Buradasınız
Sendikal Baskılara, Ücret Gaspına, Şiddete Karşı Eylemler
Telus’ta sendika düşmanlığı ve işten atma saldırısına karşı eylem
İzmir’de kötü çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı Çağrı-İş Sendikasında örgütlenen Telus Çağrı Merkezi çalışanları, işverenin sendikal örgütlülüğü engellemek için başlattığı işten atma saldırısını protesto etmek için 9 Ocakta eylem yaptı.
İzmir Buca Organize Sanayi Bölgesi 3. Bölge’de bulunan şirketin önünde Çağrı-İş Sendikası öncülüğünde basın açıklaması yapan işçiler, “Telus’ta İşçi Kıyımına Karşı Mücadeleye! Sendika Hakkımız Engellenemez” pankartı açtı. Basın açıklamasını en son işten çıkarılan ve direnişe başlayan Hasan Hüseyin Yavuz okudu. Yavuz, maaşlarının yıllar içinde asgari ücret seviyesine düştüğünü, mobbing, taciz ve usulsüzlüklerin arttığını tüm bunlara karşı 2023 Ocak ayında sendikada örgütlenmeye başladıklarını söyledi. Her fırsatta işçilerinin düşüncelerini ve isteklerini önemsediklerini söyleyen şirketin sendikanın Çalışma Bakanlığı tarafından onaylanan yetkisine yasadaki açıkları kullanarak itiraz ettiğini belirtti. İşten çıkarma saldırısının sendikal faaliyetleri nedeniyle olduğunu söyleyen Yavuz şöyle konuştu: “Ben 4 yıldır bu şirkette çalışıyorum, ne tesadüftür ki işten çıkarılmaların hepsi sendikalaşma hareketiyle birlikte başladı. Şimdiye kadar benimle birlikte yaklaşık 15 kişi ispatı olmayan haksız sebeplerden dolayı işten çıkarıldı. Şirket içerisinde ortak olarak kullanılan tuvaletlere kalemle yazılar yazıldığı bahanesi kullanılarak hiç bir kanıt tarafıma sunulmadan beni hedef gösterip kod 25 ile iş akdime son verilmiştir. Benim işten çıkarılmam sadece hakkımı aradığım, yasal haklarımı kullandığım ve diğer işçilere yol gösterip sendika öncüsü olduğum için somut deliller dahi sunulmadan gerçekleşmiştir. Bu açıkça bir sindirme operasyonudur.”
Yavuz, işçileri korkutup sendikadan vazgeçirmek için işverenin işten atma saldırısına devam edeceğini söyleyerek direnişi büyütme çağrısı yaptı.
Ücretlerinin ödenmesini talep eden SASA Polyester işçilerinin eylemi sonuç verdi
Adana’da SASA Polyester’in PTA tesis şantiyesinde Gemont Endüstri ve ardından Metropol İnşaat adlı taşeron şirketler bünyesinde çalışan inşaat işçileri alacakları ödenmediği için 9 Ocakta şirketin A kapısı önünde tekrar eyleme başladı. Alacakları arabulucu kararı olmasına rağmen ödenmeyen işçiler, Yapı ve Yol İşçileri Sendikası (Yapı Yol-İş) öncülüğünde Kasım ayından bu yana hakları olan ödemeleri almak için mücadele ediyorlar.
“İnşaat İşçileri Köle Değildir! Ücret Haktır Gasp Edilemez!” yazılı pankart açarak şirket önüne gelen işçilere etraftan geçen araçlardaki sürücüler de korna çalarak destek oldular. Sendika adına yapılan konuşmada işçilerin din, dil, ırk, siyasi parti ayrımı yapmadan birlik olmaları gerektiği söylendi. Birleşen, birliğini bozmayan işçilerin kazanacağı vurgusu yapıldı. Buradaki eylemin sonuç vermemesi durumunda İstanbul’daki Yapı Yol-İş üyesi işçilerin SASA’nın Genel Merkezi önünde eylem yapacağı duyuruldu.
