
Ortak Mücadeleye!
Emperyalist paylaşım savaşları dünyanın pek çok bölgesini cehenneme çeviriyor. Ortadoğu başta olmak üzere, dünya ölçeğinde günden güne artan mülteci sayısı 60 milyonu aşmış durumda. Evlerini ve yurtlarını terkederek göç yollarına düşmek zorunda kalan yoksul kitleler, işsizlik ve sefalet içerisinde hayatta kalma mücadelesi veriyorlar. Mültecilerin çaresizliğinden yararlanan kapitalistler, onları en ağır işlerde ve en düşük ücretlerle güvencesiz çalıştırıyorlar. Mülteciler ırkçı saldırılara, dışlanma ve aşağılanmaya maruz bırakılıyorlar. Sefaletten kurtulma ve hayatta kalma umuduyla, gelişmiş kapitalist ülkelere ulaşmaya çalışan on binlerce mülteci göç yollarında can veriyor. Türkiye’de sayıları 2,5 milyona ulaşan Suriyelilere “mülteci” statüsü bile tanınmıyor. “Misafir” denilerek her türlü haktan yoksun bırakılıp sefalete mahkûm edilen mültecilerin, ölümü göze alarak Avrupa’ya kaçma çabaları bile şantaj aracı olarak kullanılıyor.
Savaşın yarattığı mültecilik ve göçmenlik sorunu büyük acılara yol açarken, aslında bambaşka bir sürecin de önünü açmış bulunmaktadır. Mülteci ve göçmen haline gelmiş milyonlarca insanın, gittikleri Ortadoğu, Avrupa ve Türkiye gibi ülkelerde işçi sınıfıyla iç içe geçmesi, işçi sınıfının uluslararası mücadelesi açısından büyük potansiyel içermektedir. Eğer bu ülkelerin işçileri, göçmen işçilerle enternasyonalist temelde kaynaşıp ortak bir örgütlenmeye gidebilirlerse, savaşın ortaya çıkardığı göçmenlik olgusu kapitalizmin alaşağı edilmesinde bir kaldıraç rolü de oynayabilir.
İşçi sınıfının ulusal ve uluslararası mücadelesini ve dayanışmasını büyütmek üzere çalışan UİD-DER’li işçiler, dünyanın tüm işçilerini olduğu gibi, mülteci konumundaki işçileri de sınıf kardeşleri olarak görüyorlar. Dünyanın tüm işçilerinin birliğini ve kurtuluş mücadelesini savunan UİD-DER, mülteci işçi ve emekçilerin Türkiye ve Ortadoğu işçileriyle kader ortaklığının bilincindedir. İşte bu perspektiften hareketle UİD-DER, mültecilerin sorunlarına duyarsız kalmıyor ve mülteci işçilerin örgütlenmesi için de çaba harcıyor.
Türkiye işçi sınıfı, milliyetçi kışkırtmalara kapılmamalı ve mülteci/göçmen emekçilere sınıf kardeşliği elini uzatmalıdır!
Emperyalist savaşa son!
Türkiye’deki Suriyelilerin mülteci statüsü derhal tanınsın!
Mültecilere yönelik ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı ortak mücadeleye!