Buradasınız
Sağlık İşçileri: 2024’te Her Şeye Rağmen Mücadele!
UİD-DER’li sağlık işçileri

Ekonomik yıkımın faturası işçi ve emekçilere ödetilirken biz sağlık emekçileri de bundan nasibimizi fazlasıyla aldık. Giderek artan baskılar, antidemokratik uygulamalar, sendikalaşmanın önündeki engellerle beraber 2023 yılının faturası bizler için de ağır oldu. Emekçilerden esirgenen kaynakların patronlara peşkeş çekilmesinin sağlık sisteminde can yakıcı sonuçları oldu. Hastanelerin, tıbbi cihazların, sağlık çalışanlarının yetersizliği ve koruyucu sağlık hizmetlerinin ortadan kaldırılmasıyla beraber gözlerimizin önünde tüm işçi ve emekçiler sağlıksızlığa mahkûm edilmiş durumda. En temel yaşam hakkı olan sağlıklı beslenme, sağlıklı barınma lüks haline geldi. Depremin acısı hâlâ yüreğimizde… Onbinlerce kardeşimizi bu enkaz düzenine kurban verdik. Öfkemizi bileyecek nice başka gelişme yaşandı. Son yıllarda savaşlar, orman yangınları, seller, sanayi atıkları, depremlerle kapitalizmin dünyada sağlıklı bir yaşam alanı bırakmadığını görmüş olduk.
Sağlık sektöründe tüm bu sorunlar yumağını gözümüzle görmediğimiz, canımızla hissetmediğimiz bir an bile yok. Çözüm arayışında olan sağlık emekçilerinin ilk aklına gelen yurt dışına gitmek oluyor. Yurt dışına gitmek için başvuran hekim sayısı rekor düzeyde. Sağlık öğrencilerinin çoğunluğu şimdiden yabancı dil kurslarına gidiyor ve yurtdışında bir gelecek kurmak istiyor. Elbette hepimiz sağlıklı koşullarda çalışmayı, çalışırken dövülme ve öldürülme korkusu yaşamamayı, sağlıklı evlerde ve kentlerde yaşamayı, çocuklarımız için güzel bir gelecek kurmayı istiyoruz. Üstelik bunlar sadece Türkiyeli işçilerin değil tüm dünya işçilerinin ortak talepleri. Gelin bu talepleri için tüm yıl boyunca dünya sağlık emekçileri neler yapmış birlikte bakalım. Çözümü başka ülkeye gitmekte mi aramışlar yoksa sendikalarına, meslek örgütlerine sahip çıkarak meydanlarda taleplerini mi haykırmışlar?
Aralık ayı içerisinde, Almanya’da hekimler düşük ücretler ve istihdam eksikliği nedeniyle iş bıraktı. İngiltere’de ise hekim birliğinin çağrısıyla 50 binin üzerinde pratisyen hekim grev yaptı. Yaklaşık on yıldır neredeyse hiç ücret zammı almadıklarını söyleyen hekimler bakanlıkla yapılan görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine grevlerine devam edeceklerini belirttiler. Yine İngiltere’de Unite sendikası üyesi Ulusal Sağlık Servisi (NHS) çalışanları iş bırakarak bakanlığın sağlık politikalarına karşı olduklarını ifade ettiler. Yaptıkları eylemde aynı zamanda Filistin’de yürüyen savaşa karşı da tutumlarını ortaya koydular, “Sağlık İşçileri Özgür Filistin’i destekliyor” sloganını yükselttiler.
Fransa’da da hekimler ücret artışı ve daha iyi koşullar talep etmek için bir haftalık grev başlattılar. Hazırladıkları raporda ülkedeki grip ve bronşiolit salgınları nedeniyle hastanelerin aşırı kalabalık olduğunu ve Fransız sağlık sisteminin benzeri görülmemiş bir krizle karşı karşıya olduğunu vurguladılar. Portekiz’de hekimler sistemin çöküş eşiğinde olduğunu söyleyerek, daha iyi çalışma koşulları ve ücret zammı için grev yaptılar. 2022 yılından beri hükümetle süren görüşmelerden sonuç alınmamasını protesto ettiler. Kendilerini “unutulmuş kahramanlar” olarak adlandıran yüzlerce İtalyan hekim ve hemşire ise çalışma koşullarını protesto etmek ve halk sağlığını olumsuz etkileyen son uygulamalara karşı olduklarını ifade etmek için Roma’nın merkezinde toplandılar. Eyleme İtalya sağlık çalışanlarının yüzde 80’i katıldı.
Geçen sene başından itibaren meydanları sık sık dolduran İspanya sağlık emekçilerinin taleplerinin büyük çoğunluğu verilen mücadele sonucunda karşılandı. Sağlık emekçileri, koruyucu sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi ve çalışma saatlerinin düşürülmesi için mücadeleye devam edeceklerini belirtiyorlar. Hollanda’da bulunan yüzlerce hastaneden yaklaşık 200 bin sağlık işçisi grevler gerçekleştirdi. Bu hastanelerin çoğunun tarihindeki ilk grevi yapıyordu sağlık işçileri! Amerika’da ise 75 binden fazla sağlık işçisi greve gitti. Böylece onlar da ülke tarihindeki en büyük sağlık grevini başlatmış oldular. Türkiye’de sağlık emekçileri hijyenden yoksun ve kalitesiz hastane yemeklerine karşı eylemler, TTB Merkez Konseyinin görevden alınmasına karşı eylemler, şiddete uğrayan sağlık emekçileri için hastane önünde basın açıklamaları yaptılar.
