2017’nin İlk 9 Ayında 1485 İşçi Hayatını Kaybetti

OHAL koşullarından istifade edip grevleri yasaklamaya, işçi haklarını gasp etmeye hız veren AKP hükümeti, işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında da tabloyu daha karanlık hale getiriyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile attığı yarım adımları geri çeken hükümetin, işçilerin canı pahasına ekonomik büyüme hırsı ve uygulamaları nedeniyle iş cinayetleri artmaya devam ediyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin Eylül ayı iş cinayetleri raporuna göre Eylül ayında en az 147 işçi hayatını kaybetti. 2017 yılının ilk 9 ayında hayatını kaybeden işçilerin sayısı ise en az 1485’e ulaştı.
İSİG Meclisi, raporda 6331 sayılı İSG yasası çıktıktan sonraki yıllarda aynı dönemdeki iş cinayetlerinin azalmak bir yana gittikçe arttığına dikkat çekti.
2013 yılının ilk dokuz ayında en az 881 işçi,
2014 yılının ilk dokuz ayında en az 1451 işçi,
2015 yılının ilk dokuz ayında en az 1319 işçi,
2016 yılının ilk dokuz ayında en az 1464 işçi,
2017 yılının ilk dokuz ayında ise en az 1485 işçi yaşamını yitirdi...
İş cinayetlerinin nedenlerine, işkollarına ve kentlere dağılımına yer verilen raporda, tarım-orman işkolunda 40 işçi, inşaat-yol işkolunda 27 işçinin hayatını kaybettiği belirtildi. İşçilerin 31’i ezilme-göçük, 31’i trafik-servis kazası, 22’si şiddet, 18’i yüksekten düşme nedeniyle hayatını kaybetti.
Kapitalizmin sömürü çarkları arasında küçük yaşta çalışmak zorunda kalan çocuk işçiler de iş cinayetlerinin kurbanı olmaya devam ediyor. Eylülde 8 çocuk işçi hayatını kaybetti. Bu rakamın içinde 14 yaş ve altı 6 çocuk bulunuyor.
Eylülde en fazla iş cinayeti 9 ölümle Konya’da gerçekleşti. Ankara ve İzmir’de 8’er; Manisa’da 7; Antalya, Denizli ve İstanbul’da 5’er işçi yaşamını yitirdi.
AKP hükümetinin işçilerin can güvenliğine değer vermediğinin kanıtıdır bu ölümler. Üstelik AKP geçen Mayıs ayında “Milli Seferberlik Programı” açıklamış, İşçi Sağlığı ve Güvenliği konusunu ‘sıfır kaza’ hedefiyle ele aldığını açıklamıştı. Bu açıklamayı yapan dönemin Çalışma Bakanı Müezzinoğlu özellikle inşaat sektörünün seçildiğini duyurmuştu. Oysa 4 aylık sürecin sonunda bilanço şöyle: 753 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bu ölümlerin 167’si inşaatlarda gerçekleşti.
İşçiler haklarını yitirdikçe, daha kötü çalışma koşullarında çalışmaya mahkûm oluyorlar. Fabrikalarda gerekli denetimlerin yapılmaması, cezaların caydırıcı olmaktan uzak olması patronları daha da cesaretlendiriyor. İşçiler daha kısa sürede, daha az kişiyle, daha çok üretim yapmaya zorlanıyor. Geçim sıkıntısını ger geçen gün daha derinden hisseden işçiler, en kötü çalışma koşullarına razı olmak zorunda kalıyor, iş kazalarına daha çok maruz kalıyor.
İşçilerin sağlığı ve güvenliği ne patronlar sınıfının ne de onların bir parçası olan hükümetlerin umurundadır. Bu nedenle iş cinayetlerinin gerçek anlamda önüne geçilebilmesi, ancak işçilerin mücadelesi ile mümkündür.
Haklarımıza Sahip Çıkmayı Ertelemeyelim!
Son Eklenenler
- Diyelim ki hayatınızda ilk kez bir koşu yarışmasına katılacaksınız ve yeterince idmanlı değilsiniz. İsteklisiniz, azimlisiniz ama diğer koşuculara göre hazırlığınız yetersiz ve deneyimli değilsiniz. Böyle bir yarışmada birinci olmanız şaşırtıcı...
- Bir dünya devi olan Amazon’un işçileri en ağır koşullarda çalıştırılmaya devam ediyor. Amazon Tuzla Depo’da çalışan işçiler olarak bizler de ağır iş yüküne, mobbinge, işyeri içinde zor bölümlere sürülme gibi uygulamalara maruz kalıyoruz.
- Türkiye’de çok genç yaşta emekli olunduğundan, emeklilerin sosyal güvenlik sisteminin sırtında kambur olduğundan, aylıklarının arttırılmasının kaynakların heba edilmesi anlamına geldiğinden bahsediyor. Bu sözlerle, sınıfımızın emeklilerini yük,...
- Geçtiğimiz haftalarda Sakarya’da iki çiftçi ürettikleri karpuzları yola atıp parçalamışlardı. Bu öfkelerinin nedeni toptancının son anda karpuzları almaktan vazgeçmesiydi. Belli ki evine, çoluğuna çocuğuna rızkını götüremeyecek olmanın öfkesiydi...
- Eskişehir Seyitgazi’de 23 Temmuz sabah saatlerinde çıkan orman yangınına müdahale etmeye çalışırken 5 orman işçisi ve 5 AKUT gönüllüsü alevlerin içinde kalarak hayatını kaybetti, 14 kişi de yaralandı. Türkiye haftalardır orman yangınlarıyla...
- Gün geçtikçe artan enflasyon, hayat pahalılığı, işsizlik çocukları da işçiliğe zorluyor. İSİG Meclisi verilerine göre 2025 yılının başından beri 24 çocuk işçi, iş cinayetleri sonucunda hayatını kaybetti.
- Akkuyu Nükleer Güç Santralinde taşeron şirkette çalışan Türk ve Rus işçiler son üç aydır ödenmeyen ücretlerinin ödenmesi için 23 Temmuzda iş bıraktı.
- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 23 Temmuzda üniversite hastaneleri önünde basın açıklamaları yaparak TİS taleplerini açıkladı.
- Biz bir grup genç olarak UİD-DER’li abilerimizle birlikte, mücadeleye yıllarca katkı sunan, tecrübe sahibi bir büyüğümüzü Çatalca’daki evinde ziyaret ettik.
- İşçi sınıfının uluslararası marşı Enternasyonal 137 yıldır her dilde söyleniyor, işçi sınıfının sömürüden kurtuluşu mücadelesinin en güzel sembollerinden biri olmaya devam ediyor. Sınıfımızın mücadele geleneğinden doğan bu marşın nasıl ortaya...
- Sağlık Bakanlığı’nın son düzenlemeleriyle birlikte Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) büyük bir çöküşe sürükleniyor. Halk sağlığını korumakla görevli ASM’ler, sağlık hizmeti sunulan yerler olmaktan çıkarılıp, sağlık emekçilerini cezalandıran, halkı...
- Türkiye işçi sınıfının unutulmaz önderi, DİSK’in kurucusu ve Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 45. yılında Topkapı Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı.
- Katledilişinin 45’inci yılında Kemal Türkler’i ve lideri olduğu Maden-İş Sendikasının mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışını hatırlamak, belki de her zamankinden daha büyük önem taşıyor.