10 Ocakta SASA Polyester yönetimiyle yapılan görüşmenin ardından 23 Ocak’a kadar ücretlerinin ödeneceğinin sözünü alan işçiler eylemlerini sonlandırdı. Yapı Yol-İş Sendikası ödemeler yapılıncaya kadar takipte olacağını duyurdu.
Antep Türk Telekom’da taşeron şirkette çalışan işçiler iş bıraktı
Antep Türk Telekom’da Alka isimli şirket bünyesinde çalışan taşeron işçiler, çalışma koşularının ve ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle 9 Ocakta iş bırakarak Balıklı Parkında eylem yaptı.
Asgari ücretin yüzde 20 üzerinde bir ücrete çalışan işçiler zamlı maaşlarının 26 bin 500 lira olduğunu, bu paranın ancak ev kirası ve faturalara yettiğini, geçinemediklerini söylüyorlar. Asgari ücretin yüzde 40 üzerinde bir ücret talep ediyorlar. Haftanın 7 günü çalıştıklarında takip eden haftada izin haklarını kullanmak istediklerini söyleyen işçiler, bayramlar için fazla mesai ücretlerinin de yatırılmasını istiyorlar. İşverenin eyleme çıkan işçileri tek tek çağırıp işten atmakla tehdit ettiğini söyleyen işçiler, talepleri arasında haklı eylemleri nedeniyle kimsenin işten atılmaması olduğunu belirtiyorlar.
PTT çalışanlarının öldürülmesi protesto edildi
Rize’de iki PTT çalışanı, 7 Ocakta, usulsüz işlem yapılmasını talep eden kişi tarafından bu talebi reddettikleri için saldırıya uğrayarak katledildi. PTT emekçilerinin öldürülmesi çeşitli illerde protesto edildi. PTT-SEN, 8 Ocakta saldırıyı kınadığına ilişkin bir açıklama yaparken tüm illerde 1 dakikalık sessiz protesto çağrısı yaptı. KESK Haber-Sen ile diğer konfederasyonlara bağlı kamu sendikaları da 9-10 Ocakta çeşitli illerde basın açıklamaları gerçekleştirdi. 9 Ocakta İzmir’de Posta İşleme Merkezi önünde, Kamu-Sen’e bağlı Türk Haber Sen 1 Nolu Şube ile Haber-Sen 6 Nolu Şube’nin yaptığı ortak açıklamada PTT emekçilerinin şiddetin hedefi haline geldiği belirtildi, güvenlik önlemlerinin alınması talep edildi.
10 Ocakta Memur-Sen’e bağlı Birlik Haber-Sen ile KESK/Haber-Sen üyeleri de Batman’da PTT Başmüdürlüğü önünde ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamada kamu çalışanlarının görevlerini yerini getirirken can güvenliklerinden endişe duymak zorunda bırakılmaması gerektiğine dikkat çekildi. Burada konuşan Haber-Sen İl Temsilcisi Enes Cengiz şunları söyledi: “Daha birkaç ay önce Batman Merkez PTT çalışanı güvenlik personeli arkadaşımız bıçaklandı. Daha nice yerde benzer saldırılara şahit oluyoruz. Son olarak Rize’de iki meslektaşımız, işlerini yaptıkları için bir katil tarafından katledildiler. Bizim can güvenliğimizin sağlanması için daha ne olması gerekiyor. Yetkililerin, kamu hizmeti yürüten PTT çalışanlarının iş ve can güvenliğini sağlama noktasında adım atmaları için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.”
