Buradasınız
İşçi sınıfı diz çökmedi: Hep oradaydık, daima orada olacağız!
1 Mayıs 2021 - 21:15
De ki: Zaman rüzgâr gibi geçiyor,
Mutlu günler bekliyor insanlığı!
De ki: Dava için savaşan ölmez,
Yenilse de her zaman diktir alnı.
(Louise Michel, Paris Komünün kadın kahramanlarından)
Albert Parsons, August Spies, Louis Lingg, Michael Schwab, George Engel, Samuel Fielden, Adolph Fischer Haymarket’e bomba attıkları suçlamasıyla idama mahkûm edildiler. Oscar Neebe’ye ise 15 yıl ağır hapis cezası verildi. Sonraki aylarda Michael Schwab ve Samuel Fielden’ın cezası müebbete çevrildi ve işçilerden yana tutum alan Illinois Valisi John Peter Altgeld tarafından 26 Haziran 1893’te affedildiler. Diğer işçi önderleri 11 Kasım 1887’de idam edildiler.
Burjuva gazeteler ardı ardına yıldırım baskı yaparak işçi önderlerinin ölümünü veriyorlardı. Onlardan biri olan The Evening World, önce saat 3’te sonra da 6’da yeni baskılar yapmış ve Hanged yani Asıldılar manşetiyle işçi önderlerinin idamını vermişti. Gazeteler, o gün ve sonrasında işçi önderlerinin asılması ile ilgili tüm ayrıntıları anlatıyor, son anlarına ve son sözlerine yer veriyorlardı.
İdamın gerçekleşeceği günün sabahında hapishane çevresindeki caddeler polis kordonu altındadır. Lucy Parsons çocuklarıyla birlikte kocasını görmek ister. Hapishanenin önüne kurulan barikatı aşmak ister. Ama polisler onu durdurur ve “kanuna uyması gerektiğini yoksa zor kullanacaklarını” söylerler. İdamdan bir gün sonra, 12 Kasım tarihli St. Paul Daily Globe gazetesinin muhabiri Lucy’nin polise cevabını aktarır. “Kanun mu? Kocam öldürülürken kanunlara neden uyacakmışım? Beni vuracaksanız vurun, öldürecekseniz öldürün!” Polis Lucy’i sindirmek üzere gözaltına alır.
Kimdi asılan, yok edilmek ve unutturulmak istenen bu insanlar? Kimdi, Şikago Haymarket Kurbanı beşli?
Almanya’da çok yoksul bir ailede doğan ve çocuk yaşta yetim ve öksüz kalarak işçiliğe başlayan, hiç gün görmeden 50 yaşına gelen tipograf George Engel…
1858 Almanya doğumlu, 3 çocuk babası, hayat dolu, tertemiz yüzlü, dizgici Adolph Fischer…
1848 doğumlu, Britanya kökenli, siyahların, yerlilerin aşağılanıp köle kılındığı bir dünyada beyaz olmayan bir kadınla evlenip ona değer veren, seven ve saygı duyan, yoksulluk ve ırkçı baskılar nedeniyle hayatı bir yerden bir yere göçerek, işçileri bilinçlendirerek geçmiş dizgici, işçi gazetesi editörü Albert Parsons…
Çok genç olduğu için hayat hikâyesi uzun satırları gerektirmeyen, 22 yaşındaki Almanya doğumlu, haksızlıklara öfkeli, yakışıklı genç marangoz Louis Lingg…
1855 Almanya doğumlu, Haymarket’te bombalar patlamadan önce McCormick işçilerini provokasyona gelmemeleri, sakin olmaları gerektiği konusunda uyaran ve bu saldırının 8 saatlik işgünü mücadelesini durdurmak için olduğunu söyleyen döşemeci ve işçi gazetesi editörü August Spies…
Anıları da yolunu açtıkları 1 Mayıs geleneği de mücadelemizde yaşamaya devam ediyor… Şimdi UİD-DER’li bir işçinin kaleminden çıkan bir şiir dinleyeceğiz; 1886’dan 1977’ye, oradan günümüze ve tekrar geçmişe yolculuk yapacağız. Bu tarih bizim!