Buradasınız
Türkiye İşçi Hareketinde Bu Ay (15 Ocak - 15 Şubat 2024)
İşçiler Hakları İçin Örgütleniyor, Mücadele Ediyor!
17.02.2024
- Gebze’de bulunan Mersen’de işçilerin sendikalaşma hakkını tanımayan patron 4 işçiyi işten attı. Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 No’lu Şube’de örgütlenen işçiler eylem yaparak işten atmalara tepki gösterdi.
- İstanbul Beylikdüzü’nde üretim yapan Beyda Gıda fabrikasında, işçilerin Öz Gıda-İş Sendikasında örgütlenmesinin ardından, sendikalaşma hakkını yok sayan patron 5 işçiyi işten attı. Fabrika önünde direnişe başlayan işçiler, sendikalı olarak işbaşı yapmayı talep ediyor.
- Ankara’da faaliyet gösteren MESS üyesi Mitaş Endüstride işçilerin zamlı ücreti, MESS Grup Toplu İş Sözleşmesinde bağıtlanan oranın altında yatırıldı. İşçiler ücret gaspına iş bırakarak tepki gösterdi.
- Konya’da Seydişehir Eti Alüminyum fabrikasında çalışan işçiler yüzde 56 oranındaki düşük zammı kabul etmeyerek iş durdurdu. Gece saatlerinde Eti Alüminyum tesislerine alkış, ıslık ve sloganlarla yürüyen işçilerin eylemi fabrika önünde sürüyor.
- Çanakkale’de Türkiye Kömür İşletmeleri’ne ait Çan İşletmesinde taşeron firmada çalışan işçiler düşük zammı kabul etmeyerek iş durdurdu.
- Birleşik Metal-İş ile Erciyas Çelik Boru patronları arasında süren Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine işçiler 31 Ocakta Düzce ve Mersin fabrikalarında greve çıktılar. İşçilerin kararlılıkla sürdürdüğü grev, 14 Şubatta anlaşmayla sonuçlandı.
- DİSK, vergi adaletsizliğine karşı başlattığı eylemlerin neticesinde hazırladığı 5 maddelik yasa tasarısının oy birliğiyle kabul edilmesi için, 30 Ocakta Meclis önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
- Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın çağrısıyla çeşitli kentlerden Ankara’ya gelen öğretmenler 29 Ocakta Meclis önünde gerçekleştirdikleri eylemle 2014 yılında kaldırılan taban maaş düzenlemesinin yeniden getirilmesini talep ettiler.
- Urfa’da Özak Tekstil işçilerinin baskılara son verilmesi ve sendika seçme özgürlüklerinin tanınması talebiyle BİRTEK-SEN öncülüğünde 27 Kasımda başlattıkları direniş 23 Ocakta İstanbul’daki Özak Holding önüne taşındı. Ancak Zeytinburnu Kaymakamlığı ilçe genelinde 7 günlük eylem yasağı getirdi. İşçiler direnişlerini İkitelli Organize Sanayi Bölgesindeki Özak Tekstil fabrikası önüne taşımak istedi. Bu sefer de Bahçeşehir Kaymakamlığı eylem yasağı getirdi. Fabrika önünde direniş çadırlarını kurmak isteyen Özak işçileri ve BİRTEK-SEN temsilcileri gözaltına alındı, ev hapsiyle cezalandırıldı. Özak Tekstil işçilerine yönelik baskı ve yasaklar siyasi iktidarın meşrebini, işçi düşmanlığını bir kez daha ortaya koydu.
- Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanelerinde Ankara Tıplılar Vakfı’nın iktisadi işletmesi olan ANTIP’da çalışan 72 işçi, yeni yıla günler kala işten çıkarılmıştı. Haksız ve tazminatsız bir biçimde işten çıkartılan işçiler yeni yıla direnişle girmişti. Tazminat hakları halen ödenmemiş olan işçiler, 7 Şubatta basın açıklaması yaparak yeniden seslerini duyurdu.
- İstanbul Bayrampaşa’da tekstil üretimi yapan Roniteks’te işçiler, ücretlerinin ve sosyal haklarının iyileştirilmesi talebiyle iş durdurdu. Patron işçilerin taleplerini kabul etmek zorunda kaldı.
- Adana’da SASA Polyester bünyesinde faaliyet yürüten ve fabrikaya ek tesis yapan Yaka Endüstri adlı taşeron şirkette çalışan işçiler, düşük ücret dayatmasına karşı 7 Şubatta iş bıraktı.
- Antep’te bulunan Key Mensucat işçileri düşük ücretlere karşı 5 Şubatta iş bıraktı.
- Antep’te patronların düşük ücret dayatmasına karşı iş bırakan fabrikaların sayısı her geçen gün artıyor. Ender Alüminyum, Selçuk İplik ve Milat Halı’nın ardından dört fabrikada daha işçiler iş bıraktı. Ender Alüminyum ve Selçuk İplik işçileri taleplerini kabul ettirerek işbaşı yaparken Milat Halı’da direniş kısmi bir kazanımla bitirildi.
- 10 Şubatta Burteks Tekstil fabrikasında çalışan işçiler düşük zammı kabul etmeyerek iş bıraktı. Gece vardiyasına gelen işçiler içeri girmedi. Aynı gün Zafer Tekstil ve Bulut Tekstil’in İkinci Organize Sanayi bölgesinde bulunan fabrikalarında da işçiler iş bıraktı. Gece vardiyasında çalışan işçiler üretimi durdurarak düşük ücret dayatmasına karşı çıktı. Aynı saatlerde iş bırakan Kimpack ABY Plastik işçilerinin eylemi kazanımla sonuçlandı. İşçiler düşük zam dayatmasına, baskıya ve zorunlu mesailere karşı başlattıkları mücadeleyi kazandı. 4.Bölgede bulunan Alka Polyester işçileri de düşük zammı kabul etmeyerek iş bıraktı.
