Buradasınız
İşçi Eylemleri Dalga Dalga Yayılıyor

Sefalet zammına karşı başlayan işçi eylemleri ülke genelinde yayılmaya devam ediyor. Metal, sağlık, taşımacılık, tekstil, gıda, liman dâhil birçok iş kolunda başlayan iş durdurma, direniş, fabrika işgali ve protestolara her geçen gün yenileri ekleniyor. Trendyol Express, Farplas, Yemeksepeti, Yurtiçi Kargo, HepsiJet, Scotty, Digitürk, Kızılay İçecek, Alpin Çorap, Şimşek Çorap, Erdal Çorap, Beks Çorap, Polibak, Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı, Migros Esenyurt Depo işçilerinin eylemlerinin ardından eylem dalgası başka fabrikaları da içine alarak genişliyor.
Bayrampaşa Migros Depo işçileri de iş bıraktı
Esenyurt Migros Depo işçilerinin iş bırakmasının ardından Bayrampaşa deposundaki işçiler de iş bıraktı. Patronun yüzde 8 oranında sefalet zammı dayatmasına karşı iş bırakan işçiler, taleplerini yönetime ilettiler. İşçilerin coşkulu halaylarla depo önündeki bekleyişi sürüyor.
Kıraç Metal işçilerinin direnişi işten atma saldırısını durdurdu
Eskişehir’de bulunan ve Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu Kıraç Metal’de de işçiler işten atma saldırısına karşı iş durdurup direnişe geçti. İşçilerin kararlı duruşu patrona geri adım attırdı, işten atmalar durduruldu.
Aryıldız işçilerinden 1 saat iş bırakma eylemi
Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan Aryıldız’da patronun Birleşik Metal-İş Sendikasının yetkisine itiraz etmesi üzerine işçiler iki gündür 1 saatlik iş bırakma eylemi yapıyor. Aryıldız işçileri sendikal haklarının tanınmasını ve toplu sözleşme sürecinin başlatılarak ücretlerinin arttırılmasını talep ediyor.
Antep’te tekstil işçileri düşük zamlara karşı iş bıraktı
Antep’te bulunan Melike Tekstil işçileri de maaşlarına yapılan düşük zammı kabul etmeyerek iş bıraktı. Teklif edilen yüzde 50 zam oranıyla işçilerin maaşları 5 bin 200 lira olacaktı. İşçiler 6 bin lira net maaş talep ediyorlar. İşçilerin iş bırakması sonrası Melike Tekstil patronu talepleri değerlendirmek için işçilerden 2 gün süre istedi. Bunun üzerine işbaşı yapan işçiler, talepleri kabul edilmezse tekrar iş bırakacaklarını duyurdular. Melike Tekstil patronu kar yağdığı için çalışılmayan günleri işçilerin maaşlarından kesmişti. Bunun ardından gelen düşük zam dayatması işçilerin tepkisini daha da büyüttü. İşçilerin mücadelesi sonrası kar nedeniyle çalışılmayan günlerin parası işçilerin hesabına yatırıldı.
Zafer Tekstil işçileri de patronun önerdiği 4 bin 840 lira maaşı kabul etmiyor. 5 bin 500 liradan düşük olacak bir maaşı kabul etmeyeceklerini söyleyen işçiler mesai giriş çıkışlarında düşük zammı protesto ettiler. İşçilerin protestoları sonrası geri adım atan işveren, 4 Şubat Cuma günü açıklama yapacağını söyledi.
Antep’te işçi eylemlerine Güler Çuval da eklendi. Güler Çuval’da patron, hem işçilerin baktığı makine sayısını arttırdı hem de düşük zam dayattı. Düşük zammı kabul etmeyen işçiler, diğer sınıf kardeşleri gibi iş bıraktılar.
Antep’te mücadele eden fabrikaların sayısı artmaya devam ediyor. Son olarak Kartal Halı işçileri düşük zam dayatmasına, Sevinçler Sağlık Ürünleri işçileri de patronun asgari ücret dayatmasına karşı iş bıraktılar.
Çorap işçilerinin mücadelesi kazanımlarla genişliyor
Alpin Çorap işçilerinin düşük zam dayatmasına karşı üretimi durdurmasının kazanımla sonuçlanması sonrası diğer çorap fabrikalarında işçiler mücadeleye başladı.
Berr Çorap’ta işçiler düşük zamma karşı iş durdurmuş, patronun tehdit ve hakaretleriyle beraber polis zoruyla fabrikadan çıkarılmışlardı. Baskı ve tehditlere boyun eğmeyen, geri adım atmayan işçilerin mücadelesi kazanımla sonuçlandı. DERİTEKS “6 bin 300 lira teklifle başlayan ücret pazarlığı işçilerin ortak kararıyla 6 bin 650 liraya bağlandı. Sendikamızın yaptığı görüşme sonucu işten çıkarma ve baskı yapılmayacak” açıklaması yaptı.
