Buradasınız
2023’ten 2024’e Hak Gasplarına Karşı Mücadeleler Sürüyor!

İşten atılan ANTIP A.Ş işçileri direnişe başladı
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanelerinde bulunan otopark, kafe gibi çeşitli işletmelerin ihaleye açılıp özel şirketlere devredilmesi kararının ardından Ankara Tıplılar Vakfı’nın iktisadi işletmesi olan ANTIP A.Ş’de çalışan 72 işçi yeni yıla günler kala işten çıkarıldı. Haksız ve hukuksuz bir biçimde işten atılan işçiler 31 Aralıkta İbni Sina Hastanesi önünde bir araya gelerek hem yaşanan adaletsizliği hem de taleplerini duyurdu. İşçilerin eylemine Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Ankara Tabip Odası gibi emek örgütlerinin temsilcileri de destek verdi.
İhbar ve kıdem tazminatı haklarının yanında ihaleyi alacak yeni şirket bünyesinde çalışmaya devam etmeyi de talep eden işçiler, yaşadıkları mağduriyetleri de dile getirdi. İşçiler, engelli, çocuğu lösemi hastası olan, borçları nedeniyle her an icra gelmesiyle yüz yüze olan arkadaşlarının da işten atıldığını aktardı. Daha sonraki günlerde işçiler ile rektörlük arasında yapılan görüşmede işten çıkarılan işçilerin farklı departmanlarda istihdam edileceği sözünün verildiği belirtildi. İşçiler ise hem istihdam sözü tutulana hem de tazminatları ödenene kadar İbni Sina Hastanesi önünde direnişe devam edeceklerini belirtiyor.
İZBB Evde Bakım işçilerinin kadro talebi için başlattıkları eylem sonuç verdi
İzmir Büyükşehir Belediyesinin Sağlık İşleri Dairesi bünyesinde taşeron işçi statüsünde çalışan Evde Bakım Hizmetleri işçileri de hak gasplarına karşı yeni yıla direnişle başladılar. İşçiler kadro taleplerinin karşılanması için mücadele verirken, kadro taleplerinin “kapsam dışı” olarak karşılanacağının duyurulması üzerine geçtiğimiz günlerde yeniden eylem kararı almışlardı. 2 Ocak sabahı mesai başlangıcında İzmir Büyükşehir Belediyesi Egemenlik Binası önünde toplanan işçiler eylem gerçekleştirerek taleplerini duyurdu.
İşçiler belediyenin talebi üzerine Belediye Başkanı Tunç Soyer ile görüştü. Tunç Soyer’in iki ay içerisinde fire vermeksizin tüm evde bakım işçilerinin kapsam içi ve sendikalı olarak belediye bünyesinde istihdam edileceği sözünü verdiğini belirten işçiler, Ocak sonu itibariyle sürecin takipçisi olacaklarını duyurarak eylemlerine son verdi.
Tanzanya Demiryolu inşaatında çalışan Türkiyeli işçiler şirket önünde eylem yaptılar
Doğu Afrika ülkesi Tanzanya’nın Darüsselam-Mwanza Demiryolu inşaatı projesinde çalışan Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) üyesi işçiler, ücret hakları gasp edildiği için 2 Ocakta Yapı Merkezi Holdingin İstanbul Üsküdar’daki merkez binası önünde direnişe geçti. Farklı şehirlerden gelen ve “Tüm haklarımızı alana kadar direneceğiz”, “Yapı Merkezi’nden tüm haklarımızı alacağız” pankartları taşıyan işçiler, eylem boyunca “İnşaat İşçileri Köle Değildir”, “Bu Daha Başlangıç Direnişe Devam”, “Direne Direne Kazanacağız” sloganları attı.
Şirket binası önünde işçiler adına konuşan Dev Yapı-İş Genel Sekreteri Nihat Demir, ücretlerin ödeneceği sözü verildiğini ancak yerine getirilmediğini belirtti. Ücret hakları gasp edilen işçilerin ekonomik zorluk çektiğini aktaran Demir, işçilerin sendikalarıyla birlikte ücretler ödenene kadar direnişi sürdüreceğini vurguladı. Eylem sürerken sendika temsilcileriyle holding yetkilileri arasında gerçekleşen görüşme sonucu maaşların cuma gününe kadar yatırılacağı söylendi. Bu söz üzerine eylemlerini sonlandıran işçiler, verilen sözün tutulmaması halinde direnişe devam edeceklerini duyurdu.
