Zamlar Yağıp Fiyatlar Uçarken İktidar Algı Oyunları Peşinde!
Lira hızla erimeye, fiyatlar hızla artmaya, enflasyon aynı şekilde yükselmeye ve emekçilerin alım gücü ise düşmeye devam ediyor. Doğal olarak emekçilerin sohbetlerinin ana konusu çarşı pazarda alıp başını giden fiyatlar, altından kalkılması imkânsız faturalar oldu. Eskiden futbol maçları ya da TV dizileri sohbetlerde başköşeyi alırdı. Ya da çoluk çocuğun dertleri… Hayat hep zordu elbette alınteriyle geçinenler için; fakat son zamanlarda fiyatlar, faturalar, dolayısıyla masraflar hormonlu meyvelere benzedi. Hâl böyle olunca da dudak uçuklatan fiyatlar diğer bütün sohbet gündemlerini solladı ve başköşeye kuruldu. Pazarda fiyatlar öyle bir hâl almış ki birer, ikişer alınır oldu sebze meyveler. Kırmızı eti zaten bahis konusu etmeye gerek yok. Yeni yöntemler buluyor emekçiler. Yemeğe biraz tat versin, et yerine de geçsin diye koyulan kapya biber mesela taneyle alınır olmuş. Meyve ancak çocukların tadacağı kadar alınıyor, kimi evlere ise hiç giremiyor.
Her gün üst üste gelen zamlar emekçileri şaşırtıyor, öfkelendiriyor, çıkmaza sokuyor, umutsuzluğa itiyor. Alışılıyor mu? Hayır alışılmıyor. Alışılamaz; çünkü yaşamak için beslenmek, barınmak, ısınmak ve hatta sosyalleşmek, sinemaya, tiyatroya gitmek, eş dost ziyareti yapmak, hediye almak-vermek, eğlenmek zorunda işçi emekçiler. İşte bunları yapabilmek için, yani yaşamak için zamlara hayıflanmak, tek başına öfkelenmek, sövmek yetmez. Başka bir şey yapmalı!
Tam da bu yüzden yani emekçiler hayıflanmak, söylenmek dışında bir şey yapmasın diye, bin bir oyuna başvuruyor zamların baş sorumlusu siyasi iktidar… Erdoğan, market alışverişi yapıyor, abur cuburla doldurduğu sepetindeki malzemeler için 1200 lira ödüyor, sonra da “bak pahalılık yok” diyor; yersen! Marketlere fahiş fiyatla ürün sattıkları için ceza yağdırılıyor. Düşük fiyatın üstüne yüksek fiyat etiketi yapıştırıp “indirim yaptık” diyen mağazalar, sanki bunu ilk kez yapıyorlarmış gibi teşhir ediliyor. Kısacası siyasi iktidar bu hamlelerle “zam yok fırsatçılık var” demeye getiriyor. Diğer yandan ekonominin kötüye gitmesinin baş sorumlusu pandemi gösteriliyor. Hatta tüm dünyanın zorda olduğu, Avrupa’da her şeyin Türkiye’dekinden kat be kat zamlandığı, Cumhurbaşkanının zamları halka yansıtmamak için uğraştığı, milletin refahı için zamlara siper olduğu edebiyatı yapılıyor; yersen!
Saraylıların emekçilere önerisi: “Evinizi daha az ısıtın”
Kömüre son 2 ayda yüzde 72 zam yapıldı. Emekçiler bu kış ısınabilmek için sobaya, kömüre dönelim dese bunun da imkânı kalmadı yani. Oduna da TÜİK verilerine göre yüzde 32 zam yapılmış. Kömür fiyatlarının artması doğrudan elektrik faturalarını da etkiliyor. Çünkü Türkiye’de elektrik üretiminin üçte biri kömürle yapılıyor. Ama telaşa gerek yok! Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı geçtiğimiz günlerde tasarruflu ısınmanın yolunu açıkladı. “Evi az ısıtın” diye önerdi Bakan. Bu sefer “yersen” değil de “yer misin, yemez misin…” demek geliyor insanın içinden! Fildişi kulelerinde yaşayan saraylılarda öyle bir şirazeden çıkma hâli var ki; emekçilerin pazardan taneyle kapya biber aldıkları söylense “onu da almayı versinler canım, kapya kırmızı biber yemediler diye ölmezler ya…” diyecekler. Bakan bu tavsiyesinin gerekçesi olarak enerjide dışa bağımlılığı gösteriyor. Kamu kaynaklarının bu yolla “yabancıya” gittiğini söylüyor. Cengizlere, Kolinlere dolar üzerinden alım garantili ihaleler vererek devlet kaynaklarına hortum bağlayanlar, sermaye sınıfını palazlandıranlar, kendi çevrelerini Karun kadar zengin eden bu saraylılar, emekçilerin evini ısıtmak istemesi söz konusu olunca dert ediyor kamu kaynaklarını. Ayrıca Türk lirası bu kadar değersiz olmasa enerji de bu kadar pahalı olmayacak elbette. Sarayın ve sermayenin Bakan’ı emekçiye öğüt vermeye kalkarken paranın neden pula döndüğünü ve 20 yıllık AKP (ve son 6 yıldır ona eklenmiş olan MHP) iktidarının bundaki payını da anlatabilir mi acaba? Elbette hayır!
