Buradasınız
İşçi Eylemleri Dalga Dalga Yayılıyor

Sefalet zammına karşı başlayan işçi eylemleri ülke genelinde yayılmaya devam ediyor. Metal, sağlık, taşımacılık, tekstil, gıda, liman dâhil birçok iş kolunda başlayan iş durdurma, direniş, fabrika işgali ve protestolara her geçen gün yenileri ekleniyor. Trendyol Express, Farplas, Yemeksepeti, Yurtiçi Kargo, HepsiJet, Scotty, Digitürk, Kızılay İçecek, Alpin Çorap, Şimşek Çorap, Erdal Çorap, Beks Çorap, Polibak, Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı, Migros Esenyurt Depo işçilerinin eylemlerinin ardından eylem dalgası başka fabrikaları da içine alarak genişliyor.
Bayrampaşa Migros Depo işçileri de iş bıraktı
Esenyurt Migros Depo işçilerinin iş bırakmasının ardından Bayrampaşa deposundaki işçiler de iş bıraktı. Patronun yüzde 8 oranında sefalet zammı dayatmasına karşı iş bırakan işçiler, taleplerini yönetime ilettiler. İşçilerin coşkulu halaylarla depo önündeki bekleyişi sürüyor.
Kıraç Metal işçilerinin direnişi işten atma saldırısını durdurdu
Eskişehir’de bulunan ve Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu Kıraç Metal’de de işçiler işten atma saldırısına karşı iş durdurup direnişe geçti. İşçilerin kararlı duruşu patrona geri adım attırdı, işten atmalar durduruldu.
Aryıldız işçilerinden 1 saat iş bırakma eylemi
Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan Aryıldız’da patronun Birleşik Metal-İş Sendikasının yetkisine itiraz etmesi üzerine işçiler iki gündür 1 saatlik iş bırakma eylemi yapıyor. Aryıldız işçileri sendikal haklarının tanınmasını ve toplu sözleşme sürecinin başlatılarak ücretlerinin arttırılmasını talep ediyor.
Antep’te tekstil işçileri düşük zamlara karşı iş bıraktı
Antep’te bulunan Melike Tekstil işçileri de maaşlarına yapılan düşük zammı kabul etmeyerek iş bıraktı. Teklif edilen yüzde 50 zam oranıyla işçilerin maaşları 5 bin 200 lira olacaktı. İşçiler 6 bin lira net maaş talep ediyorlar. İşçilerin iş bırakması sonrası Melike Tekstil patronu talepleri değerlendirmek için işçilerden 2 gün süre istedi. Bunun üzerine işbaşı yapan işçiler, talepleri kabul edilmezse tekrar iş bırakacaklarını duyurdular. Melike Tekstil patronu kar yağdığı için çalışılmayan günleri işçilerin maaşlarından kesmişti. Bunun ardından gelen düşük zam dayatması işçilerin tepkisini daha da büyüttü. İşçilerin mücadelesi sonrası kar nedeniyle çalışılmayan günlerin parası işçilerin hesabına yatırıldı.
Zafer Tekstil işçileri de patronun önerdiği 4 bin 840 lira maaşı kabul etmiyor. 5 bin 500 liradan düşük olacak bir maaşı kabul etmeyeceklerini söyleyen işçiler mesai giriş çıkışlarında düşük zammı protesto ettiler. İşçilerin protestoları sonrası geri adım atan işveren, 4 Şubat Cuma günü açıklama yapacağını söyledi.
Antep’te işçi eylemlerine Güler Çuval da eklendi. Güler Çuval’da patron, hem işçilerin baktığı makine sayısını arttırdı hem de düşük zam dayattı. Düşük zammı kabul etmeyen işçiler, diğer sınıf kardeşleri gibi iş bıraktılar.
Antep’te mücadele eden fabrikaların sayısı artmaya devam ediyor. Son olarak Kartal Halı işçileri düşük zam dayatmasına, Sevinçler Sağlık Ürünleri işçileri de patronun asgari ücret dayatmasına karşı iş bıraktılar.
Çorap işçilerinin mücadelesi kazanımlarla genişliyor
Alpin Çorap işçilerinin düşük zam dayatmasına karşı üretimi durdurmasının kazanımla sonuçlanması sonrası diğer çorap fabrikalarında işçiler mücadeleye başladı.
Berr Çorap’ta işçiler düşük zamma karşı iş durdurmuş, patronun tehdit ve hakaretleriyle beraber polis zoruyla fabrikadan çıkarılmışlardı. Baskı ve tehditlere boyun eğmeyen, geri adım atmayan işçilerin mücadelesi kazanımla sonuçlandı. DERİTEKS “6 bin 300 lira teklifle başlayan ücret pazarlığı işçilerin ortak kararıyla 6 bin 650 liraya bağlandı. Sendikamızın yaptığı görüşme sonucu işten çıkarma ve baskı yapılmayacak” açıklaması yaptı.
