Buradasınız
Türkiye İşçi Hareketinde Bu Ay (15 Ocak - 15 Şubat 2025)
20.02.2025
Kocaeli: Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikalardan GE Grid Solutions grevi 33. gününde, Green Transfo grevi 51. Gününde, Chinatool grevi 4. gününde anlaşmayla sonuçlandı.
İstanbul: Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, 19 Ocakta Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaparak Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde çalışan öğretmenlerin ve terapistlerin taleplerini dile getirdi.
Kayseri: Teksif Sendikasının örgütlendiği Almer Tekstil’de 12 işçi sendikaya üye oldukları için işten atıldı. Sendika 20 Ocakta şirket yönetiminin bulunduğu Başyazıcıoğlu Plaza önünde eylem yaptı.
İstanbul: İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı Beltur AŞ’de çalışan DİSK/Dev Turizm-İş Sendikasına üye işçiler, 20 Ocakta düşük ücretlere karşı ek zam talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi.
Hatay: Yolbulan Metal fabrikasında 219 gündür grevde olan Öz Çelik-İş üyesi işçiler, 24 Ocakta Payas Belediyesi önünde eylem yaptılar.
Kocaeli: Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlü Kaynak Tekniği (Lincoln Electric) fabrikasında işçiler, 2024 Eylül ayından bu yana süren toplu sözleşme sürecinde, ücret ve sosyal haklarda anlaşma sağlanamaması üzerine 30 Ocakta greve çıktı.
İzmir: İzmir Büyükşehir Belediyesinde 163 işçinin süresiz ücretsiz izne çıkarılması üzerine DİSK/Genel-İş Sendikası İzmir 1, 2, 3 ve 9 No’lu Şubeleri işe geri dönme talebiyle 3 Şubatta direnişe başladı. İşçilerin direnişi kazanımla sonuçlandı.
On binlerce insanın hayatını kaybettiği 6 Şubat depremlerinin ikinci yılında; pek çok kente depremzedeler ve emekçiler meydanlara çıkarak “Unutmak Yok, Affetmek Yok, Helalleşmek Yok!” diye haykırdı. Eylemlerde rant politikalarının etkilerine, afet ve kriz yönetiminin yetersizliğine, depremzedelerin en temel ihtiyaçlarının bile henüz karşılanmamış olduğuna dikkat çekildi.
Gaziantep: Başpınar Sanayi Bölgesinde 20’den fazla fabrikada binlerce işçi sefalet ücretini kabul etmeyerek iş bıraktı. Gaziantep Valiliğinin 15 günlük eylem yasağı kararını tanımayan işçiler 14 Şubatta jandarma ve polis saldırısıyla karşılaştı. İşçilere yönelik saldırılar başta Ankara ve İstanbul olmak üzere çeşitli kentlerde sendikalar ve emek örgütleri tarafından protesto edildi. 15 Şubatta Has Sentetik, Yalçın Kardeşler, Çelikaslan ve Okkıran Halı işçileriyle toplantı yapan BİRTEK-SEN, işçilerin mücadeleye devam kararı aldıklarını açıkladı.
ABD merkezli Yum Brands şirketinin KFC ve Pizza Hut restoranlarının Türkiye’deki işletmecisi İş Gıda, konkordato ilan etti, 7 bin işçi Ocak ayı maaşlarını, kıdem ve ihbar tazminatlarını, izin paralarını alamadı. İşçiler şirketin İstanbul’daki merkezi ve birçok şehirdeki KFC ve Pizza Hut restoranları önünde eylemler gerçekleştirdi.
Ankara: Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) bünyesindeki Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarında çalışan işçiler, 10 Şubatta özelleştirmeye karşı Ankara’ya yürüyüş başlatmışlardı. 13 Şubatta Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme Dairesi Başkanlığı önünde yapılan basın açıklamasıyla işçilerin yürüyüşü son buldu.
Urfa: Viranşehir’de Kadıköy Güneş Enerji Santrali’nde (GES) Kalyon ve Eksim Real Enerji şirketlerinde çalışan işçiler, ücretlerinin yükseltilmesi, fazla mesai ücretlerinin ödenmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle 11 Şubatta iş bıraktı.
İstanbul: Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri, Ağız ve Diş Sağlığı Hastaneleri ve devlet hastanelerinde çalışan Diş hekimleri ve sağlık çalışanları taleplerini duyurmak için 14 Şubatta iş bıraktı.
Trabzon: Trabzon Arsin’de Kazancı Holding’e bağlı Çoruh EDAŞ’da çalışan Enerji Çalışanları Sendikasında örgütlü işçiler sendikal baskılar, işten atmalar ve maaş ödemelerinin düzensiz yapılması nedeniyle 14 Şubatta iş bırakarak eylem yaptı.