Direnen Ataşehir Belediyesi işçileri kazandı
İstanbul, Ataşehir Belediyesi’nde çalışırken belediye yönetimi tarafından zorla emekli edilen Gönül Gültekin ve Hasan Karaçay’ın işe iade talebiyle 2 Ekimde başlattığı direniş kazanımla sonuçlandı. Ataşehir Belediyesi Personel Hizmetleri Ltd. Şti. (ATAPER) ile 7 Aralıkta sağlanan anlaşma sonrası Gültekin ve Karaçay yeniden işe başladı. “Hiçbir hakkımız kaybolmadan işimize geri döndük” diyen işçiler, re’sen emeklilik uygulamasının Türkiye’deki 600 bin taşeron emekçisinin sorunu olduğunu belirterek ancak mücadeleyle hak kazanılabileceğini vurguladılar.
Gemak Tersanesinde ücret gaspına karşı direniş kazanımla sonuçlandı
Yalova Altınova Gemak Tersanesinde taşeron Ünveras şirketine bağlı çalışan işçiler 2 aylık ücretlerinin ödenmediğini belirterek üyesi oldukları Limter-İş Sendikasıyla birlikte 22 Aralıkta direnişe başlamıştı. Gemak tersanesi ile Ünveras patronları tarafından ücret haklarının gasp edildiğine dikkat çeken işçiler, haklarını alana dek direnişe devam edeceklerini belirtmişti. 22 Aralıkta Altınova’da başlayan direniş 25 Aralık günü firmanın merkezi olan Tuzla Gemi Tersanesi önüne taşınmıştı.
Eylem sürerken bir görüşme talep eden tersane patronları, ücretlerin hesaplanmaya başlandığını ve ödemelerin yapılacağını taahhüt etmişti. Bunun üzerine işçilerle bir toplantı yapan Limter-İş Sendikası ödemelerin yapılacağı Altınova’ya geçerek imzalar atılana dek direnişe devam edeceklerini açıklamıştı. İşçilerin eylemi 26 Aralıkta kazanımla sonuçlandı. Limter-İş Sendikası sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada direnişin kazanımla sonuçlandığını, tüm hakların eksiksiz ödendiğini belirtti.
İşçilerin sendikal hakları için başlattıkları grev ve direnişler devam ediyor
Urfa Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Özak Tekstil’de, Öz İplik-İş Sendikasından istifa edip BİRTEK-SEN’e üye olan işçiler sendikadan istifaya zorlanmış, baskılara boyun eğmeyerek 27 Kasımda direnişe geçmişlerdi. Direnişleri boyunca pek çok kez baskı ve gözaltılara maruz bırakılan işçiler, tüm engellere rağmen direnişi sürdürdü. İşçilerin kararlı mücadelesi hem ülke içerisinde hem de dünyanın çeşitli yerlerinde yapılan dayanışma eylemleriyle daha da güç kazandı.
İşçilerin direnişi 38. gününde devam ediyor. Yeni yıla mücadeleyle giren Özak Tekstil işçileri direnişlerinin büyüdüğünü ve mutlaka kazanacaklarını belirtiyor.
Bursa Demirtaş OSB’de bulunan Şahinkul Makina’da toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler 21 Aralıkta greve çıkmıştı. DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu işyerinin merkez ve şube fabrikalarında başlayan grev sürüyor. Fabrika önünde mücadeleyi sürdüren Grevci işçiler işvereni toplu sözleşme masasına oturtana ve talepleri karşılanana kadar mücadeleden geri adım atmayacaklarını belirtiyorlar. İşçiler daha önce yaptıkları açıklamada saat ücretlerine 50 lira, her kıdem yılı için 3 lira kıdem zammı ve sosyal haklara yüzde 20’lerde zam istediklerini duyurmuştu.