Prem Çorap işçileri patronun 6 bin 200 lira teklifine karşı iş durdurmuşlardı. İşçilerin mücadelesi kazanımla sonuçlandı. Yapılan anlaşmaya göre işçiler 6 bin 750 lira ücret alacak ancak ara zamda ücretler 7 bin lira olacak.
Erdal Çorap, Aushra Çorap ve NBG Çorapta da işçilerin eylemleri devam ediyor. Son olarak İstanbul Bayrampaşa’da bulunan Çelik Çorap’ta da işçiler 6500 lira ücret+1 ikramiye taleplerini patrona ilettiler. DERİTEKS, Çelik Çorap işçilerinin talepleri kabul edilmezse iş durduracağını duyurdu.
Çorap işçilerinin peş peşe gelen iş bırakma eylemleri karşısında endişeye kapılan patronlar alelacele bir araya geldiler. DERİTEKS sosyal medya hesabından şu bilgiyi paylaştı: “Çorap Sanayicileri Derneği an itibariyle toplantı halinde. Amaçları gelişen direniş ve sendikal örgütlenmenin önüne geçmek için düşük ortak ücrette piyasa belirleyip direnişlerle kazanılan ücretlerin önünü kesmek. Bilinsin ki BİZ DE BİRLİKTEYİZ.”
Hopa’da liman işçileri iş bıraktı
2 Şubatta Hopa halkı sokağa çıkmış zamları protesto etmişti. 4 Şubat sabahı ise Hopa Liman işçileri, ikramiyelerin kaldırılması, maaşların netten brüte geçirilmesi, asgari ücret dışında zam verilmemesi ve fazla mesailerin kesilmesi üzerine iş bıraktılar. İşletme müdürüne taleplerini ileten işçiler, pazartesi günü taleplerine yanıt verileceği sözü aldıktan sonra sürecin takipçisi olacaklarını söyleyerek işbaşı yaptılar.
Yurtiçi Kargo işçileri: Mücadelemiz sürüyor, sürecek
1 Şubatta kontak kapatma eylemi başlatan Yurtiçi Kargo işçileri 3 Şubatta sosyal medya hesaplarından bir açıklama yayımlayarak mücadelemiz sürüyor dediler. İşçilerin açıklaması şöyle: Yüzde 17 zamma karşı mücadeleye başlamış, birçoğumuz işten atılmıştık. İşten atılan birçok arkadaşımız işe geri alındı. Yüzde 17’lik zam yüzde 22’ye çıkarıldı. Ancak hâlâ işe geri alınmayan arkadaşlarımız var ve zam hala yetersiz. Mücadelemiz sürüyor, sürecek…
Yemeksepeti işçileri patrona 1 gün süre verdi
Yemeksepeti işçileri de patronun yüzde 32,7 oranındaki zam teklifine ve esnaf kurye dayatmasına tepki göstererek 1 Şubatta birçok kentte kontak kapatarak eyleme başlamışlardı. Üç gün içinde pek çok şehirden kuryelerin katılımıyla daha da büyüyen hak mücadelesi devam ediyor. 3 Şubatta açıklama yapan işçiler, patrona 1 gün süre verdiklerini, 4 Şubatta depolara gideceklerini ama kontak açmayacaklarını, Cumartesi günü saat 12.00’de İstanbul Levent’te bulunan Yemeksepeti genel merkezi önünde tekrar buluşacaklarını duyurdular.
Farplas işçilerinin direnişi sürüyor: Çadır kurmaları polis tarafından engellenen Farplas işçilerinin direnişi yağmur ve soğuğa rağmen fabrika önünde devam ediyor.
- Sefalet Zammı Dayatmasına, İşten Atmalara Karşı İşçi Mücadeleleri
- Soygun Değil de Ne?
- İzmir’de Grevci İşçiler Sefalet Dayatmasına Hayır Dedi
- DYO Boya Grevi Kazanımla Sonuçlandı
- İşçiler, Emekliler Sefalet Dayatmasına Karşı Mücadeleyi Büyütüyor
- Buca Belediye İşçilerinin Anlattıkları
- Çiğli Belediyesinde İşten Atılan Kadın İşçilerin Mücadelesi Sürüyor
- Kamu Emekçileri, Öğretmenler, İşçiler Mücadele Ediyor
- Polonez İşçilerine Selam Olsun
- Bize Ekmek Yoksa Size Pasta Yok!
