Buradasınız
Akkardan Direniş Alanında Yaptığımız Söyleşi
UİD-DER, bu Pazar günü, direnişte olan Akkardan işçilerinin yanındaydı. Mücadelelerini kararlı ve onurlu bir biçimde sahiplenen Akkardan işçilerini selamlıyor ve Akkardan fabrikası önünde sohbet ettiğimiz işçi arkadaşlarımızın görüş ve duygularını sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Direnişi Ziyarete Gelen İşçilerle Yaptığımız Sohbet
UİD-DER: Akkardan fabrikasında olduğu gibi, işçilerin yürüttüğü direnişlerin başarıya ulaşması için işçiler, aileler ve sendikalar ne yapmalıdırlar?
Desteğe gelen bir kadın işçi: Biz işçilerin işyerlerinde çok yıprandığını düşünüyorum. Direnişi desteklemek gerekiyor. Patronlar tarafından sömürüldüğümüzü bilmek ve beraber olmak gerekiyor. Çalışıyorum. Bizim işyerinde beraberlik yok, ama olmalı. Aileler mutlaka destek olmalı. İnşallah kazanırız. Bu da mücadele etmekle olacak. Çocuklarımızın geleceği için bu şart. İş ortamında, ev ortamında, nerede olursak olalım birbirimizi desteklemeliyiz.Destek için gelen bir eski Tekimsa işçisi: Üzerimize düşün görev neyse yapmalıyız. Yağmur çamur demeden desteklemeliyiz. Sonuçta aynı sınıfın çocuklarıyız. Burada yaşanan süreç hepimizin başına geliyor, geldi de. Bizim de Tekimsa’da başımıza geldi. Sonuçta sermaye kârından zarar etmemek için ilk önce işçilere saldırıyor. Sendikaların, sivil toplum kuruluşlarının, işçi derneklerinin her türlü desteği vermeleri gerekiyor. Fakat iş yine bize düşüyor. Tabandaki gücümüzün ne kadar çok farkına varırsak, kazanırız.
Destek için gelen sendikalı bir işçi:Asıl olan öncelikle dayanışma kültürünü inşa edebilmektir diyorum. Ben kayınbiraderim için buradayım ve bütün ailem de burada. Çünkü bu tek başına kazanılacak bir olay değil. Bizde bir laf vardır: “Acılar paylaştıkça azalır ve kavga paylaştıkça büyür.” Bunu öğrendik. Ben de sendikalı bir işçiyim. Çoğu zaman böylesi olaylarda sendikam bana da sırtını döndü ama biliyorum ki sendika da benim, fabrika da benim. Bir olmalı, birlik olmalıyız. Bugün kayınbiraderimin başına gelenler yarın benim başıma da gelecek. Dayanışma hepimize bugünden daha çok lazım olacak. Sendikalar bugünün şartlarında kendini kanıtlayabilmiş değildir. Ancak Akkardan ve Akkardan gibi kendinden emin direnişler sayesinde bu kurumların da düzeleceğini umuyorum.
Akkardan Temsilcisiyle ve Ziyarete Gelen Sendikalı İşçilerle Yaptığımız Sohbet
UİD-DER: Kısa çalışma ödeneği sonrasında yaşanacak işten atmalara karşı, sendikalar ve çalışan işçiler ne tür önlemler almalı, ne yapmalılar?
