Buradasınız
Türkiye İşçi Hareketinde Bu Ay (15 Nisan - 15 Mayıs 2025)
21.05.2025
Ankara: İbni Sina Üniversite Hastanesinde çalışan SES ve Dev Sağlık-İş üyesi işçiler, yetersiz yemek, su ve hijyen koşullarına karşı 16 Nisanda üç gün süren yemekhane boykotu yaptı.
İzmir: Genel-İş Sendikasının örgütlü olduğu İzmir’in ilçe belediyelerinde işçiler, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine Nisan ayı boyunca çeşitli eylemler yaptılar. Çiğli Belediyesine bağlı şirketlerden ÇİBEL işçileri 17 Nisanda, Narlıdere Belediyesine bağlı NARBEL işçileri 6 Mayısta, Konak Belediyesine bağlı MERBEL işçileri 7 Mayısta greve çıktı. Grevler sözleşmenin imzalanmasıyla sona erdi. Ancak Çiğli ve Narlıdere Belediyesi işçileri sözleşmenin kendilerinden habersiz imzalandığını söyleyerek tepki gösterdi.
Karabağlar Belediyesinde ise işçiler ücretlerinin eksik ödenmesi üzerine 13 Mayısta iş bıraktı. İş bırakma eyleminin 3. gününde belediye yönetiminin eksik ödemelerin yapılacağını duyurması üzerine işçiler 15 Mayısta işbaşı yaptı.
İzmir: Çiğli Belediyesinde işten atılan 16 kadın işçi, işe iade talebiyle 1 Mayısta İzmir Çiğli Belediyesi önünden Ankara’ya yürüyüş başlattı. Kadın işçiler 10 günlük yürüyüşün sonunda 10 Mayısta CHP Genel Merkezi önünde basın açıklaması yaptı.
Sakarya: Sakarya Şehir hastanesi inşaatında ATR Yapı bünyesinde çalışan 120 işçinin, ödenmeyen iki aylık ücretleri ve tazminat hakları için 14 Nisanda, İnşaat-İş Sendikası öncülüğünde başlattıkları direniş 24 Nisanda kazanımla sonuçlandı.
Kocaeli: Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu Erlau Metal fabrikasında sendikal baskılara, mobbinge, işten atma saldırılarına ve düşük ücret dayatmasına karşı 14 Nisanda başlayan direniş kararlılıkla devam ediyor. İşçiler sendikaları öncülüğünde 12 Mayısta Almanya Başkonsolosluğu önünde eylem yaptı.
Petrol-İş’in örgütlü olduğu TÜPRAŞ’a bağlı İzmir, Kocaeli, Batman ve Kırıkkale rafinerilerinde işçiler TİS görüşmelerinde dayatılan düşük zamma karşı eylemler gerçekleştirdi. İşçiler 7 Mayısta imzalanan TİS’e tepki göstererek üretimi durdurdu, kitlesel yürüyüş yaptı.
İzmir: Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu Ravago’nun Eastchem ve Enplast fabrikalarında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine işçiler fabrika içinde eylemler gerçekleştiriyor. 14 Mayısta da uyarı eylemi yapan işçiler, 20-23 Mayıs tarihlerinde yapılacak görüşmelerde sonuç alınamaması durumunda 17 Haziranda greve çıkacaklarını duyurdular.
Ankara: Hizmet-İş Sendikası ile Altındağ Belediyesi arasında yürüyen TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler 21 Nisanda greve çıktı.
İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, Türkiye genelinde kitlesel katılımla kutlandı. Sendikaların ve demokratik kitle örgütlerinin çağrısıyla İstanbul başta olmak üzere birçok kentte alanlara çıkan işçi ve emekçiler taleplerini haykırdılar. Hayat pahalılığına, zamlara, artan vergi yüküne, düşük ücretlere, güvencesizliğe, siyasi iktidarın baskı politikalarına; kayyımlara ve tutuklamalara, emperyalist savaşlara “Hayır” dediler.
Kocaeli: Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu Kocaeli Çayırova’da bulunan Portakal Plastik ve Porvil Çatı’da TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler 7 Mayısta greve çıktı.
Kocaeli: Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu Pulver Kimya’da TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 6 Mayısta grev kararı alındı. 5 Mayıs gecesi üretimi durduran işçiler, greve çıkmakta kararlı olduklarını gösterdi. 6 Mayısta yapılan son görüşmede anlaşma sağlandı, işçilerin kararlı mücadelesi kazanımla sonuçlandı.
İzmir: İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İZELMAN, İZENERJİ ve Egeşehir şirketlerinde çalışan Genel-İş Sendikasında örgütlü işçiler, maaşlarının eksik yatması ve Ocak ayından beri süren TİS görüşmelerinin tıkanması üzerine 7 Mayısta yarım gün iş bıraktı. Görüşmelerden sonuç çıkmaması durumunda 29 Mayısta greve gideceklerini açıklayan işçiler kararlılıklarını bir kez daha göstermek için 15 Mayısta iş yavaşlatma eylemi yaptı ve basın açıklamaları gerçekleştirdi.
İstanbul: 4 çocuk babası Erol Eğrek, 9 Mayısta tazminat hakkını istemek için gittiği Çalık Holding’in Şişli’deki binası önünde holdingin güvenlik görevlileri tarafından darp edilerek katledildi. Katledilen Erol Eğrek için çok sayıda protesto eylemi yapıldı. 12 Mayısta DİSK, KESK, TMMOB, TTB, İstanbul Barosu ve İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla holding binası önünde gerçekleştirilen protesto eylemine sendikalar, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, gençlik örgütleri ve UİD-DER katıldı.
İzmir: Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu rüzgâr tribünleri için kanat üretimi yapan TPI Compozit’in Menemen ve Çiğli’de bulunan fabrikalarında TİS görüşmelerinde dayatılan sefalet zammına karşı işçiler 13 Mayısta greve çıktı.