Oysa Türkiyeli emekçiler bakanlar tavsiye etse de etmese de yeterince tasarruflu yaşıyor. Yani kimsenin akıl vermesine ihtiyaçları yok. IPSOS araştırma şirketinin yaptığı bir araştırmanın sonucuna göre Avrupa’da “en çevreci tüketici” yani elektrik ve doğalgazı en az kullanan tüketici Türkiye’de. Türkiye’de halkın yüzde 58’i evde son dönemde daha fazla enerji tasarrufu yapıyor. Dünyada bu oran yüzde 43, Almanya’da yüzde 34, Rusya’da yüzde 41, İtalya’da yüzde 38. Şimdi Türkiyeli emekçiler ‘en çevreci’ seçildik diye sevinsin mi, bu sonucun yokluktan olduğunu bilerek öfkelensin mi? Üstelik faturasını ödeyemeyen milyonlarca emekçinin elektrik ve doğalgazı kesilirken…
Elektriğin en az zamlandığı ülkeymişiz, yersen!
Emekçi hanelerinde bunca geçim sıkıntısı varken siyasi iktidar algı oyunlarına devam ediyor. Önceleri yapılan zamları görmezden gelerek adına “fiyat güncellemesi” diyen yandaş medya, yalan haberde çığır açmış durumda. İktidar medyasında dolaştırılan bir haberde elektriğe ülkelerin yaptığı zamlar servis ediliyor ve oranlar şöyle veriliyor; İtalya yüzde 274, İspanya yüzde 234, Almanya yüzde 183, Yunanistan yüzde 229 zam yaptı. Türkiye’de ise sadece yüzde 70 zam yapıldı! Yalan haber üretmek için bu kadar mı takla atılır, bu kadar mı zıvanadan çıkılır! Bu oranları çıkarabilmek için avroyu önce liraya çeviriyorlar, sonra değerlendirmeyi bu fiyat üzerinden yapıyorlar. Yani Türk lirasının değer kaybetmesini yalan propagandalarına kılıf yapıyorlar.
Oysa gerçek çok başka… Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre Türkiye son 2 yılda elektrik fiyatlarında en yüksek artış yaşanan ülke oldu. 2019 ile 2021 yıllarını içeren 2 yıllık dönemde 39 ülkenin 24’ünde fiyatlar yükselirken 15’inde ise düştü. En çok artış yüzde 47,4 ile Türkiye’de oldu. Ardından yüzde 21,9 ile Polonya ve yüzde 20,8 ile Ukrayna geliyor. Artışların çoğu yüzde 10’nun altında. 10 ülkede artış oranı yüzde 5’ten düşük. Tüm vergiler dâhil yerel para birimine göre yapılan hesaplamaya göre 15 ülkede ise fiyatlar düşmüş. Hollanda’da yüzde 38, İsveç’te yüzde 16,2, Letonya’da 13,9 oranında düşüş yaşanmış. Satın alma gücüne göre elektrik fiyatlarındaki değişime bakıldığında da Türkiye zirvede. Satın alma gücüne göre son 2 yılda elektrik fiyatları Türkiye’de yüzde 30,6 artmış. Aynı dönemde AB ortalaması ise yüzde 1,4’te kalmış. Son 2 senede doğalgazda da en fazla artış Türkiye’de olmuş. 2019-2021 yıllarının ilk yarısında Türkiye’de konutlarda kullanılan doğalgazın fiyatı yüzde 42,3 yükselmiş. Türkiye’den sonra en büyük artış yüzde 12,7 ile Ukrayna’da olmuş. 32 Avrupa ülkesinin 21’inde ise doğalgaz fiyatları düşmüş.
Emekçiler dayanışma içinde olmalı!
Çıldırmış gibi yükselen fiyatlarla az yiyerek, az ısınarak baş edilemez. Her sene başında olduğu gibi, artan fiyat artışlarıyla yine eriyip gidecek yeni dönem asgari ücrete yapılacak zam. Toplumsal zemini eriyen iktidar, emekçilere hoş gözükmek için faturaların daha fazla zamlanması bir müddet ertelenmeye çalışılacak ama daha sonra fahiş zamlar yapılacak; dolaylı veya dolaysız vergiler üzerinden açık kapatılacak.
Şimdi başta ortaya koyduğumuz soruya dönelim; başka bir şey yapmalı ama ne yapmalı? Bir kere bu yalanlara kanmamalı, bunlara kanmamak için işçi sınıfının medyasını, işçi sınıfından, emekçiden yana medyayı takip etmeli. “Bir şey olmaz, bu devran böyle gider, bunlar gitse de yenisi gelir aynı şeyi yapar” deyip sızlanmaya devam etmemeli, tek başına çıkmayan sesin birleşince çok şeye kadir olduğunu bugüne kadar yaşananlardan öğrenmeli.
