Buradasınız
Türkiye İşçi Hareketinde Bu Ay (15 Kasım - 15 Aralık 2024)
Baskı ve Yasaklara Rağmen İşçilerin Mücadelesi Büyüyor
20.12.2024
- Kasım ayı boyunca İstanbul ve İzmir’in ilçe belediyelerinde TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle grevler yaşandı. İstanbul’da Hizmet-İş’in örgütlü olduğu Bayrampaşa ile Genel-İş’in örgütlü olduğu Ataşehir, Kadıköy ve Maltepe Belediyelerinde, İzmir’de Gene-İş’in örgütlü olduğu Bornova, Buca, Bayraklı Belediyelerinde sendikaların belediye yönetimleriyle anlaşması üzerine grevler kısa sürede sona erdi. İşçiler, iradeleri yok sayılarak anlaşma imzalanmasına tepki gösterdi.
- İstanbul/Tuzla: UİD-DER, MKB Rondo işçilerine grevlerinin 81. gününde bir dayanışma ziyareti gerçekleştirdi. Ziyarette UİD-DER Müzik Topluluğu ve grevci işçilerin katılımı ile şiir ve müzik dinletisi gerçekleştirildi.
- Hatay: Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlenen Atakaş Çelik’te 3 işçi işten çıkarıldı. 18 Kasımda fabrika önünde direnişe başlayan işçiler sendikal baskılardan vazgeçilmesini ve atılan işçilerin işe geri alınmasını talep ediyorlar.
- Adana: SASA Polyester’e ait PTA tesis şantiyesinde çalışan inşaat işçilerinin ödenmeyen 2 aylık ücret alacakları için 20 Kasımda başlattıkları eylemler devam ediyor.
- Ankara: KESK 30 Kasımda Ankara Tandoğan Meydanında “Geçinemiyoruz! Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz” şiarıyla miting düzenledi. Mitinge KESK’e bağlı sendikalar, TMMOB, DİSK’e bağlı çeşitli sendikalar, emek örgütleri ve siyasi partiler katıldı.
- 1 Kasımda yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı sağlık çalışanlarının eylemleri devam ediyor. 2-5 Aralıkta Türkiye’nin pek çok kentinde tekrar iş bırakan sağlık emekçileri yönetmeliğin geri çekilmesini talep ediyor.
- İstanbul: İBB bünyesindeki Ağaç AŞ’de çalışan BTO-Sen üyesi işçiler Avrupa yakası şantiyelerinde uygulamaya konulan 5 gün çalışma 2 gün izin uygulamasının Anadolu şantiyeleri için de hayata geçirilmesini talep ettiler. Ancak taleplerinin aksine 2 günlük izin uygulaması tüm şantiyelerde kaldırıldı. Bunun üzerine işçiler 3 Aralıkta birçok şantiyede oturma eylemlerine başladı.
- İstanbul: Yelkenci Tekstil fabrikasında düşük ücretlere ve hak gasplarına karşı Öz İplik-İş Sendikasında örgütlenen 3 işçi işten atma saldırısıyla karşılaştı. İşçiler 29 Kasımda sendikaları öncülüğünde fabrika önünde direnişe başladı. UİD-DER’li işçiler Yelkenci işçilerine dayanışma ziyareti gerçekleştirdi.
- Bolu: TEKSİF Sendikası, 5 Aralıkta Gezer Terlik fabrikası önünde işverenin sendika düşma tutumunu basın açıklaması ile protesto etti.
- İstanbul: Finans Merkezi Merkez Bankası ŞantiyesindeKiazom ve KSK Group’ta çalışan işçilerin ücret gaspına karşı 6 Aralıkta başlattığı iş bırakma eylemi kazanımla sonuçlandı.
- İstanbul: 8 Aralıkta İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçlerinin çağrısıyla binlerce işçi ve emekçi hayat pahalılığına, düşük ücretlere, vergi soygununa, kayyumlara, baskılara hayır demek için Kartal’da bir araya geldi. Mitinge KESK’e bağlı bazı sendikalar, emek örgütleri, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri ve UİD-DER katıldı. “İnsanca Yaşam İstiyoruz, Bu Düzeni Değiştireceğiz!” diyen binlerce işçi sloganlarla Kartal Meydanına yürüdü.
- İzmir: Petrol-İş Sendikasının yetkili olduğu Temel Conta fabrikasında işverenin TİS masasına oturmamasına karşı işçiler 10 Aralıkta fabrika önünde greve başladı.
- İstanbul: Polonez fabrikasında işçilerin mücadelesi kararlılıkla devam ediyor. 6 Aralıkta Ankara’ya yürüme kararı alan işçiler polis ablukasına alındı ve yürüyüş engellendi. Tüm engellemelere rağmen işçiler, mücadeleye devam ediyorlar.
- İstanbul: Petrol-İş’in örgütlü olduğu Tarkett Turkey’de işçiler grevlerini sürdürüyor. 14 Aralıkta UİD-DER’li işçiler sınıf kardeşlerine dayanışma ziyareti gerçekleştirdiler.
- Birleşik Metal-İş Sendikası ile MESS arasında GE Grid Solutions (Kocaeli), Schneider Elektrik (Manisa-Kocaeli), Hitachi Energy (İstanbul-Kocaeli), Arıtaş Kriyojenik (Balıkesir) ve Green Transfo (Kocaeli) fabrikaları için yürütülen TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine ilk olarak Hitachi Energy’nin dört fabrikasında 4 Aralık günü grev başladı. 13 Aralıkta ise GE Grid Solutions ile Schneider Elektrik’in fabrikalarında işçiler greve çıktı. Ancak metal işçilerinin MESS’in sefalet dayatmasına karşı başlattığı grev siyasi iktidar tarafından bir kez daha yasaklandı. İşçiler, grevde oldukları fabrikaların önünde, adil bir toplu sözleşme imzalanana kadar grevlerini sürdüreceklerini ifade ederek keyfi yasaklamaları protesto ettiler. UİD-DER’li işçiler metal işçisi sınıf kardeşlerini yalnız bırakmayarak dayanışma ziyaretleri gerçekleştirdiler.