Diğer taraftan bir açıklama yapan Basın Yayın ve Posta Çalışanları Mücadele Platformu da PTT çalışanlarına yönelik saldırıyı kınayarak şu ifadelere yer verdi: “Benzer olayların bir daha yaşanmaması adına işyerlerinde güvenliğin derhal sağlanması için yetkilileri göreve davet ediyoruz. Çalışanların can güvenliğinin sağlanması, işyerlerinde gerekli güvenlik önlemlerinin alınması ve bu tür trajedilerin tekrar yaşanmaması için ivedilikle adım atılması hayati önem taşımaktadır.”
Bocchi Sanikey Seramik işçileri ücretlerinin ödenmesi talebiyle iş bıraktı
Kocaeli Dilovası’nda bulunan Bocchi Sanikey Seramik fabrikasında çalışan işçiler, 8 Ocakta iş bıraktı. Uzun zamandır ücretleri düzensiz ödenen işçiler, üç aydır ücretlerini ve ikramiyelerini alamıyorlar. Hammadde olmadığı gerekçesiyle ücretiz izne çıkarılıyorlar.
Direnişlerinin üçüncü gününde açıklama yapan işçiler, 9 Ocakta işverenle görüşme gerçekleştirdiklerini, patronun önümüzdeki hafta ücretleri ödeme sözü verdiğini, ancak bu söz yerine getirilinceye ve diğer talepleri karşılanıncaya kadar direnişlerini sürdüreceklerini belirttiler. İşçiler, içeride kalan ücretlerinin derhal ödenmesini, ücretsiz izin uygulamasına son verilmesini, bundan sonraki maaş ödemelerinin eksiksiz ve gününde yapılmasını, eyleme katılan hiçbir işçinin işten atılmamasını talep ediyorlar. “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek”, “İşçiler Açken Patronlara Huzur Yok” sloganları atan işçiler haklarını alana kadar mücadelede kararlı olduklarını belirtiyorlar.
- Tekstil İşçileri Sendika Düşmanlığına, Beltur İşçileri Düşük Ücretlere Karşı Mücadele Ediyor
- “Rehabilitasyonda Patronlar Kâr Peşinde, Öğretmenler Geçim Derdinde!”
- “Patronlara Değil Eğitime Bütçe!” Eylemi
- Kamu Emekçileri Sefalet Ücretine Karşı İş Bıraktı
- Sendikal Baskılara, Ücret Gaspına, Şiddete Karşı Eylemler
- Polonez İşçileri Fabrika Önünde Kazanımlarını Kutladı
- Perfetti Van Melle’de Direniş Kazanımla Sonuçlandı
- Sefalet Dayatmasına Karşı Eylemler Sürüyor
- DİSK Asgari Ücret Taleplerini Açıkladı
- Kartal’da Binlerce Emekçi Haykırdı: “İnsanca Yaşamak İstiyoruz!”
- Polonez İşçilerinin “Anayasal Hak Yürüyüşü”
- Sendika Düşmanlığı ve Ücret Gaspına Karşı İşçiler Mücadele Ediyor
- Belediye ve Tekstil İşçilerinden Hak Gasplarına ve Sendikal Baskılara Karşı Eylemler
- KESK Ankara Mitingi: “Geçinemiyoruz! Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz!”
- DİSK: Gözaltılar Derhal Serbest Bırakılsın
- As Plastik ve Bayraklı Belediyesi İşçilerinden Eylemler
- Öğretmenler, Belediye ve Üniversite İşçileri Hak Gasplarına Karşı Mücadele Ediyor
- ASM Çalışanları İş Bıraktı: “Eziyet Yönetmeliğine” Hayır!
- Belediye İşçileri Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Patronların Elindeki Koz: Sendika Yetkisine İtiraz
Son Eklenenler
- Egemen sınıfın siyasetçileri sıklıkla gençliğin öneminden bahsediyor ve gençliği kazanmanın gerekliliğinden dem vuruyorlar. Mesela geçen ay Erzurum’da “Gençlerle Buluşma” programına katılan Erdoğan şöyle seslendi gençlere: “Bizim keyfi yere feda...
