A report about the situation in Ghezelhesar Prison in Karaj

Ghezel Hesar prison is the largest state prison in Iran. As of 2011 it was holding about 20,000 prisoners, of which 13,000 were held on drug-related charges – said to be four times its planned capacity. It is located in the city of Karaj, 20 km northwest of the Iranian capital Tehran.
The Ghezel Hesar prison is infamous for its conditions. In March 2011 it made headlines when, according to official reports, 14 people were killed and 33 wounded during a prison revolt.
The actual number of victims may have been higher. Former prisoners report torture and physical abuse by the staff, catastrophic hygiene conditions and a lack of medical care.
There are reports that clashes inside Karaj Ghezel Hesar Prison began when some prisoners protested against the execution of dozens of other prisoners. 150 people are said to have been suffering serious injuries and several dozens to have been killed. Sources close to the government have announced that 47 people have been killed or injured in this incident yet this number is dramatically different from what similar reports from independent sources indicate
The terrible prison Ghezelhesar consists of 10 sections. It may contain 20,000 to 22,000 prisoners. Most of the prisoners are drug traffickers.
There are deliberately between 200 prisoners who are released and on average of 400-500 entered.
The prisoners were on average between 20 and 40 years.
They are often brought to the traffics drugs to earn money either because of their joblessness, either because of poverty.
Often they are arrested for possession of 5 to 200 grams of drugs to a few kilos.
80 percent of these prisoners are sentenced to 15 years in prison and some of them to life imprisonment.
12 to 14 percent were sentenced to death and they are executed every week.
In section 2 , the entire 2500-3000 prisoners are sentenced to death .
In Section 3, saloon number 3 , there are 250 Afghan citizens , all sentenced to death and each week some of tjem executed .
Section 5 contains the solitary confinement.
Section 1 contains 6,000 prisoners who are drug addicts. And they are all sentenced to life impriisonment with no hope of release.
In saloon 2, 5 and 6 of Section 1, there are up to 2500 people with AIDS , tuberculosis , gangrene , or hepatitis . They are denied of any medical treatment. On average 6 to 7 prisoners die every weeks from their disease.
Coroners say that among 6,000 prisoners there are only 400 healthy.
The best section is Section 3. Among the best saloon in this section there is the hall number 4. In his saloon there is access to water for taking a shower every day for half an hour . And deemed correct these rooms have the cells measuring 9m ², with 9 to 12 prisoners in each cell.
Every day the prisoners can call and use the phone for 2 to 3 minutes. Often the poorest prisoners sell their passage for 500 til 1000 touman (1,5 to 30 euro cents ).
There are also phone cards which are sold between prisoners. For example, a 2000 touman phone card could be bought and sold between 10000 til 30000 touman (between 3 and 9 euros).
Kaynak: http://www.chzamani.blogspot.com.tr/2014/04/a-report-about-situation-in-ghezelhesar.html
Son Eklenenler
- Merhaba dostlar. 1 Mayıs’ı geride bıraktık. Bizler de genç işçiler olarak 1 Mayıs’ta UİD-DER’le birlikte alanlardaydık. Sınıfımızın saflarında olmanın heyecanını yaşadık. Duygularımızı sizlerle de paylaşmak istiyoruz.
- Erol Eğrek’in katledilmesinin sorumlusu yalnızca Çalık Holding değildir. Mahkeme kararına rağmen işçinin kazanılmış hakkını 10 yıldır ödemeyen Çalık Holding’e hiçbir yaptırım uygulamayan; patronları denetlemeyen, adaletsizlik ve cezasızlığı temel...
- Yaşanan her türlü baskı ve zorbalığa karşı, işçi sınıfı kendi saflarında gücünü birleştirmeli ve öfkesini doğru adrese yönlendirmelidir. 1 Mayıs bu birliğin ortaya çıktığı uluslararası bir mücadele günü olarak önemli bir yere sahiptir.
- 1980 darbesinin üzerinden 45 yıl geçti ama bıraktığı karanlık hâlâ silinmedi. O darbe devrimci hareketi ve örgütlü işçi sınıfını ezmek için yapıldı. Bugün hâlâ baskılarla karşı karşıyayız. Ama nasıl ki o karanlık günlerde Hasanlar, Haticeler...
- Her sene olduğu gibi bu 1 Mayıs’a da büyük bir titizlik ve ciddiyetle hazırlandık. UİD-DER ailesi olarak çocuklarımızla, gençlerimizle kadın erkek hep birlikte kapitalizmi teşhir ettik. Ekonomik, sendikal ve siyasal taleplerimizi dosta düşmana...
- İstanbul Sultangazi’de bulunan Bezmialem Validesultan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinin Okul Müdürü Refik Albayrak’a, İBB’nin dağıttığı ücretsiz yemeğin öğrencilere ulaştırılmasını sağladığı için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kınama cezası...
- Gebze Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Alman sermayeli ERLAU Metal fabrikasında işçilerin direnişi sürüyor. Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 No’lu Şubede örgütlenen işçiler kod 46 ile işten atıldı. Direnişin 26. gününde UİD-DER’li işçiler...
- Bazı kayıplar vardır ki ifadesi mümkün olmaz, sanki bir parçamızı alıp götürür. Pazar günü emekçi bir abimizi, bir değerimizi, bir rengimizi, “bu ülkede barışı savunan bir kişi bile kalsa umut vardır” diyen, savunduğu değerlerin bedelini...
- Bu yıl 1 Mayıs’ta Kadıköy’de yan yanaydık! Yağmur da yağdı, çamur da vardı ama biz çocuk, yaşlı, genç, engelli, üniversiteli, liseli, emekli, kadın, işçi, emekçi oradaydık. Omuz omuza, yürek yüreğeydik…
- İzmir’de belediye işçileri birbiri ardına greve çıkıyor. Narlıdere Belediyesi işçileri 6 Mayısta grev başlattı, bir gün sonra talepleri kabul edildi. Konak Belediyesi işçileri ise 7 Mayısta greve çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan...
- Bu 1 Mayıs’a kızım, torunum ve oğlumla katıldım. 1 Mayıs alanında çocuklarımın da yanımda olmasının heyecanımı ve mutluluğumu arttırdığını belirtmek isterim. Ben her yıl 1 Mayıs’a UİD-DER’le katılıyorum ve her zaman çok heyecanlanıyorum.
- TÜPRAŞ Rafineri'de kendilerine haber verilmeden taleplerinin çok altında zam oranlarına ve 3 yıllık sözleşmeye imza atılmasına tepki gösteren işçiler üretimi durdurarak, yürüyüş yaparak sözleşmeyi protesto etti.
- Hiçbir şey siyaset üstü değildir. Ekmekten suya, yediğimiz peynirin kalitesinden oturduğumuz evin sağlamlığına kadar her şey siyasetin içindedir. İş cinayetlerini “kader” diye yutturanlar, depremleri de “fıtrat” diye anlatıyorlar.