Buradasınız
“Bir Şey Hareket Ediyor!”
1 Ocak 2021 - 18:00
Ünlü bilim insanı Albert Einstein’a evrenin bir sırrı olup olmadığını, bir sonuca varıp varmadığını sormuşlar. O da bir sonuca vardığını söyleyerek yapıştırmış cevabı: “Bir şey hareket ediyor!” Aynı bu örnekteki gibi, dünyada bir şey durmaksızın hareket ediyor. Emekçilerin öfkesi derinden derine birikiyor ve sonunda patlıyor. Biri bitti derken öteki başlıyor.
Ruhunu burjuvaziye satmamış hiçbir bilim insanı ya da aydın yoktur ki sosyalizme inanmasın, sempati duymasın. Albert Einstein, 1949’da yazdığı “Niçin Sosyalizm?” makalesinde şöyle diyordu: “Bana göre, kapitalist toplumda ekonomik anarşinin varlığı, kötülüğün gerçek kaynağıdır.” Gerçekten de öyle. Bütün üretimin para ve kâr için yapıldığı, bilim ve teknolojinin kâr için geliştirildiği bir düzen insanlığa ne verebilir? Tüm zenginliği üreten emekçileri işsizliğe, açlık ve yoksulluğa mahkûm eden bir düzenin büyük toplumsal sorunlara yol açmaması mümkün mü? İnsanlığın tüm değerlerini ayaklar altına alan; bencilliği ve rekabeti kışkırtıp toplumdaki dayanışma duygusunu yok eden bir düzen insanlığa nasıl yararlı olabilir?
Hareketin varlığı, değişimin ve yaşamın ifadesidir. Kapitalist sömürücülere kalsa, kârlarını artıracak ve sistemlerini ayakta tutacak şeyler dışında hareketi durdurmak isterler. Böylece sömürü düzeni baki kalabilsin. Elbette bu mümkün değildir. İran’daki molla rejimi, onca baskı ve zorbalığa rağmen emekçilerin dünya isyan sahnesine çıkmasını engelleyemedi. 2019’un sonunda benzine yapılan zammın tetiklediği protestolar hızla Tahran, Tebriz, Meşhed, Şiraz, İsfahan, Kirmanşah, Ahvaz dâhil yüz kent ve kasabaya yayıldı. Emekçilerin başlıca sloganı şuydu: “Halk yoksul, mollalar ise tanrı gibi yaşıyor!”
UİD-DER’li İşçilerden Yeni Yıl Mesajları
2020 yılı uzun yıllardan beri olduğu gibi dünyamız açısından savaşların, felâketlerin, baskıların arttığı bir yıl oldu. Kapitalizm dünyamızı her geçen gün daha da yaşanmaz bir hale getiriyor. Dünya üzerindeki biz emekçi sınıflar ise ürettiğimiz zenginliğin yanında yoksulluğu yaşıyoruz. Bizler örgütlü metal işçileri olarak bu dünyayı değiştirme sorumluluğumuzun farkındayız. Bu sorumlulukla sendikalarımızda, fabrikalarımızda, mahallemizde, evlerimizde, hayatın tüm alanlarında yeni bir dünyaya özlemimizi anlatıyoruz. 2021’i karşılarken kapitalizme karşı saf tuttuğumuz sınıf kardeşlerimizle birlikte bu dünyaya doğru umutla ve özlemle yürüyoruz.
Gebze’den bir grup metal işçisi
Ey Özgürlük