Sakarya Hendek 2. OSB’de bulunan Burda Bebek’te de sendika hakkının gaspına karşı işçilerin mücadelesi sürüyor. Türk-İş’e bağlı Petrol-İş Sendikasına üye olan işçiler, sendika işyerinde yetki almasına rağmen patronun işten atma saldırısıyla karşılaşmıştı. İşçiler patronun sendika tahammülsüzlüğüne 20 Kasımda fabrika önünde direniş çadırı kurarak yanıt vermişti. Sendika haklarının tanınmasını ve atılan işçilerin işe geri alınmasını talep eden Burda Bebek işçilerinin direnişi yeni yılda da sürüyor.
Agrobay işçilerinin mücadelesi ise 4 ayı geride bıraktı. İzmir Bergama’da faaliyet gösteren ve iktidara yakınlığıyla bilinen Bayburt Grup’a bağlı Agrobay firmasında Tarım-Sen’e üye olan 39 işçi, Ağustos ayında işten çıkarıldı. İşçiler, yapılan haksızlıklara karşı 22 Ağustosta direnişe başlamıştı. Özak Tekstil işçileri gibi direnişleri boyunca defalarca baskılara, yasaklara ve engellemelere maruz kalan işçiler mücadeleden geri adım atmadı, direnmeye devam etti. Sendikaya üye oldukları için maaş ve tazminatları gasp edilerek kod 46 ile işten çıkarılan işçiler yeni yılda da hakları için direnişi sürdürüyor.
Sputnik Türkiye’de toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi basın emekçilerinin 17 Ağustosta başlattıkları grev de sürüyor. TGS’de örgütlendikleri için 24 gazeteciyi haksız bir biçimde işten çıkaran Sputnik işvereni, sendika düşmanlığını sürdürürken; basın emekçileriyse işe iade, sendikal haklarının tanınması ve toplu iş sözleşmesinin yapılması talebiyle başlattıkları greve devam ediyorlar.
“Beklenen Enflasyon Oranı” Oyunu
Battaniyelere Değil Sınıfımıza Sarılalım
- İzmir’de Grevci İşçiler Sefalet Dayatmasına Hayır Dedi
- DYO Boya Grevi Kazanımla Sonuçlandı
- İşçiler, Emekliler Sefalet Dayatmasına Karşı Mücadeleyi Büyütüyor
- Buca Belediye İşçilerinin Anlattıkları
- Çiğli Belediyesinde İşten Atılan Kadın İşçilerin Mücadelesi Sürüyor
- Kamu Emekçileri, Öğretmenler, İşçiler Mücadele Ediyor
- Polonez İşçilerine Selam Olsun
- Bize Ekmek Yoksa Size Pasta Yok!
- Buca Belediyesi İşçileri Ücret Gaspına Karşı İş Bıraktı
- Hak Gasplarına ve Sendikal Baskılara Karşı İşçi Mücadeleleri
- Reckitt İşçilerinin Grevi Kararlılıkla Sürüyor
- İzmir Belediye İşçilerinin Grevi Bitti Ama Grev Nefreti Bitmedi
- Bayramın Üçüncü Gününde KRT İşçileriyle Dayanışma
- KRT Çalışanlarından Eylem
- Reckitt Benckiser Grevcilerini Ziyaret Ettik
- Portakal-Porvil Grevi Kazanımla Sonuçlandı
- Genel-İş Sendikası İzBB Grevi Hakkında Basın Açıklaması Yaptı
- Sağlıktan Petrokimyaya İşçiler Hak Gasplarına Karşı Mücadele Ediyor
- Çiğli Belediyesinde İşten Atılan Kadın İşçiler Mücadelede Kararlı
- Toros Tarım ve DYO Boya İşçileri Grevde
Son Eklenenler
- Artık eski kuşak bir işçi olarak, gençliğimde başımdan geçen bir olayı anlatacağım. Yıllar evvel “iş kazası” nedeniyle biri ağır iki ayrı ameliyat olmuştum. Sonrasında bir buçuk seneye yakın yatalak kalmıştım. Bu sürenin 7 ayını evde geçirmiştim....
