Buradasınız
Gebzeli İşçiler Anlatıyor/II

UİD-DER: Günde kaç saat çalışıyorsunuz?
Küçük sanayi işçisi: Yaşım 16 ve sabah 7’de iş başı yapıp akşam 8 buçuk, 9’a kadar, bazen de gece 12’ye kadar çalışıyorum.
Tersane işçisi: Günde 8 saat çalışıyorum. Fakat hemen hemen her gün mesaiye kalıyorum.
Özel güvenlik işçisi: Her güvenlikçi gibi ben de 12 saat çalışıyorum.
Haftada ve ayda kaç saat fazla mesai yapıyorsunuz? Mesailer zorunlu mu, siz isteyerek mi kalıyorsunuz? Ücretiniz yüksek olsaydı fazla mesaiye yine de kalır mıydınız?
Tersane işçisi: Mesailere kalıyoruz ve zorunlu. Yasa üzerinde her ne kadar isteğe bağlı olsa da bu uygulanmıyor. Mesaiye kalınmadığı zaman bazı yaptırımlar uygulanıyor.
Özel güvenlik işçisi: Ben Kilis’ten buraya geldim. Söylenen birçok söz yalan çıktı. Mesai yapmama rağmen karşılığını alamıyorum ki! Benim mesaimin karşılığı 50 lira olmalıyken yarısı kırpılıyor ve 25 lira veriliyor.
Küçük sanayi işçisi: Haftalık 25 saate yakın mesai yapıyorum da karşılığını alamıyorum ki!
Peki, geçinebiliyor musunuz?
Tersane işçisi: Zor, yani kıt kanaat…
Küçük sanayi işçisi: Haftalık 60 lira para alıyorum. Bu benim sigara parama yetmiyor.
Özel güvenlik işçisi: Bu maaşla çok zor geçinebilmek…
Hafta sonu tatiliniz var mı? Ailenize zaman ayırabiliyor musunuz, sosyal yaşamınız var mı?
Küçük sanayi işçisi: Pazar günü çalışmıyorum ama uykusuz ve yorgun olduğum için genelde öğleye kadar uyuyorum. Bir sosyal faaliyetim yok diyebilirim.
Tersane işçisi: Sosyal yaşamımız sıfır, aileme de vakit ayıramıyorum. Mesela ben geçen ay sadece bir Pazar dinlenebildim.
Özel güvenlik işçisi: Genelde yok. Çünkü bizi hafta sonu çağırıyorlar ve bu sözleşmemizde yazılı. Biz bunu bile bile imzaladık, çünkü mecburduk işimiz yoktu, boşta geziyorduk. Aileme kesinlikle vakit ayıramıyorum. Bakın ablam yanı başımda oturuyor ve 2 gün önce doğum yaptı. Ben daha yanına gidemedim. “Gidersen iş akdini feshederiz” diyorlar. Birçok haksızlık yapılıyor ama elden bir şey gelmiyor. Kıdem tazminatı vermiyorlar, en baştan “sendikaya üye olursanız kendi çıkışınızı kendiniz verirsiniz” diye açıktan tehdit ediliyoruz.
Dışarıda milyonlarca işsiz varken, üç işçinin yapacağı işi neden bir kişi yapıyor? Bu normal mi?
Küçük sanayi işçisi: Normal değil. Altı ustaya ben bakıyorum ve bazen yetişemiyorum. O zaman da bana bağırıyorlar. Bu da zoruma gidiyor. Ne bileyim, çok üstümüze geliyorlar.
Tersane işçisi: Değil tabii. Sömürü sistemi böyle işliyor, kapitalizm bu işte, sömürmeden var olamaz. Bu çarkın içinde dönüp dolaşıyoruz.
Özel güvenlik işçisi: Normal değil bu, zaten işsizliğin en büyük kaynağı bu.
Önümüz 1 Mayıs, işçi sınıfının birlik mücadele ve dayanışma günü. UİD-DER “Ücretler Yükseltilsin, İş Saatleri Kısaltılsın!” adıyla bir kampanya yürütüyor. Bu konuda düşüncenizi alabilir miyiz?
Küçük sanayi işçisi: Kesinlikle destekliyorum. Çalışma saatlerinin düşürülmesi gerekiyor.
Tersane işçisi: Böylesi bir kampanya desteklenmeli tabii ki, insanca bir yaşam için en temiz ve gerekli bir talep bu.
Özel güvenlik işçisi: Bence çok güzel bir iş yapıyorsunuz. Umarım bu daha da yaygınlaşır.
Kampanyamızı yaygınlaştırmak için siz ne yapmak istersiniz?
Küçük sanayi işçisi: Bu kampanyayı herkese duyurabiliriz. Herkes destek olsa zaten bunun üstesinden gelebiliriz. Çok iyi bir şey olur o zaman, sosyal yaşamımız da olur, buna bir şekilde dur demek lazım zaten.
Özel güvenlik işçisi: Biz 15 güvenlikçi arkadaş, 25 metrekare odada kalıyoruz. İçler acısı halimiz. Ben sizin broşürlerinizi aldım, az önce arkadaşlarınız da detaylı bilgilendirdi. Ben akşam bütün arkadaşlarıma bundan bahsedeceğim.