Avrupa’dan Amerika’ya sağlık işçileri 2024 yılını eylemlerle karşıladılar. Çünkü sağlık emekçileri dünyanın tüm ülkelerinde aynı sorunları yaşıyorlar. Hoşnut olmadıkları koşulları değiştirmek, haklarına sahip çıkmak için mücadele yolunu seçiyorlar. Çok açık ki yurt dışına göç etmek bizi kurtarmaz. Kapitalizmin olduğu bir dünyada bizim için hiçbir ülkede sorunlardan arınmış bir yaşam yok. Evet, Türkiye’den görece daha demokratik ve müreffeh toplumlar olabilir. Fakat bunun bir sebebi var. O ülkelerde işçi ve emekçiler geçmişte büyük mücadeleler verdiler. Bugün de pek çoğunda hak kayıplarına karşı yaygın mücadeleler var.
Bizim de “memurun sendikası olmaz” denirken 12 Eylül 1980 askeri faşist darbesinin karanlığını yırtan eylemler yaptığımız, mücadeleyle kamuda sendikalaşma hakkını elde ettiğimiz bir geçmişimiz var. Biz UİD-DER’li örgütlü sağlık işçileri olarak geçmişin deneyimlerine sahip çıkıyoruz. Bu deneyimleri sendikalarımızda yeniden yeşertip örgütlü gücümüzü büyütüyoruz. Mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışına sahip çıkıp bu sorumluluğun gereğini yerine getiriyoruz. Hak ettiğimiz yaşamı bireysel kurtuluş hayalleriyle değil örgütlü mücadelemizle, hep birlikte var edebiliriz. Kapitalizmi tüm dünyanın işçileriyle birlikte tarihin çöplüğüne atabiliriz. İşimizin kolay olmadığının ve zorlu bir sürecin bizi beklediğinin farkındayız. Ama emek vermeden, çaba harcamadan ne değişir ki? İşçi Dayanışması’nda da yazdığı gibi; 2024’te her şeye rağmen mücadeleye!
Şafaktan ve Ümitten Korkanlara İnat
Yüreğin Üşüdüğü Gün
- Kamu Emekçileri ve Belediye İşçilerinden Eylemler
- Tez-Koop-İş’ten Çalışma Bakanlığı Önünde Eylem
- TPI Compozit’te Grev Başladı
- Emek Örgütlerinden Çalık Holding Önünde Eylem
- Emekçiler Baskılara ve Hak Kayıplarına Karşı Mücadele Ediyor
- TÜPRAŞ İşçileri Sefalet Zammını Kabul Etmiyor
- İzmir’den Kocaeli’ye İşçiler Grev Diyor
- Belediye İşçileri Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Belediye İşçileri Sendikal Baskılara, İşten Atma Saldırısına, Ücret Gaspına Karşı Mücadele Ediyor
- Eğitim Sen: “Öğretmenler Sizin Projeniz Değil! Sürgüne Hayır!”
- Belediyelerde Grev Sesleri Yükseliyor
- Erlau İşçileri Sendikal Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Esenyurt Belediyesi’nde Kayyum Yönetiminin İşten Atma Saldırısı Protesto Edildi
- “Tutuklu Öğrencileri Serbest Bırakın” Eylemleri
- DİSK: “Emeğimiz, Haklarımız, Geleceğimiz ve Demokrasi İçin Ayaktayız”
- Manisa’da Mercan Makina’da Direniş Başladı
- Sağlık Çalışanları Tıp Bayramında İş Bıraktı
- Tersane ve Belediye İşçileri Ücret Gaspına Karşı Mücadele Ediyor
- Metal İşçisi “Grev”, Belediye İşçisi “Ücret Gaspına Hayır” Dedi
- İstanbul’da Enerji, İzmir’de Tütün, Ankara’da Maden İşçileri Mücadele Ediyor
- Hollanda’da 100 Bin Kişi Filistin Halkı İçin Yürüdü
- Nakba’nın 77. Yılında İngiltere’de Yüzbinler Meydanlara Çıktı
- Peru ve Almanya’da Grev, İspanya’da Protesto
- Arjantin’de İşçiler Üçüncü Kez Genel Grevde!
- Yunanistan’da Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Genel Grev
- ABD, İspanya ve İtalya’da Emekçiler Meydanlarda
- İşçilerin Kemer Sıkma Politikalarına ve Anti-Demokratik Uygulamalara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Sırbistan’da Hükümet Düştü!
- Sırbistan’da Tarihi Protesto Gösterisi
- İngiltere’de On Binler Yeniden Meydanlarda!
- Örgütlüysek Her Şeyiz!