- UİD-DER’le 1 Mayıs’a katılan bir engelli arkadaşımız, dünyada 1 milyar engelli olduğunu söyledi. Bu rakam 8 milyarlık dünya nüfusunun yüzde 12,5’ine denk geliyor. Yani her 8 kişiden biri engelli! TÜİK verilerine göre de Türkiye’de en az 10 milyon...
- ABD’nin her yıl “özgürlük ve bağımsızlık günü” olarak kutladığı 4 Temmuz, bu yıl resmi törenlerin ve barbekü partilerinin ötesine geçerek işçi ve emekçilerin öfkesine sahne oldu. “Amerika’ya Özgürlük” sloganıyla onlarca şehirde gerçekleşen...
- Şüphesiz ki koşullar insanın ruh halini belirlemede çok etkili olur. Aynı şekilde tersine, bilinçlenen, ruh halleri değişen insanlar koşulları belirlemekte ve değiştirmekte çok etkili olur. Örneğin yoğun bir kış mevsimin yarattığı ruh hali, öyle bir...
- “Kamu imkânlarını amacı dışında kullanmak, kamuya ait işleri yavaşlatmak ya da aksatmak, verilen görevleri layıkıyla yerine getirmemek hem vebal hem de günahtır. Kamu hizmetlerini sunarken insanlar arasında ayrım yapmak, tanıdığı kişilere öncelik...
- Petrol-İş Sendikasında örgütlü grevci TPI Kompozit ve Temel Conta işçileri ile grevlerini kazanımla sonuçlandıran DYO Boya işçileri ve sendika düşmanlığına, işten atma saldırılarına karşı direnen TEKSİF üyesi Digel Tekstil işçileri, İzmir Menemen...
- Yıllar önce çalışıp ayrıldığım işyerinden bir işçi arkadaşım anlattı. Patron ekonomik krizden dolayı iflas ettiğini, işyerini kapatacağını söylemiş işçilere. Sonra patronla birlikte oturup ağlaşmışlar; “ne güzel bir işyerimiz vardı, ne güzel bir...
- Başlıkta yer alan ifadeler, Hakkı Özkan’ın “Grevden Sonra” romanındaki öncü işçi Nuri’nin eşinin sözleridir. Nuri, grevde öncüdür; mayası sağlam, kararlı bir işçidir. Yazar Hakkı Özkan matbaa işçiliği yapmıştır, yaşadıklarını romana aktarmıştır. “...
- Gebze Sendikalar Birliği, İsrail devletinin Gazze’de yürüttüğü katliamı, emperyalist savaşı lanetlemek, Filistin halkının sesi olmak, işçilerin dayanışmasını büyütmek için Filistinli sendikacılarla birlikte Gebze Kent Meydanında bir eylem düzenledi...
- Kenya’da, geçtiğimiz sene Haziran ayında, IMF’nin dayattığı kemer sıkma politikaları doğrultusunda yeni vergi yasası hazırlanmıştı. Bu yasa tasarısı, işsizlik, yoksulluk ve artan hayat pahalılığıyla boğuşan işçilerin ve emekçi gençliğin öfkesini...
- Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesinin örgütlü olduğu, Kocaeli Dilovası ve İzmir Çiğli’de üretim yapan DYO Boya fabrikalarında, düşük zam dayatmasına karşı greve çıkan işçilerin mücadelesi 44. gününde kazanımla sonuçlandı. İlk yıl için yüzde 73...
- İşçi sınıfının tarihsel mücadele mirasını yaşatmak ve bu mirastan güç alarak işçilerin birliğini büyütmek için çalışan UİD-DER, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin 55. yılı vesilesiyle 29 Haziranda, “Gelenekten Geleceğe: Umut Örgütlü Mücadelede!”...
- Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu Kocaeli’nin Körfez ilçesinde faaliyet gösteren Gübretaş fabrikasında yüzde 30 sefalet dayatmasına karşı işçiler, 3 Temmuzda greve başladı. Devrimci Sağlık-İş Sendikasının, kamu işçilerine dayatılan sefalet...