Prem Çorap işçileri patronun 6 bin 200 lira teklifine karşı iş durdurmuşlardı. İşçilerin mücadelesi kazanımla sonuçlandı. Yapılan anlaşmaya göre işçiler 6 bin 750 lira ücret alacak ancak ara zamda ücretler 7 bin lira olacak.
Erdal Çorap, Aushra Çorap ve NBG Çorapta da işçilerin eylemleri devam ediyor. Son olarak İstanbul Bayrampaşa’da bulunan Çelik Çorap’ta da işçiler 6500 lira ücret+1 ikramiye taleplerini patrona ilettiler. DERİTEKS, Çelik Çorap işçilerinin talepleri kabul edilmezse iş durduracağını duyurdu.
Çorap işçilerinin peş peşe gelen iş bırakma eylemleri karşısında endişeye kapılan patronlar alelacele bir araya geldiler. DERİTEKS sosyal medya hesabından şu bilgiyi paylaştı: “Çorap Sanayicileri Derneği an itibariyle toplantı halinde. Amaçları gelişen direniş ve sendikal örgütlenmenin önüne geçmek için düşük ortak ücrette piyasa belirleyip direnişlerle kazanılan ücretlerin önünü kesmek. Bilinsin ki BİZ DE BİRLİKTEYİZ.”
Hopa’da liman işçileri iş bıraktı
2 Şubatta Hopa halkı sokağa çıkmış zamları protesto etmişti. 4 Şubat sabahı ise Hopa Liman işçileri, ikramiyelerin kaldırılması, maaşların netten brüte geçirilmesi, asgari ücret dışında zam verilmemesi ve fazla mesailerin kesilmesi üzerine iş bıraktılar. İşletme müdürüne taleplerini ileten işçiler, pazartesi günü taleplerine yanıt verileceği sözü aldıktan sonra sürecin takipçisi olacaklarını söyleyerek işbaşı yaptılar.
Yurtiçi Kargo işçileri: Mücadelemiz sürüyor, sürecek
1 Şubatta kontak kapatma eylemi başlatan Yurtiçi Kargo işçileri 3 Şubatta sosyal medya hesaplarından bir açıklama yayımlayarak mücadelemiz sürüyor dediler. İşçilerin açıklaması şöyle: Yüzde 17 zamma karşı mücadeleye başlamış, birçoğumuz işten atılmıştık. İşten atılan birçok arkadaşımız işe geri alındı. Yüzde 17’lik zam yüzde 22’ye çıkarıldı. Ancak hâlâ işe geri alınmayan arkadaşlarımız var ve zam hala yetersiz. Mücadelemiz sürüyor, sürecek…
Yemeksepeti işçileri patrona 1 gün süre verdi
Yemeksepeti işçileri de patronun yüzde 32,7 oranındaki zam teklifine ve esnaf kurye dayatmasına tepki göstererek 1 Şubatta birçok kentte kontak kapatarak eyleme başlamışlardı. Üç gün içinde pek çok şehirden kuryelerin katılımıyla daha da büyüyen hak mücadelesi devam ediyor. 3 Şubatta açıklama yapan işçiler, patrona 1 gün süre verdiklerini, 4 Şubatta depolara gideceklerini ama kontak açmayacaklarını, Cumartesi günü saat 12.00’de İstanbul Levent’te bulunan Yemeksepeti genel merkezi önünde tekrar buluşacaklarını duyurdular.
Farplas işçilerinin direnişi sürüyor: Çadır kurmaları polis tarafından engellenen Farplas işçilerinin direnişi yağmur ve soğuğa rağmen fabrika önünde devam ediyor.
- Satera Elektrik ve Mata İşçilerinden Cengiz Holding Önünde Kitlesel Eylem
- Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No’lu Şube 8. Genel Kurulunu Gerçekleştirdi
- İşçiler Sendikal Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Mata İşçileri Kararlı: Sıkışan Patron Güçlü Görünmeye Çalışıyor!
- Mata İşçileri 8 Mart’ı Direniş Alanında Kutladı
- MKS Transformatör’de Sendika Hakkı için Mücadele Sürüyor
- Mata Otomotiv İşçileri Ek Zam Talebiyle İş Durdurdu
- Mil-May Tekstil Patronu Geri Adım Attı
- MKS Transformatör’de Direniş Devam Ediyor
- Sendikalaşma Mücadelesinde Bir Direniş, Bir Kazanım
- İşçiler Ek Zam, Sendika Hakkı ve Çalışma Koşullarının İyileştirilmesi İçin Mücadele Ediyor
- As Plastik’te Direniş Devam Ediyor
- UİD-DER Grevdeki Kartonsan İşçilerini Ziyaret Etti
- Barutçu Tekstil İşçileriyle Direnişleri Üzerine Konuştuk
- Schneider Enerji’de de Grev Kazanımla Sonuçlandı
- Emekliyiz, Adana Arçelik İşçileriyle Dayanışma İçindeyiz
- Mersin Liman İşçileri Direnişte!