- Almanya’da Havayolu İşçileri Uyarı Grevi Yaptı
- Dünya Meydanlarında Emekçi Kadınlar: Şiddete, Baskıya, Sömürüye, Emperyalist Savaşa Son!
- Gürcistan’da Maden İşçileri Ayakta!
- Kadınıyla Genciyle İşçi Sınıfı Mücadeleyi ve Umudu Büyütüyor!
- Finlandiya’da Birçok Sektörden İşçiler Grevde
- İngiltere’de Yükselen Ses: “Gazze’den Elinizi Çekin!”
- Almanya’da Yükseltilen Irkçılığa Karşı Kitlesel Eylemler
- Örgütlü İşçiler Unutmuyor, Hesap Soruyor! Sömürüye ve Haksızlıklara Karşı Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere, ABD ve Sırbistan’da Mücadele Sürüyor
Son Eklenenler
- Nakba’nın 77. yılında dünyanın dört bir yanında işçi ve emekçiler, Filistin halkına yapılan zulmü protesto ediyor, şehir meydanlarında kitlesel gösteriler düzenliyor. Dünya genelinde yüzbinlerce işçi ve emekçi, 77 sene önce Filistin halkının...
- Adana ve Mersin’de faaliyet gösteren Toros Tarım tesislerinde çalışan 213 işçi 21 Mayıs sabahı greve çıktı. Kocaeli Dilovası OSB ve İzmir Çiğli’de üretim yapan DYO Boya fabrikalarında eş zamanlı grev başladı.
- Karabağlar, İzmir’de ikamet ettiğim ilçedir. Mahallelerinin büyük çoğunluğunda işçi ve emekçiler yaşar. Küçük bir kesimse tuzu kuru, küçük burjuvalardan oluşur. Belediye bu zengin semtlere gösterişli hizmetler sunarken, yoksul mahalleler hep ikinci...
- Grevdeki Temel Conta işçileri 22 Mayısta fabrika önünde kitlesel basın açıklaması gerçekleştirerek işverenin grev kırıcı uygulamalarını ve saldırgan tutumunu protesto etti. Eyleme Türk-İş’e bağlı sendikalar, KESK İzmir Şubeler Platformu, Genel-İş...
- Küçük bir işçi çocuğu. Elinde, üstünde “Kreşe Gidemediğim İçin Greve Geliyorum” yazan kartonuyla poz vermiş. Muhtemelen annesi tarafından grev yerine getirilmiş. En küçük olmanın verdiği şirinlikle bütün işçilerin göz bebeği olmuş. Kreşte...
- Bugün size, belki de her gün karşılaştığımız ama çoğu zaman duyulmayan, görmezden gelinen bir gerçeği anlatmak istiyorum. İstanbul’da ya da herhangi bir şehirde üniversite öğrencisi olmak, giderek zorlaşıyor. Hele de bu ekonomik şartlarda…
- İbni Sina Üniversite Hastanesinde çalışan SES ve Dev Sağlık-İş üyesi işçiler, yetersiz yemek, su ve hijyen koşullarına karşı 16 Nisanda üç gün süren yemekhane boykotu yaptı. Genel-İş Sendikasının örgütlü olduğu İzmir’in ilçe belediyelerinde işçiler...
- Kardeşlerim, ben emekli bir işçiyim. Bu yıl da UİD-DER’le 1 Mayıs kortejinde yürüdüm. Bahtiyarım. Bir sene ayağım kırıldığından 1 Mayıs’a katılamamıştım. Yaşım itibariyle, onca mitinglere katıldım, başka kortejlerde yürüdüm, ama her defasında UİD-...
- Petrol-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu TPI Compozit fabrikalarında yaklaşık 2300 işçi, 13 Mayısta greve çıktı. Çoğunluğu Menemen’de, bir bölümü de Çiğli Sasalı’da çalışan işçiler, İzmir Serbest Bölgede (İZBAŞ) uygulanan grev yasağı nedeniyle, greve...
- Sevgili işçi kardeşlerim, Bu mektubu yazmama bir grevci işçinin sorusu vesile oldu. TPI Composit grevinde bir işçi kardeşimiz, “Abi, sen deneyimli bir işçiye benziyorsun. Sence grevi nasıl sürdürmeliyiz?” diye sormuştu. Pek çok kez grev yaşamış,...
- UİD-DER’li işçiler, 19 Mayısta Portakal Plastik ve Porvil Çatı işçilerini grevlerinin 13. gününde ziyaret etti.
- Filistin halkıyla dayanışmayı ve emperyalist savaş karşıtı mücadeleyi büyütmek üzere sayısız protesto ve işyeri eylemleri düzenleyen İngiltereli işçi ve emekçiler 27. kez ulusal gösteri gününde bir araya geldi. Ülkenin dört bir yanından başkent...
- Felsefe yapmak, olgular, olaylar, süreçler, varlıklar üzerine düşünce üretmektir, neden ve sonuçlar üzerine düşünmektir, sormaktır, açıklama getirmektir. Ama sıradan insanlar, mesela örgütsüz işçiler gerçek manada düşünmeyi, düşünce üretmeyi...