Buradasınız
Türkiye İşçi Hareketinde Bu Ay (15 Şubat - 15 Mart 2024)
Hak Gasplarına, Düşük Ücretlere Karşı İşçiler Örgütleniyor, Mücadele Ediyor!
21.03.2024
Türkiye’nin dört bir yanında işçiler, kötü çalışma koşullarına, hak gasplarına ve düşük ücretlere karşı sendikalaşıyor, mücadele ediyor. Patronlar ise örgütlenen işçileri sendikadan istifa ettirmeye çalışıyor, mobbing uyguluyor, işten atıyor. Ancak işçiler tüm bu haksızlıklara karşı mücadelesini sürdürüyor.
- Patiswiss fabrikası işçileri Öz Gıda-İş’e üye oldukları için işten atıldı. 5 Şubatta Fabrika önünde direnişe geçen işçilerin mücadelesi sürüyor. (Ankara OSTİM)
- Öz İplik-İş’e üye olan Durak Tekstil işçilerinin mücadelesi 19 Şubattan bu yana kararlılıkla sürüyor. (Bursa).
- Basın-İş Sendikasında örgütlenen Ekol Ofset işçilerinin (İstanbul), Tek Gıda-İş Sendikasında örgütlenen IFFCO (İzmir) ve Eker işçilerinin (Bursa) işten atmalara ve sendika düşmanlığına karşı eylemleri sürüyor.
- Öz Gıda-İş Sendikasında örgütlenen Lezita işçileriyse, işverenin sendikadan istifa ettirme baskılarına ve işten atmalara karşı 7 Martta greve çıktı. (İzmir)
- Genel-İş Sendikasında örgütlü Şişli Belediyesi işçileri, Kadıköy Belediyesi işçileri ek zam talebiyle eylemler yaptı. (İstanbul)
Patronların ücret alacaklarına göz dikmesine de işçiler sessiz kalmıyor…
- TES-İŞ Sendikası üyesi enerji işçileri (Samsun), Genel-İş Sendikasında örgütlü Maltepe Belediyesi işçileri (İstanbul), Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan sağlık emekçileri (İzmir), İzmir Çiğli Belediyesi iştiraki Çibel Temizlik Hizmetleri işçileri (İzmir), Newport Shipping işverenine bağlı Limter-İş üyesi Çiçek Tersanesi işçileri (İstanbul) eylem ve direnişlerle ücret alacaklarına sahip çıkıyor.
- MESS üyesi Mitaş Endüstri AŞ’de işçilerin maaş ve tüm ücret alacakları için üretimi durdurması ve kararlılıkla mücadele etmesi sonuç verdi. 15 Şubatta işçilerin tüm alacakları ödendi. Ücretlerin ödenmesinin ardından patron “küçülmeye gidiyoruz” bahanesiyle işçi çıkarmaya başladı. İşçiler, Türk Metal Sendikasının duruma sessiz kalmasına tepkililer. (Ankara)
- Belediye-İş Sendikası üyesi İzmir Büyükşehir Belediyesi işçileri TİS sürecinde anlaşma sağlanamaması üzerine 5 Martta yarım gün iş bıraktı. (İzmir)
- Tüm Bel-Sen’de örgütlü İzmir Çiğli Belediyesi işçileri iki aylık toplu sözleşme farklarını alamadıkları için 16 Martta eylem yaptılar.
- Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) çalışanları, mobbing, düşük ücret dayatması, fazla mesailerin ödenmemesi ve sendikal hakların tanınmaması gibi hak ihlalleri karşısında 6 Martta derneğin Mecidiyeköy’deki ofisi önünde eylem yaptı. (İstanbul)
- DİSK’e bağlı Özel Güvenlik İşçileri Sendikası Güvenlik-Sen, Vakıfbank yöneticilerinin uyguladığı mobbing ve baskılara karşı 7 Martta Vakıfbank Ege Bölge Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. (İzmir)
- Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Gates Endüstriyel Metal Kauçuk fabrikasında toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler 8 Martta greve çıktı. (İzmir)
- 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde İstanbul’dan Ankara’ya, Bursa’dan Diyarbakır’a, İzmir’den Adana’ya Türkiye’nin dört bir yanında emekçi kadınlar sömürüye, şiddete, savaşa, çifte ezilmişliğe karşı alanlara haykırdı.
- Ulutaş Halı’da ek zam talep ettikleri için işten atılan işçilerin 12 gün süren direnişi sonuç verdi, işçiler işe geri alınırken yüzde 60 ile 65 oranlarında da zam aldı. Ek zam talep ettikleri için işten atılan Sayın Tekstil işçilerinin direnişi ise 9 Marttan bu yana sürüyor. (Antep)
- Sağlık emekçileri 14 Mart Tıp Bayramı’nda Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde sokaklara çıkarak taleplerini haykırdı.
- Geçtiğimiz ay ücret alacakları için mücadele eden Melike Tekstil işçileri ve Petrol-İş’te örgütlü Portakal Plastik işçileri kazandı.
- Gesbey fabrikası işçilerinin Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlenmesinin ardından patron 5 işçiyi işten attı. İşçiler bu saldırıyı protesto etmek için 15 Martta sendikaları öncülüğünde fabrika önünde eylem gerçekleştirdiler. (Balıkesir/Bandırma)
- İşçilerin mücadele örgütü UİD-DER, iki haftaya yayılan etkinliklerle pek çok sektörden yüzlerce işçiyi buluşturdu. UİD-DER’in temsilciliklerinde, çeşitli sendika şubelerinde, kültür merkezlerinde gerçekleştirdiği coşkulu 8 Mart etkinliklerinde sendikalardan yöneticiler ve temsilciler, direnişçi işçiler bir araya geldi.