Buradasınız
Gel Haberi 2020’den Verelim: Dünya Meydanlarında 8 Mart Coşkusu!
2 Ocak 2021 - 14:15
Emekçi kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinin sembolü olan 8 Mart’ta emekçi kadınlar yine meydanlardaydı. Kapitalist egemenlere “Boyun eğmiyoruz, mücadele ediyoruz!” diyerek seslenen sınıfımızın kadınları sömürüye, savaşlara, toplumsal cinsiyet ayrımcılığına, şiddete, adaletsizliğe, işsizliğe ve yoksulluğa karşı taleplerini dile getirdi.
Şilili emekçiler Santiago sokaklarında tek vücut olmuşçasına özgürlük şarkılarını söylüyorlar. Caddeler hınca hınç dolu. Ülkenin dört bir yanında 8 Mart’ı kutlamak için meydanların dolduğu Şili’de sadece Santiago’da bir milyondan fazla emekçi kadın meydanda yerini aldı. “Şili Uyandı” sloganlarını yükselten emekçi kadınlar, devlet başkanı Piñera’nın istifasını ve aylardır hak arayan işçilere şiddet uygulayan polis baskılarının son bulmasını istedi.
Burası Meksika. Yaklaşık 150 bin emekçi kadın 8 Mart’ta caddelere akın etti. “Özgür ve Güvende Değiliz”, “Sesi olmayanların çığlığıyız” diye haykırdılar. Uzun ve geniş caddede ucu bucağı görünmeyen insan seli. En önde yana yana dövizler taşıyor emekçi kadınlar. Her bir dövizde erkek egemen zihniyetin dayatmalarına “Hayır” diyorlar. “Zayıf Değiliz”, “Yalnız Değiliz” yazıyor kimisinde. Günde ortalama 10 kadının öldürüldüğü Meksika’da emekçi kadınlar kapitalistlere ve iktidar sahiplerine öfkelerini dile getiriyorlar.
2019’da “Mermi değil insanların sessizliği öldürür” dizelerini bir slogan yapıp aylarca meydanları zapt eden Sudanlı emekçi kadınlar bu kez 8 Mart’ta karşımızdalar. Adalet Bakanlığı’nın önüne gelerek 8 Mart’ın mücadele ruhunu kuşanan kadınlar, öfkeyle adalet özlemini yineliyorlar. Hünerli ve nasırlı ellerden biri hesap sormak için kalkmış, gözleri öfkeyle bakan emekçi kadınlar taleplerini taşıyor dövizlerinde.
Birbirlerine dostça sımsıkı sarılan bu kadınlar Paraguay’daki 8 Mart Mitinginde buluşuyor. Güvenin ve dayanışmanın tadına varan bir tebessüm almış yüzünü kadraja dönük olan genç kadının. Arkada kortejler oluşturulmuş, pankartlar yukarı kalkmış, yürüyüş başlamak üzere belli ki. Pankartların önünde çocuklar koşuşturuyor. Kadınlar 8 Mart’ın mücadele ve umut duygusunu çocuklarıyla birlikte yaşıyorlar.
Tayland’da ise Kadın İşçilerin Birliği yazılı pankartla 8 Mart yürüyüşünde yerini almış emekçi kadınlar. Yaşları birbirinden farklı belki, çalıştıkları işyerleri ya da memleketleri de farklıdır ama ne fark eder! Yan yana gelebilmeleri için işçi olmaları, üreten sınıfın bir parçası olmaları yeter!
8 Mart’ta İspanya’nın pek çok kentinde gösteriler düzenlendi. 2019’da 5 milyon kadının katıldığı grevin ardından 2020’de iki saatlik iş bırakma eylemi yapıldı. Sendikaların çağrı yaptığı 2 saatlik greve milyonlarca kişi katıldı. Gösteriye katılanlar, kadınların çifte ezilmişliğinin, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın son bulması ve gerçek eşitliğin sağlanması için mücadele edeceklerini dile getirdiler.
Türkiye’de de tüm baskı ve yasaklara rağmen 8 Mart’ta emekçi kadınlar sokaklara çıktılar, çeşitli eylemler düzenlediler. Yüzlerce emekçi kadın UİD-DER’in etkinliklerinde bir araya geldi, umutla doldu. Kadınların sorunlarının kaynağının kapitalist sömürü düzeni olduğunu gizleyenlere inat, sorunu kadın-erkek karşıtlığına indirgeyenlere inat erkek sınıf kardeşleriyle yan yana geldiler, omuz omuza verdiler. Erkek sınıf kardeşlerine coşku, umut, güç verdiler, vermeye de devam ediyorlar. Emekçi kadınlar, siyasi iktidarın makbul kadın saydığı sessiz, itaatkâr, kanaatkâr, boyun eğmiş, pasif kadın olmayı reddediyorlar. Eşitlik, daha yüksek ücret, kreş, şiddetin, kadın düşmanı politikaların son bulması, saygı istiyorlar. Emekçi kadınlar, “ekmek için direndik verin şimdi gülleri” diye haykırıyor. O güller ki eşitlik ve özgürlüktür! UİD-DER Müzik Topluluğunun o güzel şarkısıyla birlikte söyleyelim: İşçi sınıfımızın güçlü kadınlarıyız!
UİD-DER’li İşçilerden Yeni Yıl Mesajları
Merhaba arkadaşlar, bizler tekstilde çalışan kadın işçileriz. Bir yılı daha geride bırakıyoruz. Sizlerin de bildiği üzere son zamanlarda Covid-19’u bahane ederek sokağa çıkma yasağını getirdiler. Baskıları ve hak gasplarını iyice arttırdılar. Zor bir süreçten geçiyoruz. Ekonomik krizin yakıcı bir boyuta çıktığı, alım gücümüzün günden güne düştüğü, işsizliğin, yoksulluğun, giderek katlanılmaz boyutlara geldiği günlerden geçiyoruz. Ama bizler biliyoruz ki bu günler de geçecek, hiçbir zaman umudumuzu ve inancımızı karartmıyoruz. Çünkü biz işçiler olarak birlik ve dayanışma içinde mücadele edersek güzel günler gelir.
Kıraç’tan tekstil işçisi kadınlar