Kampanyamızdaki talepleri haykırmak için 1 Mayıs’ta yerimizi alacağız. Sizi, ailenizi ve çevrenizi yanımızda görmek isteriz. Bize destek vermek için ne gibi çalışmalar yapmak istersiniz?
Küçük sanayi işçisi: Zaten sizin sayenizde 1 Mayıs kampanyası başladı. Biz de çevremizdekileri katarak geleceğiz 1 Mayısa.
Tersane işçisi: Kapitalizme karşı örgütsüz, bireysel bir mücadele olmaz. Örgütlenmek oldukça önemli. Ben zaten ailemle 1 Mayısa katılacağım, size de başarılar diliyorum.
Özel güvenlik işçisi: İşten çıkma pahasına sizinle geleceğim. Çünkü artık bardağın taşma noktasına geldim.
UİD-DER’in 1 Mayıs Şenlikleri
1 Mayıs Coşkusunu Birlikte Yaşayalım
Son Eklenenler
- Gebzeli işçi, emekçi kadınlar olarak bir araya geldik ve “UİD-DER ile 1 Mayıslar” videosunu izledik. Sizlerle duygu ve düşüncelerimizi paylaşmak, tüm emekçi kadın kardeşlerimizi ortak bir mücadele duygusuyla ayağa kalkmak için 1 Mayıs’a çağırmak...
- Uçak yolculuğu yapanlar bilir. Yolculuk esnasında uçağın kabin basıncının düşmesi, oksijen seviyesinin azalması durumunda oksijen maskeleri devreye girer. Yanımızda çocuğumuz olsa böyle bir durumda çoğumuz maskeyi önce çocuğumuza takmaya çalışırız,...
- Gelsinler yoldaşlar ben hazırım/ İki satır, bir mısra şiirle hazırım/ En karanlık dönemlerde/ Ektiğim tohumlar yeter bana/ Gelsinler yoldaşlar ben hazırım
- Milli Eğitim Bakanlığının proje okul atamalarına tepkiler devam ediyor. Eğitim Sen, proje okul uygulamaları ve atamalarına karşı 18 Nisanda Cağaloğlu Anadolu Lisesi önünde basın açıklaması yaptı.
- Vezir Muhammed Nurtani… Tanıdık gelmiştir bu isim pek çoğunuza… Yine de hikâyesinin bildiğimiz kısmını bir kez daha paylaşalım sizinle: Afganistanlı göçmen işçi Vezir Muhammed Nurtani 10 Kasım 2023’te çalıştığı kaçak maden ocağında kalp krizi...
- Artık eski kuşak işçilerden sayılırım. Mücadele örgütümüz UİD-DER saflarında yaş alıp 60’a merdiven dayadığım için kendimi bahtiyar hissediyorum. İlk 1 Mayıs’a 1979 yılında, İzmir’de, ustamla birlikte katıldım. Katılım oldukça yüksekti. Kalabalıkta...
- TTL tütün işçileri, örgütlü oldukları Tekgıda-İş Sendikası ile birlikte, 41 gün önce “Bu işyerinde grev var” pankartını fabrikanın dört bir yanına asarak greve çıktılar. Grev çadırlarını fabrika önüne kurdular. Büyük çoğunluğu kadın olan işçi...
- DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 1 Mayıs’ı bu yıl İstanbul Kadıköy Meydanı’nda kutlama kararı aldıklarını basın açıklaması yaparak duyurdu.
- İzmir Çiğli Belediyesine bağlı Çibel’de çalışan işçiler Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Nisanda greve çıktı. İzmir Narlıdere Belediyesine bağlı Narbel’de de Genel-İş İzmir 4 No’lu Şube ile SODEMSEN arasında...
- İzmir’de Tekgıda-İş Sendikasının örgütlü olduğu Oryantal Tütün Paketleme (OTP), TTL Tütün ve Sunel Tütün fabrikalarında süren grevler anlaşmayla sonuçlandı. Genel-İş Sendikasında örgütlü İzmir Konak Belediyesine bağlı MER-BEL işçileri düşük ücret...
- Dünyada ve Türkiye’de olup bitenler üzerine sohbet ederken genç bir işçi kardeşimiz, “valla artık haberlere bakmıyorum, zaten benim kendi derdim başımdan aşkın” dedi. Aslında hepimizin derdi başından aşkın. Ama belki de bu nedenle çevremizdeki...
- Sömürüye başkaldırının sembolü, tüm dünya işçilerinin ortak duygularla ve taleplerle alanlara çıktığı, evrensel bir mücadele günü olan 1 Mayıs yaklaşıyor. Yüreği 1 Mayıs coşkusuyla, sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya özlemiyle çarpan tüm işçilere selam...
- 2 Nisan 2024’te İstanbul Beşiktaş’ta Masquerade isimli gece kulübünde çıkan yangında 29 işçi yaşamını yitirmişti. Aileler aradan geçen bir senede adaletin sağlanmamış olmasına, asli kusurluların tutuklanmamasına tepkili. Mahkemeye sunulan ikinci...