- Buca Belediyesi İşçileri Ücret Gaspına Karşı İş Bıraktı
- Hak Gasplarına ve Sendikal Baskılara Karşı İşçi Mücadeleleri
- Reckitt İşçilerinin Grevi Kararlılıkla Sürüyor
- İzmir Belediye İşçilerinin Grevi Bitti Ama Grev Nefreti Bitmedi
- Bayramın Üçüncü Gününde KRT İşçileriyle Dayanışma
- KRT Çalışanlarından Eylem
- Reckitt Benckiser Grevcilerini Ziyaret Ettik
- Portakal-Porvil Grevi Kazanımla Sonuçlandı
- Genel-İş Sendikası İzBB Grevi Hakkında Basın Açıklaması Yaptı
- Sağlıktan Petrokimyaya İşçiler Hak Gasplarına Karşı Mücadele Ediyor
Son Eklenenler
- İşçiler, emekçiler, emekliler, gençler, yani toplumun ezici çoğunluğu için geçinmek, yaşamını sürdürmek giderek daha da zorlaşıyor. Öte yandan işçi ve emekçiler “bunlar daha iyi günlerimiz” diyerek bu zorlukların aşılabileceğine dair bir umut...
- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) şirketleri İZDOĞA, İZBETON, İZULAŞ ve 185 İZSU çağrı merkezinde işten atılan 368 Belediye-İş Sendikası üyesi işçi, işlerine geri alınma talebiyle mücadele ediyor. İşten atılan işçiler arasında 1,5 senelik genç...
- İranlı sınıf kardeşlerimiz, Sizlere Türkiye’den yazıyoruz. Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği (UİD-DER) üyesi işçiler olarak sizleri en içten duygularımızla selamlıyoruz. On yıllardır Filistin halkına yönelik zulmünü sürdüren İsrail, bugün ABD’...
- 11 Temmuzda Brezilya’nın birçok kentinde on binler, emek karşıtı politikaları ve saldırgan uygulamalarıyla tanınan eski başkan Bolsonaro’nun yargılanma sürecine müdahale ettiği gerekçesiyle Trump’ı protesto etti. Kenya’da geçtiğimiz yıl vergi...
- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 14 Temmuzda Ankara’da bulunan Genel Merkez binasında düzenlediği basın toplantısında 2026-2027 yıllarını kapsayan 8. Dönem Toplu İş Sözleşmesi taleplerini ve mücadele programını açıkladı. Basın...
- DİSK Emekli-Sen, 13 Temmuzda Çankaya Zübeyde Hanım Sosyal Tesisleri’nde “Emekli Buluşması” düzenledi. DİSK-AR tarafından hazırlanılan 2025 Emekli Raporu’nun kamuoyuyla paylaşıldığı etkinliğe DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Emekli-Sen Genel...
- Haydarpaşa Dayanışması, son banliyö seferlerinin durdurulduğu 2013’ten bu yana Haydarpaşa Garında her Pazar günü “Ne Otel Ne Müze, Haydarpaşa Gardır Gar Kalacak!” pankartıyla basın açıklamaları gerçekleştiriyor. 13 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilen...
- Modern tıbbın temel kurallarından biri elleri çok iyi yıkamak, el hijyenine dikkat etmektir. Peki, el yıkamanın bile geçmişte mücadele konusu olduğunu biliyor muydunuz? Ignaz Semmelweis, 1840’lı yılların sonunda, Viyana’daki bir kadın doğum...
- Hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon karşısında işçi ücretleri erimeye devam ederken kamudan özel sektöre işçiler, düşük ücretlere karşı mücadele ediyor. Harb-İş Sendikası, 11 Temmuzda Ankara’da basın açıklaması yaparak sefalet zammı dayatmasına...
- Kamu çerçeve protokol süreci uzadıkça uzuyor. Savunma sanayi sözleşmesi hakem heyetine gönderildi. Diğer işkolları ise 3. teklifi bekliyor. Kamu çerçeve protokolü kamu işçilerinin asgari ücretini belirleyen bir protokoldür. Nisan 2024’te Anayasa...
- İspanya’nın Cadiz kentinde 23 Hazirandan bu yana süresiz grevde olan metal işçileri, 8 Temmuzda eylemlerini sonlandırdılar. Yetkili sendika UGT sendikasının işverenle imzaladığı ön anlaşmayı kabul etmeyen yaklaşık 30 bin metal işçisi, 18-19...
- 600 binden fazla kamu işçisini ilgilendiren Kamu Çerçeve Protokolü (KÇP) görüşmelerinde siyasi iktidarın dayattığı düşük zam oranları sağlık işçileri tarafından “sefalet dayatması” olarak değerlendiriliyor. Yüksek enflasyon ve ağır vergi yükü...
- Gebze Sendikalar Birliği, geçtiğimiz hafta İsrail’in Filistin’deki zulüm ve katliamını protesto etmek için bir eylem organize etti. Biz de UİD-DER’li işçiler olarak, zulme uğrayan Filistinli işçi ve emekçilerin haklı mücadelesine destek olmak için...