- İngiltere’nin başkenti Londra’nın meydanlarında aylardır emekçilerin barış talebi yankılanıyor. 18 Ocak Cumartesi günü, Filistin halkıyla dayanışma kapsamında Londra’da düzenlenen 24. ulusal gösteriye on binlerce kişi katıldı. Sırbistan'da...
- Hatay’ın Payas ilçesinde bulunan Yolbulan Metal fabrikasında 219 gündür grevde olan işçiler, 24 Ocakta Payas Belediyesi önünde eylem yaptılar. 20 Haziranda greve çıkan işçiler, grevlerinin 217. gününde de fabrikanın önünden yürüyüş yaparak yolu...
- İş güvenliği önlemlerinin yetersizliği ve denetimsizlik sebebiyle iş kazaları yaşanmaya, işçiler iş cinayetlerinde ölmeye devam ediyor. Yakın tarihte yaşanan çeşitli iş kazaları ve bunlarla ilgili yayınlanan bilirkişi raporları patronların kâr hırsı...
- İşçi Dayanışması’nın ilk sayısı 2008 Nisan ayında yayın hayatına başlamıştı. Elbette çıkarken kardelenler gibi toprağında kök saldıktan sonra filiz vermişti. İşte o günden beridir 1 Mayıs meydanlarında kırmızı şapka ve önlüklerle gelincik tarlası...
- 24 Ocak 1980’de, sermaye sınıfının ortak talepleri doğrultusunda bir dizi ekonomik karar alınmıştı. Adına “yapısal dönüşüm programı” denilen bu kararların alınmasında IMF, Dünya Bankası gibi emperyalist güçler, bu süre zarfında kurulan hükümetler,...
- Sonradan görme bir burjuva olan Turkuaz Tekstilin sahibi Nihat Zeybekçi, asgari ücreti vatan-millet-Sakarya’ya bağlamak için cambazlık yapıyor. Asgari ücret 660 dolara karşılık geliyormuş. 2003’te asgari ücret 100 dolar ediyormuş. Bunlar yanıltıcı...
- Teksif Sendikasında örgütlenen İzmir/Gaziemir’de Digel Tekstil, İstanbul/Tuzla’da TKİS Blinds ve Kayseri’de Almer Tekstil işçileri, patronların sendika düşmanlığına ve işten atma saldırısına karşı mücadele ediyor. İBB’ye bağlı Beltur işçileri, 20...
- Bolu’da Kartalkaya Kayak Merkezinde bulunan Grand Kartal Otel’de 21 Ocakta gece saatlerinde meydana gelen yangında 79 kişi hayatını kaybederken onlarca kişi yaralandı. Yapılan açıklamalara göre yangın sırasında otelde kayıtlı 238 kişi bulunmaktaydı...
- Emekçi kadınlar olarak birçok sorunumuz var. Hayat pahalılığı, yoksulluk, çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılayamamak gibi sorunlar yaşıyoruz. İzmir’de tek göz bir evde çıkan yangında hayatını kaybeden beş küçük çocuk hepimizi çok üzdü. Bu çocuklar...
- İşçi sınıfının emeklileri, abi ve ablalarımız, Erdoğan 2024 yılını “emekliler yılı ilan ediyoruz” demişti. Erdoğan’ın o konuşmasını belki de hepimiz dinledik, gazetelerden okuduk. Bazılarımız burjuva siyasetinin zokasını yutarak, “belki bu sefer iyi...
- Baskılara, yasaklara rağmen direnişlerini sürdüren Polonez işçilerinin mücadelesi kazanımla sonuçlandı. Metal işçilerinin kararlı duruşu kazanım getirdi. Hitachi Energy grevi 24 Aralıkta, Schneider Elektrik grevi 6 Ocakta, Arıtaş Krijojenik grevi 10...
- Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, 19 Ocakta Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaparak Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde çalışan öğretmenlerin ve terapistlerin sorunlarına değindi.