- Pulver İşçileri Kazandı
- Barutçu Tekstil’de Sendika Düşmanlığı Devam Ediyor
- Antep’te Kazanım, Eskişehir’de Kararlılık
Son Eklenenler
- Tıpkı depremden önce olduğu gibi depremden sonra da devlet yetkilileri sorumluluklarından kaçmaya devam ediyorlar. Hatta umursamazlıkta adeta birbirleriyle yarış halindeler! İlk imdada koşanın devlet olmasını bekleyen depremzedeler hayal kırıklığına...
- Depremzede emekçiler bu kış günlerinde sıcak bir yuvadan yoksunlar. Çoğunun giyecek doğru düzgün bir kıyafeti ya da belki sarılacak bir battaniyesi yok. Çocukların ayaklarında ayakkabıları yok. Kimisi sıcak bir çorbadan yoksun. Deprem bölgesinde...
- DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından Cengiz Holding binası önünde direnişçi işçilerle birlikte kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Satera Elektrik işçilerine direnişteki Mata işçileri ile MKS işçileri de destek verdi. Eyleme DİSK’...
- İran’da kız çocuklarının eğitim gördüğü okullarda 30 Kasım 2022 tarihinden beri zehirlenme vakaları görülüyor. İlk olarak Şiilerin kutsal saydığı Kum kentinde bulunan Kum Kız Sanat Okulunda görülen zehirlenme vakası, kısa sürede diğer okullarda da...
- Depremin üzerinden haftalar geçti ama ihmaller, keyfi tutumlar, umursamazlık, akıl almaz söylemler depremin sonuçlarını felakete çevirdi. Erdoğan depremin üçüncü gününde deprem bölgesine korumalarının da içinde bulunduğu upuzun bir konvoyla gitti. O...
- Belediye-İş üyesi Avcılar Belediye işçileri İstanbul Avcılar Havuz meydanında basın açıklaması gerçekleştirdiler. Eyleme Belediye-İş Sendikasından şube yöneticileri ve temsilciler, demokratik kitle örgütleri, emekten yana partiler ve UİD-DER katıldı.
- Fransa’da Macron hükümetinin emeklilik hakkına yönelik saldırısı işçi sınıfını bir kez daha ayağa kaldırdı. Hükümet emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmak istedi ancak işçi sınıfı bu saldırıya grevlerle, milyonları bulan protesto gösterileriyle...
- Emek ve Özgürlük İttifakı, Ankara’da düzenlediği basın toplantısıyla 14 Mayısta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair kararını açıkladı. “Ülkede demokrasinin, temel hak ve özgürlüklerin, toplumsal adaletin gerçekleşmesi için yoksulluğa,...
- Türkiye, tarihinin en büyük depremini yaşadı ve iktidar yine sınıfta kaldı. Yıkılan 11 şehre ve enkaz altında kalan insanlara günlerce yardım elini uzatmadı devlet. Ama sürekli televizyonlarda “müdahale ettik, herkese ulaştık” diye reklam yaptılar....
- Yer bilimciler 6 Şubat’ta yaşanan Maraş merkezli deprem öncesinde açıklamalar yapıyor, uyarıyor ve gerekli önlemlerin alınması için çağrıda bulunuyorlardı. Bu çağrılara kulak tıkayan ve tek bir önlem almayan iktidar, depremin sonuçlarının felakete...
- 15 Martta İngiltere’de 700 bine yakın işçi greve çıktı. İngiltere bir kez daha işçi sınıfının gücüne tanıklık etti. Hükümetin “Bahar Dönemi” bütçesini açıkladığı güne denk getirilen grev, işçi sınıfının sermaye sınıfına ve hükümete karşı kararlı...
- Marmara fayı yakınındaki bölgelerde riskli evlerde milyonlarca insan oturuyor. Bu insanların çok büyük bir kısmının güvenilir bölgelere taşınacak ne paraları ne de imkânları var. Milyonlarca emekçinin hayatı risk altında... Bu insanlar kendi...
- Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube, 19 Martta 8. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi. Classes Butik Otel’de yapılan kurulda söz alan Şube Başkanı Özcan Atmaca, Mata işçilerinin direnişini selamlayarak konuşmasına başladı. “Mata bizim...