- Kimpack ABY işçileri kazanım elde ettikten sonra Petrol-İş Sendikasında örgütlendiler. Ancak işçilerin sendikalaşma hakkına tahammül edemeyen patron birçok işçiyi işten çıkardı. İşçilerin mücadelesi sürüyor.
- 2024 yılı için geçerli olacak ücret zammının açıklanmaması Yalova ve Tuzla’da bulunan tersane işçilerinin sabrını taşırdı. İşçiler Limter-İş Sendikasının çağrısıyla 9 ve 12 Şubatta Yalova ve Tuzla’da bulunan çeşitli tersanelerin önünde yürüyüşler gerçekleştirdi. Polisin engelleme çabalarına rağmen yürüyen işçiler, “İnsanca Yaşayacağımız Ücret İstiyoruz, Vermezseniz Çalışmayacağız” ve “Ücret Hakkımız Gasp Edilemez” pankartları taşıdı.
- Gebze’de bulunan Olimpia Otocam fabrikasında sendikal faaliyet yürüten 14 işçi işten atıldı. Kristal-İş Sendikası Gebze Şubesinde örgütlenen işçiler, sendika yetkilileriyle birlikte fabrika önünde eylem yaptı. 12 Şubattaki eylemde patronun işten atma saldırısı ve sendika düşmanlığı protesto edildi.
- İstanbul/Esenyurt’ta bulunan Perfetti gıda fabrikası işçileri Tekgıda-İş sendikasında örgütlenmiş sendika yetki çoğunluğunu almıştı. Bunun üzerine Perfetti patronu bir işçi temsilcisini işten çıkardı. Tekgıda-İş, patronun bu saldırısını 15 Şubatta işyeri önünde bir basın açıklamasıyla protesto etti. UİD-DER’li işçiler de işçilerin eylemine destek verdi.
- Ankara’da faaliyet gösteren Patiswiss çikolata fabrikasında bir işçi Öz Gıda-İş Sendikasına üye olduğu için 5 Şubatta işten atıldı. İşten atılan işçi sendikanın öncülüğünde direnişe başladı. UİD-DER’li işçiler 15 Şubatta dayanışma ziyaretinde bulundu.
- 6 Şubat depremlerinin birinci yıldönümünde, hayatını kaybedenler deprem bölgesinde ve tüm ülkede etkinliklerle anıldı. Depremin gerçekleştiği saat olan 04.17’de başlayan ve gün içinde devam eden anmalarda hem acı hem de öfke dile geldi, “unutmak yok, affetmek yok” denildi. Sorumluların hesap vermesi istendi.
- 13 Şubatta Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madenciliğe ait Çöpler Altın Madeninde siyanürlü Pasa dağının çökmesi sonucu, resmi açıklamalara göre 9 işçi göçük altında kaldı. İşçilerin, uzmanların “her an toprak kayması olabilir” uyarılarını dikkate almayan iktidar yandaşlarından Çalık Holding ve Kanada merkezli SSR Mining ortaklı şirket yönetimi, üretime devam edilmesini istedi. Aktif fay hattı üzerinde ve Fırat Nehri’nin 700 metre yakınında bulunan maden ocağının büyük bir felakete sebep olacağını söyleyenlerin sesleri kesildi, mahkemeler şirketi korudu. Kendi iktidarının bekasını her şeyden önemli sayan işçi düşmanı rejim, yine faciaya, yine acıya, yine gözyaşına neden oldu. Facia üzerine pek çok kentte protesto eylemleri düzenlendi. Sendika konfederasyonlarının ve meslek örgütlerinin Kadıköy’de gerçekleştirdiği eylemde UİD-DER de yerini aldı.
- İzmir’de Akar Tekstil’in patronu işçilerin sorunlarını görüşmek üzere gelen DERİTEKS yöneticilerine silahlı saldırıda bulundu. Saldırı 13 Şubatta Tuzla Organize Deri Sanayi Bölgesinde, 14 Şubatta İzmir’de Akar Tekstil fabrikası önünde protesto edildi. Deri işçilerinin ve sendikaların katıldığı eyleme UİD-DER de destek verdi.
- Kocaeli/Çayırova’da bulunan ve Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu Portakal Plastik’te, patronun sözleşmede belirlenen zamma uymaması üzerine işçiler yaklaşık 10 gündür eylemler yapıyorlardı. Eylemler sırasında bir işçinin işten atılması üzerine işçiler 14 Şubatta işbaşı yapmadılar. İşçilerin kararlı duruşu karşısında geri adım atmak zorunda kalan patron atılan işçiyi geri aldı ve işçilerin hakkını tanımak zorunda kaldı.
- Genel-İş Sendikasında örgütlü İstanbul Şişli Belediyesi işçileri 15 Şubatta belediye önünde yaptıkları eylemle maaşlarının yükseltilmesi için ek protokol talep ettiler.
- Esitaş Elektrik işçileri Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 No’lu şubede örgütlendiler. Esitaş patronunun öncü işçilerden birini işten atması üzerine işçiler üretimi durdurdu ve fabrikayı terk etmeyi reddettiler. İşçilerin kararlı duruşu karşısında patron işten çıkardığı işçiyi işe geri aldı ve sendikayla görüşmeyi kabul etti.