Mücadele Tarihimiz Bizlere Yol Gösteriyor
Sarıgazi’den bir otomotiv işçisi

15 Temmuz darbe girişimi ve ardından getirilen OHAL uygulamaları işçilerin mücadelesini de umutlarını da etkiledi. Kimi işyerlerinde mücadeleler sekteye uğrarken, direnişçi işçilerin çadırları OHAL bahanesiyle kurdurulmuyor, var olanlar ise kaldırılıyor. İşçiler OHAL döneminde grevlere izin verilmeyeceği kaygısıyla greve çıkmaktan çekiniyorlar. İşçi sınıfının mücadele tarihi işçilere unutturulduğu için bugün işçilerin mücadele yolunu seçmemesi anlaşılabilir fakat kesinlikle kabul edilmemesi, değişikliğe uğratılması gereken bir durumdur.
Türkiye tarihi, bugüne kadar benzer şekilde sayısız olağanüstü koşullar ve baskılarla dolu. Fakat bunlar geçmişteki işçi kuşaklarının mücadelesini durduramamış. Her karanlık dönemin ardından aydınlık günler geri gelmiş. Mesela 1991 Paşabahçe grevi bunların en güzel örneklerinden biridir. 1980 askeri darbesinin işçi sınıfının mücadelesini yok ettiği, baskıların arttığı, işçilerin tüm mücadele örgütlerinin dağıtıldığı karanlık günlerin ardından Paşabahçe işçileri toplu işten atmalara karşı, fabrika bahçesinde 21 gün direnmiş, her gün yürüyüşler, eylemler gerçekleştirmiş, mahalle sakinleri, işçi aileleri direnişteki işçileri yalnız bırakmamış, Beykoz esnafı da kepenk kapatarak direnişi desteklemiştir. Polisin fabrikanın etrafını sarmasıyla Beykoz halkı da polisin etrafını sarmış ve işçilere sahip çıkmıştır. İşçilerin bu kararlı tutumları sayesinde Paşabahçe yönetimi kararından vazgeçmek zorunda kalmıştır. 1980 askeri faşist darbesinin ardından 1986 Netaş grevi, 1989 Bahar Eylemlikleri, 1991 Zonguldak maden işçilerinin yürüyüşleri de bu karanlık dönemlerin ardından ışık gibi parlayan diğer eylemlerdir. 1963 yılında grev henüz yasal değilken greve çıkan ve grevin yasal olmasını sağlayan Kavel işçileri mücadelelerini her türlü baskıya, engele karşı kararlılıkla sürdürmüşler.
Türkiye işçi sınıfının mücadele tarihinde, bugünün işçilerinin öğrenmeleri, örnek almaları gereken pek çok örnek bulunuyor. Kapitalizm var olduğu günden bu yana işçi sınıfının mücadelesi de sürmüştür ve sürmeye devam edecek. Sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde, her karanlık dönem bitmiştir. Önemli olan bu karanlık dönemlerde karamsarlığa kapılmamak, dağılmamak ve tarih bilincinin ışığında gelecek günlere hazırlanmaktır. Geçmiş işçi kuşaklarının cesaretleri, inançları ve mücadele azimleri bizlere yol gösterecektir.
Örgütsüz İşçinin Kaderi
Son Eklenenler
- Diyelim ki hayatınızda ilk kez bir koşu yarışmasına katılacaksınız ve yeterince idmanlı değilsiniz. İsteklisiniz, azimlisiniz ama diğer koşuculara göre hazırlığınız yetersiz ve deneyimli değilsiniz. Böyle bir yarışmada birinci olmanız şaşırtıcı...
- Bir dünya devi olan Amazon’un işçileri en ağır koşullarda çalıştırılmaya devam ediyor. Amazon Tuzla Depo’da çalışan işçiler olarak bizler de ağır iş yüküne, mobbinge, işyeri içinde zor bölümlere sürülme gibi uygulamalara maruz kalıyoruz.
- Türkiye’de çok genç yaşta emekli olunduğundan, emeklilerin sosyal güvenlik sisteminin sırtında kambur olduğundan, aylıklarının arttırılmasının kaynakların heba edilmesi anlamına geldiğinden bahsediyor. Bu sözlerle, sınıfımızın emeklilerini yük,...
- Geçtiğimiz haftalarda Sakarya’da iki çiftçi ürettikleri karpuzları yola atıp parçalamışlardı. Bu öfkelerinin nedeni toptancının son anda karpuzları almaktan vazgeçmesiydi. Belli ki evine, çoluğuna çocuğuna rızkını götüremeyecek olmanın öfkesiydi...
- Eskişehir Seyitgazi’de 23 Temmuz sabah saatlerinde çıkan orman yangınına müdahale etmeye çalışırken 5 orman işçisi ve 5 AKUT gönüllüsü alevlerin içinde kalarak hayatını kaybetti, 14 kişi de yaralandı. Türkiye haftalardır orman yangınlarıyla...
- Gün geçtikçe artan enflasyon, hayat pahalılığı, işsizlik çocukları da işçiliğe zorluyor. İSİG Meclisi verilerine göre 2025 yılının başından beri 24 çocuk işçi, iş cinayetleri sonucunda hayatını kaybetti.
- Akkuyu Nükleer Güç Santralinde taşeron şirkette çalışan Türk ve Rus işçiler son üç aydır ödenmeyen ücretlerinin ödenmesi için 23 Temmuzda iş bıraktı.
- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 23 Temmuzda üniversite hastaneleri önünde basın açıklamaları yaparak TİS taleplerini açıkladı.
- Biz bir grup genç olarak UİD-DER’li abilerimizle birlikte, mücadeleye yıllarca katkı sunan, tecrübe sahibi bir büyüğümüzü Çatalca’daki evinde ziyaret ettik.
- İşçi sınıfının uluslararası marşı Enternasyonal 137 yıldır her dilde söyleniyor, işçi sınıfının sömürüden kurtuluşu mücadelesinin en güzel sembollerinden biri olmaya devam ediyor. Sınıfımızın mücadele geleneğinden doğan bu marşın nasıl ortaya...
- Sağlık Bakanlığı’nın son düzenlemeleriyle birlikte Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) büyük bir çöküşe sürükleniyor. Halk sağlığını korumakla görevli ASM’ler, sağlık hizmeti sunulan yerler olmaktan çıkarılıp, sağlık emekçilerini cezalandıran, halkı...
- Türkiye işçi sınıfının unutulmaz önderi, DİSK’in kurucusu ve Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 45. yılında Topkapı Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı.
- Katledilişinin 45’inci yılında Kemal Türkler’i ve lideri olduğu Maden-İş Sendikasının mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışını hatırlamak, belki de her zamankinden daha büyük önem taşıyor.