Kristal-İş üyesi bir işçi: Tabii ki bu şekilde destek olmalı ve direniş kazanılıncaya kadar devam etmeli. Sendikaların duyarlı olması gerekiyor. Bizde de kısa çalışma ödeneği uygulaması var. Bu türden uygulamalardan dolayı işten atılan işçilere yönelik ne yapacağımızla ilgili bir çalışmamız yok. Bu eksikliktir. Beklemediğimiz bir sonuçla karşı karşıya kalıyoruz. Sendikaların hazırlık yapması gerekiyor. Sendikalar bugün burada daha çok olmalılar ama yoklar. Bu bizim eksiğimiz. Davaya dair eksikliğimiz. Kristal-İş’ten şube başkanıyla işçi arkadaşlar ziyarete geldiler ama bu da yeterli değil.Akkardan işyeri temsilcisi: Birleşik Metal-İş sendikası olarak kısa çalışma ödeneğinin uzatılmasıyla ilgili dilekçe gönderdik. Kitle örgütlerinin, sendikaların bir bütün olarak işten atmaları durdurmaları gerekiyor. Kısa çalışmayı durdurmak için bir şey yapmak gerekiyor. Birleşik Metal-İş Sendikasına bağlı işyerlerinde esnek çalışma, kısa çalışma gibi uygulamalar var. Bundan dolayı zor durumda kaldık. Geç kalınmış olunsa da bir an önce bir araya gelmeliyiz. Gebze Sendikalar Birliği’ne bağlı sendika yöneticileri ve temsilcileri bir araya gelmeliler. Kısa çalışma ödeneğine karşı bir şeyler yapmalılar. Nasıl ki Gebze’de 1 Mayıs kutlanmıyordu şimdi kutlanmaya başlandı, bu öncü, bilinçli temsilciler ve işçiler sayesinde oldu. Bu irade işten atmalara karşı da konulabilir, konmalıdır da. 2009-2010 toplu iş sözleşmesi döneminde “krizin faturası patronlara” sloganı vardı. Bu söylemde kalmamalı. Bir an önce olağanüstü temsilciler kurulu toplanarak topyekûn bir mücadeleyi örmemiz gerekiyor.
Akkardan İşçilerinin Aileleriyle Yaptığımız Sohbet
UİD-DER: Akkardan işçilerinin aileleri, işçilere nasıl destek olmalılar?
Direnişçi bir işçinin kardeşi: Sonuna kadar direnişi destekliyorum. Böyle bir direnişi her yere duyurmak gerekiyor. İlk duyduğumda hemen destek için geldim. İşçilerin UİD-DER gibi örgütlerde yasaları ve haklarını öğrenmesi gerekiyor. İşçilerin bilinçlenmesi önemli. İşçiler bir araya gelmeden kazanmanın imkânı yok. Biz tepki vermezsek bir sonraki saldırı daha ağır gelecek. Akkardan işçisi diğer farikalardaki işçilere örnek olacaktır.
Direnişçi bir işçinin eşi: Öncelikle işçilerin aileleri, işçilerin yanlarında olmalıdır. Yanlarında olmayanları da ayaklandırmak gerekiyor. Telefonla aramak, görüşmeye gitmek gerekiyor. Çoluk çocuklarıyla gelmeliler. Burada meydanda olmalılar. 3-5 kişilik bir iş değil bu. Erkek işçiler eşlerini getirmiyorlar. Ben merak ediyorum eşlerini hastaneye, çarşıya göndermiyorlar mı? Burada herkes bacı-kardeş gibi. Konuştuğum işçi ailelerinin eşleri var, “bu kadar işçinin, erkeğin içinde kadının ne işi var diyorlar”. Bu yanlış bir düşünce. Burada olmalılar. İlk kez direnişe geliyorum. Bundan sonra nerede duysam grev, direniş var, gider destek olurum.
Akkardan İşçileriyle Yaptığımız Sohbet
UİD-DER: Direnişinizin amacı ve talepleri neler?
Direnişçi bir Akkardan işçisi–1: 96 işçi arkadaşımla beraber fire vermeden işe geri alınmak istiyorum.Direnişçi bir Akkardan işçisi–2: Biz işimizi istiyoruz. Haksız yere işten çıkarıldık. İşler varken her türlü isteklerini kabul ettik. Fabrikada 24 saat kaldığımızı biliyorum, sırf fabrika dışarıya mahcup olmasın diye. Bu kadar fedakârlık yaptık. Sonuç bu olmamalıydı. Aynı gemide olduğumuzu söylediler. O gemide biz battık, patron hâlâ dünyayı turlamaya, kazanmaya devam ediyor.
