Buradasınız
İşçi Sınıfının Unutulmaz Önderi Kemal Türkler
22.07.2025
İşçilerin ekonomik ve demokratik haklarının ellerinden alındığı, düşük ücretlere ve yoksulluğa mahkûm edildiği zorlu günlerden geçiyoruz. Sorunlarımızı aşmak için birlik ve dayanışmaya ihtiyacımız büyüyor. Katledilişinin 45’inci yılında Kemal Türkler’i ve lideri olduğu Maden-İş Sendikasının mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışını hatırlamak, belki de her zamankinden daha büyük önem taşıyor. Kemal Türkler, 1960’lı ve 70’li yıllarda Maden-İş’in işçilerin gerçek bir mücadele ve dayanışma örgütü haline gelmesi için büyük bir özveriyle çalıştı. Sendikanın kapılarını, işçi sınıfının sömürüden kurtuluşu için mücadele edenlere sonuna kadar açtı. Maden-İş, işçilerin evi, okulu oldu. 1967’de Kemal Türkler ve mücadele arkadaşlarının çabalarıyla DİSK kuruldu. Böylelikle 1960-1970 arasında Türkiye’de işçi sınıfının örgütlü ve güçlü olduğu, patronlar sınıfına kök söktürdüğü bir dönem yaşandı. Fabrika işgalleri, büyük grevler, direnişler, görkemli mitingler gerçekleşti. Bu sayede pek çok mücadele deneyimi kazanıldı.
22 Temmuz 1980’de katledilen Kemal Türkler, işte bu nedenle “işçi sınıfının unutulmaz önderi” olarak anılır. Türkler, kendini işçilerle kader birliği içinde görmüş ve öyle yaşamıştır. İşçilerin tek tek işçiler olmaktan çıkıp “işçi sınıfı” olabilmesi yolunda büyük emek harcamış ve ne kadar zorlu olursa olsun işçilerle birlikte, işçi sınıfının çıkarları temelinde mücadelelere girişmekten asla geri durmamıştır.
Kemal Türkler’in anısına ve Maden-İş’in mücadele geleneğine sahip çıkmaya, bu geleneğin yeniden boy vermesi, genç kuşaklara ve geleceğe taşınması için çalışmaya devam edeceğiz.
Kemal Türkler’i bir kez daha saygıyla anıyor, “gerçeğin içinden, sınıfın penceresinden” şiarıyla yayın yapan Dayanışma TV’nin “Kemal Türkler: Mücadeleci Bir İşçi Önderi” adlı belgeselini tüm işçi kardeşlerimizle paylaşıyoruz.