Buradasınız
Türkiye İşçi Hareketinde Bu Ay (Temmuz - Ağustos 2023)
16.08.2023
İşçiler, Türkiye’nin dört bir tarafında sendikalaşarak, grev ve direnişler gerçekleştirerek katmerli sömürüye karşı mücadele ediyor.
- DEDAŞ işçileri Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Siirt, Batman ve Şırnak’ın, toplam 70 ilçesinde iş bıraktı. Ardından gelen işten atma saldırısına boyun eğmeyen DEDAŞ işçileri şirket genel merkezi önünde direniş başlattı.
- İzmir Karşıyaka Belediyesi iştiraklerinden biri olan Kent A.Ş.’de çalışan işçiler alacaklarının ödenmemesi üzerine 21 Temmuzda üyesi oldukları Genel-İş sendikasıyla birlikte eylem yaptı.
- KESK, 21 Temmuzda ülke çapında “Vergide Adalet, İnsanca Yaşayabilecek Bir Ücret İstiyoruz” şiarıyla eylemler gerçekleştirdi.
- İstanbul’da AKP’nin yönettiği 23 belediyede çalışan yüzlerce işçi sendikaları Hizmet-İş ile birlikte 28 Temmuzda eylem yaptı. İşveren sendikasının merkezi önünde toplanan işçiler “Kira 10 Bin Lira, Maaş 12 Bin Lira”, “Açız Geçinemiyoruz” yazılı dövizler taşıdı.
- Emekliler, 18 ve 24 Temmuz tarihleri arasında Türkiye’nin çeşitli kentlerinde emekli maaşlarına yapılan yüzde 25’lik sefalet zammını protesto ettiler.
- Eskişehir Emek ve Demokrasi Güçleri, 23 ve 24 Temmuzda Eskişehir Sabahattin Günday Parkında “Eskişehir Halkı Zamlara ve Yoksulluğa Karşı Buluşuyor” çağrısıyla halk buluşması gerçekleştirdi. Buluşmada hayat pahalılığına ve düşük ücretlere tepki gösterildi.
- Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesi Sputnik Türkiye’de toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 25 Temmuzda grev kararı alındı. Grev kararı sonrası işten atma saldırısı gerçekleştirilirken basın emekçilerinin mücadelesi devam ediyor.
- DİSK, “Susma Haykır! Zamlara, Adaletsiz Vergilere, Asgari Yaşama Hayır!” şiarıyla örgütlü olduğu işyerlerinde ve kent meydanlarında eylemler düzenledi. İşçiler ekonomik yıkımın faturasının işçilere kesilmesine tepki gösterdiler.
- Gebze’de DİSK’e bağlı Lastik-İş Sendikasının örgütlü olduğu Corning Optik işçilerinin grevi kararlılıkla sürüyor. UİD-DER grevci işçileri yalnız bırakmıyor, dayanışma ziyaretleriyle grevin coşkusu büyüyor.
- Maden-İş’in unutulmaz lideri ve DİSK’in kurucusu Kemal Türkler, katledilişinin 43’üncü yılında, mezarı başında anıldı. Kemal Türkler’in mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışını ve Maden-İş geleneğini genç kuşaklara taşıyan UİD-DER’li işçiler de anmada yerlerini aldı.
- Koç Üniversitesi Hastanesinin taşerona bağlı çalışan temizlik ve hasta bakım işçileri 1 Ağustostan bu yana eylemdeler. İşçiler ücretlerde ve çalışma koşullarında iyileştirme ve taşeronluğun kaldırılmasını istiyorlar.
- Çorum’da 670 işçinin çalıştığı Bilsar Tekstil’de, Öz İplik-İş’e üye olan 28 işçi işten çıkarıldı. İşçiler sendika haklarının tanınması için fabrika önünde eylem başlattı.
- Bursa’da inşası devam eden TOGG otomobil fabrikasının şantiyesinde yüklenici Yapı Merkezi firmasının taşeronları Anel Elektrik ve Sinay Enerji bünyesinde çalışan inşaat işçilerinin ücretleri iki ay boyunca ödenmedi. İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikasına üye olan işçilerin eylemi ikinci gününde kazanımla sonuçlandı.
- Samsun’da Tekkeköy Devlet Hastanesinde şantiyesinde çalışan 70 işçi ve İzmir Şehir Hastanesi inşaatında çalışan 600’den fazla işçi 2 aydan uzun süredir ücretlerinin ödenmemesini ve kötü yemekleri protesto etti.
- YK Enerji’nin, Kemerköy Termik santralinde çalışan taşeron işçilerin üç aydır ücretleri ödenmiyor. Santralin revizyonunda çalışan 536 işçi, 3 Ağustosta gasp edilen ücretleri için eyleme geçerek, santralin giriş ve çıkış kapılarını kapattılar.
- İzmir’de Genel-İş üyesi İZENERJİ ve İZELMAN işçileri, toplu sözleşmeden doğan geriye dönük ücretleri ödenmediği için iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
- Tekgıda-İş Sendikası Has Tavuk’ta sendika düşmanlığına karşı 1 Ağustosta uyarı eylemi yaptı.
- Tekgıda-İş üyesi Eker işçileri sendika üyesi oldukları için işveren tarafından baskı gördü. İşçiler baskıları protesto etmek için 10 Ağustosta Eker’in İstanbul’da bulunan genel merkezinin önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
- Belediye-İş Sendikasında örgütlü Avcılar Belediyesi işçileri 4 Ağustosta artan hayat pahalılığına karşı ek zam talebiyle iş bıraktı.
- Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformunda bir araya gelen 21 sendika ve meslek örgütüne üye binlerce sağlık çalışanı, kamu toplu sözleşmesi görüşmelerinin başladığı gün olan 1 Ağustosta iş bıraktı. Hastanelerde, sendika şubelerinde, sağlık müdürlüklerinin önünde yüzlerce basın açıklaması ve eylem gerçekleştirildi.
- Gaziantep’te Asko Tekstil ve Koza Halı’daki işçiler düşük ücret zammına karşı 7 ve 8 Ağustosta iş bıraktı.
- Ankara Mamak Belediyesinde Fen İşleri ve Çevre Koruma Müdürlüklerinde çalışan Hizmet-İş üyesi işçiler düşük ücret zammına karşı 8 Ağustosta iş bıraktı.
- Türk-İş’e bağlı Sağlık-İş Sendikasının örgütlü olduğu Ege Üniversitesi Hastanesinde çalışan işçiler toplu iş sözleşmesinden doğan geriye dönük alacakları ödenmediği için iş bıraktı.
- Limak Holding’e bağlı YK Enerji şirketi, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür sağlamak amacıyla Akbelen ormanlarında ağaçları keserek doğa katliamı gerçekleştirdi. Siyasi iktidarı, yargıyı ve kolluk güçlerini arkasına alan şirketin ağaç katliamına karşı yöre halkının ve çevre örgütlerinin direnişi sürerken maden sahası için ağaç kesimi tamamlandı. Yöre halkı ve çevre örgütleri, daha fazla ağaç kesilmesini ve madenin açılmasını engellemek için mücadeleyi sürdürüyor.