Buradasınız
Türkiye İşçi Hareketinde Bu Ay (15 Ağustos - 15 Eylül 2023)
İşçiler Mücadeleye Devam Ediyor
15.09.2023
Türkiye’nin dört bir yanında işçiler, çalışma ve yaşam koşullarının kötüleşmesine yönelik tepkilerini grev ve direnişlerle ortaya koyuyor. Kendilerine dayatılan koşulları değiştirmek için sendikalaşan işçiler, patronların işten atma saldırılarına geçit vermiyor.
- Türkiye merkezli inşaat şirketi Yapı Merkezi’nin Tanzanya’daki demiryolu inşaatında çalışan yaklaşık 2 bin Türkiyeli işçi, 7 aylık ücretleri ödenmediği için 13 günlük grev gerçekleştirdi. Dev-Yapı-İş öncülüğünde işçilerin mücadelesi 19 Ağustosta kazanımla sonuçlandı.
- İzmir’de Agrobay Seracılık’ta çalışan 40’tan fazla işçi Tarım-Sen’e üye oldukları için 22 Ağustosta tazminatsız olarak işten atıldı. İşçiler Jandarmanın baskısına rağmen sera önünde hakları için direnmeye devam ediyor.
- “Tasarruf tedbirleri” gerekçesiyle işsiz bırakılmayı reddeden Sakarya Adliyesi taşeron işçileri, 27 Ağustosta Adapazarı Kent Meydanında basın açıklaması gerçekleştirdi.
- Trendyol’un İstanbul Esenyurt deposunda DGD-SEN ve PTT-SEN’de örgütlenen işçilere yönelik sendikal baskıların artması ve işyeri sendika temsilcisinin işten atılması üzerine 28 Ağustosta direniş başladı.
- Kocaeli Çayırova’da faaliyet gösteren Amana Foods fabrikasında çalışan Türkiyeli ve Suriyeli işçiler Koop-İş Sendikasında örgütlendiler. İşverenin sendika düşmanlığına boyun eğmeyeceklerini belirten işçiler 28 Ağustosta eylemler gerçekleştirdiler.
- İktidarın işçi düşmanlığı, eğitim emekçilerinin de eylemine yansıdı. Özel sektör öğretmenlerinin, asgari ücret dayatmasına karşı yapacağı basın açıklaması polis saldırısıyla engellendi.
- Türkiye Gazeteciler Sendikası ile Sputnik Türkiye Bürosu arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Sputnik Türkiye çalışanlarının 17 Ağustosta başlayan grevi devam ediyor.
- Kocaeli Gebze’de Corning Optik’te Lastik-İş üyesi işçilerin grevi 14 Temmuzdan beri coşkuyla sürüyor.
- Ağustos ayı içerisinde Türkiye’nin dört bir tarafındaki onlarca belediyede ek zam talebiyle iş bırakma eylemleri gerçekleştirildi. Ankara’da Mamak, Etimesgut ve Yenimahalle belediyelerinde, Kocaeli’de Dilovası Belediyesinde, İzmir’de Bayraklı, Bornova ve Buca Belediyelerinde işçiler yaptıkları eylemlerle ek protokol istedi. İstanbul’da Silivri, Bayrampaşa ve Esenler belediyelerinde işçiler, üyesi oldukları Hizmet-İş’e de tepki göstererek kendi inisiyatifleriyle iş bıraktı.
- Antep, 2022’de olduğu gibi bu yıl da işçi eylemlerinin yayıldığı bir sanayi kenti olarak dikkat çekiyor. Geçtiğimiz dönem Antep’ten pek çok firma Türkiye’nin ilk 100 büyük şirketi arasına girerken, tekstil sektörünün yoğunlaştığı kentte patronlar ihracat rekorları kırıyor. Temmuz ayında asgari ücrete yapılan zam sonrası pek çok tekstil fabrikasında ek zam eylemleri başladı. Şireci Tekstil, Boyar Kimya, MDZ İplik, Artemis Halı ve Ahenk Halı’da işçilerin talepleri büyük oranda kabul edilirken Gama Tekstil ve Erkaplan’da eylemler devam ediyor. Erkaplan patronu, işçilerin ücret taleplerini kabul etmek zorunda kalmış ama üyesi oldukları BİRTEK-SEN’den istifa etmelerini şart koşmuştu. Bunu kabul etmeyen işçiler direnişe devam etme kararı aldı.
- Ek zam talebinin yayıldığı önemli işkollarından bir diğeri de savunma sanayi oldu. Türk-İş’e bağlı Harb-İş Sendikasının İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Kayseri şubelerinde örgütlü işçiler 23 ve 24 Ağustosta kent meydanlarında toplanarak taleplerini yükseltti.
- Enerji-Sen’in çağrısıyla İBB önünde toplanan İSKİ, İGDAŞ ve Enerji AŞ işçileri de düşük ücretler başta olmak üzere çalışma koşullarının iyileştirilmesi için eylem yaptı.
- Tunceli Fırat Elektrik Dağıtım AŞ’de (FEDAŞ) çalışan DİSK/Enerji-Sen üyesi işçilerin düşük ücret ve güvencesiz çalışma koşullarına karşı başlattıkları eylemler 9 Ağustostan bu yana devam ediyor.
- İzmir Büyükşehir Belediyesinde taşeron şirket bünyesinde çalışan Evde Sağlık ve Bakım Hizmeti işçileri kadro sözünün tutulması talebiyle 4 Eylülde belediye önünde yeniden eylem yaptı. İşçilerin mücadelesi kazanımla sonuçlandı.
- Eskişehir’de SSS Yıldızlar Holding’e bağlı Doruk Madencilik’e ait Yunus Emre Termik Santrali kömür madeninde çalışan maden işçileri, ücret alacaklarının ödenmesi ve ücretlerin yükseltilmesi talebiyle açlık grevi yaptılar. Verilen sözler üzerine grevlerine ara verdiler.
- Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi sağlık işçileri, geriye dönük alacaklarının ödenmesi talebiyle 11 Eylül'de yeniden eylemlere başladı.
- Esenler 15 Temmuz TOKİ şantiyesinde çalışan DİSK/Dev Yapı-İş üyesi işçiler ücretlerinin gasp edilmesini kule vince çıkarak protesto etti.
- İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle Kadıköy İskele Meydanında eylem gerçekleştirdi.
- Metal işkolundaki grup toplu iş sözleşme süreci Birleşik Metal-İş’in ön zam talebiyle açıldı. Özel sektördeki en büyük ve en kapsamlı sözleşme olan MESS sözleşmesi, metal işçilerinin eylemleriyle devam edecek.