaret verdi. Binlerce işçiyle tek ses olmak, tek yumruk olmak en güzel duyguları yaşatıyor.
- Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu rüzgâr tribünleri için kanat üretimi yapan Amerikan menşeli TPI Compozit’in İzmir Menemen ve Çiğli’de bulunan fabrikalarında 13 Mayısta grev başladı.
- Somayı hatırlamak demek haksızlıklara, adaletsizliğe, sömürü düzenine karşı örgütlenmek demektir. Soma’yı hatırlamak demek hesap soracağımız günleri yakın eylemek için mücadele etmek demektir.
- Soma Katliamının üzerinden 11 yıl geçti. Soma’nın ardından Ermenekler, Torunlar, Hendekler, Amasralar, İliçler devam etti, ediyor. Erol Eğrekler katlediliyor, holdingler işçilerin kanıyla büyüyor. Patronlar siyasi iktidardan aldıkları güçle iş...
- DİSK, KESK, TMMOB, TTB, İstanbul Barosu ve İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla, güvenlik görevlileri tarafından dövülerek katledilen işçi Erol Eğrek için 12 Mayısta Çalık Holding önünde eylem düzenlendi. Eyleme sendikalar,...
- Merhaba dostlar. 1 Mayıs’ı geride bıraktık. Bizler de genç işçiler olarak 1 Mayıs’ta UİD-DER’le birlikte alanlardaydık. Sınıfımızın saflarında olmanın heyecanını yaşadık. Duygularımızı sizlerle de paylaşmak istiyoruz.
- Erol Eğrek’in katledilmesinin sorumlusu yalnızca Çalık Holding değildir. Mahkeme kararına rağmen işçinin kazanılmış hakkını 10 yıldır ödemeyen Çalık Holding’e hiçbir yaptırım uygulamayan; patronları denetlemeyen, adaletsizlik ve cezasızlığı temel...
- Yaşanan her türlü baskı ve zorbalığa karşı, işçi sınıfı kendi saflarında gücünü birleştirmeli ve öfkesini doğru adrese yönlendirmelidir. 1 Mayıs bu birliğin ortaya çıktığı uluslararası bir mücadele günü olarak önemli bir yere sahiptir.
- 1980 darbesinin üzerinden 45 yıl geçti ama bıraktığı karanlık hâlâ silinmedi. O darbe devrimci hareketi ve örgütlü işçi sınıfını ezmek için yapıldı. Bugün hâlâ baskılarla karşı karşıyayız. Ama nasıl ki o karanlık günlerde Hasanlar, Haticeler...
- Her sene olduğu gibi bu 1 Mayıs’a da büyük bir titizlik ve ciddiyetle hazırlandık. UİD-DER ailesi olarak çocuklarımızla, gençlerimizle kadın erkek hep birlikte kapitalizmi teşhir ettik. Ekonomik, sendikal ve siyasal taleplerimizi dosta düşmana...