İktidar olanaklarını sermayeyi ve kendilerini daha fazla zengin etmek için kullananlardan, işçi emekçiye kan kusturanlardan yaşam koşullarımızı iyileştirmelerini bekleyemeyiz. İşçiye emekçiye “kuru ekmeğin varsa aç değilsin, porsiyonları küçült, markete gittiğinde küçük araba al, yaptığın listenin dışına çıkma, alışverişe giderken çocuğunu götürme, evini az ısıt” gibi “tavsiyelerde” bulunanlar emekçilerin yoksulluğu üzerinden semirenlerdir. Hırsızlara, yalancılara, düzenbazlara karşı sesimizi yükseltmeli, omuz omuza verip kol kola girerek bu gidişata karşı dayanışma içinde olmalı, haklarımız için mücadeleyi büyütmeliyiz. Güç bizde, derman ellerimizdedir!
Son Eklenenler
- Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) bünyesindeki Çayırhan Termik Santrali işçileri, özelleştirmeye ve hak gasplarına karşı 10 Şubatta Ankara’ya yürüyüş başlattı.
- ABD merkezli Yum Brands şirketinin KFC ve Pizza Hut restoranlarının Türkiye’deki işletmecisi olan İş Gıda'nın konkordato ilan etmesinin ardından 7 bin işçi Ocak ayı maaşlarını, kıdem ve ihbar tazminatlarını, izin paralarını alamadı. İşçiler şirketin...
- Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesinde otomotiv parçaları üreten Chinatool Otomotiv’de işçiler 10 Şubat sabahı greve çıktı.
- Aralık ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1’in biraz üzerinde yükseldiği, yıllık enflasyonunsa azalarak yüzde 44 civarında gerçekleştiği açıklandı. Bu oranlara bakarak enflasyonun hız kestiğine, ücret zamlarının “beklenen enflasyona” göre belirlenip...
- 2025 yılı için asgari ücret zammı, TÜİK’in sahte rakamlarıyla açıklanan enflasyon oranının dahi altında kalan yüzde 30 olarak belirlendi. Patronlar da işçilere bu sefalet zammını dayatıyor. Şubat ayıyla beraber zamlı ücretlerin açıklanması sonrası...
- İş kazaları ve iş cinayetleri dur durak bilmiyor. Sermeyenin aç gözlülüğü işçileri yaşamından ediyor. Balıkesir’de bulunan ZSR Patlayıcı üretim tesisinde, 24 Aralık 2024’te gerçekleşen patlamada 11 işçi yaşamını yitirdi. Patlama sonrasında Balıkesir...
- Maraş ve Hatay başta olmak üzere 11 şehirde çok büyük yıkım yaratan, yaklaşık yüz bin insanın hayatını kaybettiği, on binlerce insanın yaralandığı, milyonlarca insanın yaşamının derinden etkilendiği 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçti....
- Siyasi iktidarın ekonomi politikalarının hedefi belli: Ekonomik yıkımın bedelini işçi ve emekçilere ödetmek, on milyonlarca işçinin, emekçinin, emeklinin açlığa talim etmesi pahasına sermayeyi dizginsizce büyütmeye devam etmek. Soygunun, talanın...
- 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçti. Aradan geçen zamanda depremlerin yarattığı yıkımın, ortaya saçılan yolsuzlukların, usulsüzlüklerin ve boş vermişliğin hesabı sorulmadı. Siyasi gelişmelerle, yaratılan yapay gündemlerle yaşanan felaketin...
- İzmir Büyükşehir Belediyesinde 158 işçinin ücretsiz izne çıkarılması üzerine DİSK/Genel-İş Sendikası İzmir 1, 2, 3 ve 9 No’lu Şubeleri 3 Şubatta direnişe başladı. Sosyal-İş Sendikasının örgütlendiği Turkcell Global Bilgi’nin Siirt Şubesinde 4 işçi...
- Adalet Peşinde Aileleri Platformu, 6 Şubat depremlerinin 2’nci yılında Kadıköy İskelesi önünde anma programı düzenledi. 2 Şubatta düzenlenen anmada “Rant Uğruna Ölenlerin Hesabını Sormaya Geldik! Susmak İhanettir, Hesap Sormak Görevdir!” yazılı...
- Çalıştığım işyerinde 60 yaşlarında bir abiyle sohbet ediyorduk. “Ne zaman emekli olacaksın?” diye sordu. “60 yaşında emekli olacağım” dedim. “Ooo senin işin çok zor yahu, o yaşa kadar çalışılır mı?” dedi. “Ama sen de emeklisin, hâlâ çalışıyorsun”...
- Sırbistan’da Belgrad ve Novi Sad başta olmak üzere ülke genelinde kitlesel protestolar devam ederken bir yandan da öğrenciler dersleri boykot ederek üniversiteleri işgal ediyorlar. Yunanistan’da 2023'teki tren kazasının yıldönümünde işçiler,...