UİD-DER: Taleplerinizi kazanmak için, sizin ve ailenizin direnişi sonuna kadar sahiplenmesi gerekiyor. Direnişte karşılaştığınız zorluklar nelerdir?
Direnişçi bir Akkardan işçisi–1: Direnişe başladığım ilk günlerde sorunlar yaşadım. Eve gittiğimde eşim “ne kadar sürecek, neden oradasın” gibi sorular soruyordu. Ben de eşime “bir gün gel, bizi gör” dedim. Geldi ve bizi gördü. Davamıza destek verdi. Bu süreçte ailem şimdi yanımda. Sonuçta anlatmak bazen işe yaramıyor. Gelip görmesini sağlamak gerekiyor. Ben eşime böyle davrandım ve şimdi yanımızda, bizi destekliyor.
Direnişçi bir Akkardan işçisi–2: Direnişe ilk başladığım günler ben de ailemle ve eşimle birçok sorun yasadım. Bana “gitme” dendi. “Ne işin var oralarda” dendi. Çok şiddetli tartışmalar da yaşadım. Bir gün eşimi direnişe, fabrikanın önüne davet ettim. Sabah hep birlikte geldik. O gün içerde çalışan arkadaşlar öğle yemeklerini bizimle paylaşacaklardı. Eşim onları öğle vakti ellerinde yarım ekmekle bize doğru gelirken gördüğünde gözleri dolmuştu, değişti ve artık sonuna kadar benim yanımda. Bazı şeyler yaşayarak değişebiliyor. Biz de ailelerimizi fabrikanın önünde bizimle beraber olmaları için davet ediyoruz Sağ olsunlar destek oluyorlar. Değişik fabrikalardan işçi arkadaşlarımız geliyor. Bizimle yemeğini paylaşan fabrikalar oluyor. Herkesten destek almamız bizi daha dirençli tutuyor
Direnişçi bir Akkardan işçisi–3: En önemlisi maddi olarak sıkıntıdayız. Herkesin borcu var. Fabrikadaki işçilerden çok dışarıdaki işçilerin destek olması gerekiyor. Dışarıdaki işçilerin yanımızda olduğunu içerdeki işçilere hissettirmemiz gerekiyor. Herkes ailesi ile gelemiyor. Bazıları da getirmiyor.
UİD-DER: Direnişinizin başarısı için içeride çalışan işçilerin, sendikaların ve civar fabrikalardaki işçilerin desteğine ihtiyacınız var. İşçilerin ve sendikaların desteğini kazanmak için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Direnişçi bir Akkardan işçisi–1: Desteğin her türlüsünü bekliyoruz. Şimdiye kadar siyasi partilerden, belediye başkanlarından gelenler oldu. Akkardan’da haksızlığa uğramış işçiler olarak en güzel yaptığımız şey direnişe geçmemiz oldu. Sabahtan akşama kadar buradayız. Sendikanın bizim uğraştığımız kadar uğraşması gerekiyor. Ben benim mahallemdeki köy derneğime gittim. Oradakilere anlattım. Sendikanın diğer sendikalara gidip destek istemesi gerekiyor. Örgütlü kitlelerin gelmesini sağlaması gerekiyor.
Direnişçi bir Akkardan işçisi–2: Tanıdığımız arkadaşların evine gidiyoruz. Fabrikalara ve sendikalara yönelik daha bir çalışma yapmadık. Bizim süreci ve yaşadıklarımızı bol bol anlatmamız gerekiyor.
UİD-DER: Son olarak söylemek istediğiniz, diğer işçilere iletmemizi istediğiniz mesajınız var mı?
Direnişçi bir Akkardan işçisi–1: Bugün bizeyse yarın onlara. Akkardan işçilerinin başına gelenleri diğer işçiler örnek almalılar. Çalışan fabrikadaki arkadaşlardan daha çok destek bekliyoruz. Kitlesel gelmeliler. 15-20 dakika durup hemen gitmemeliler. İnşallah kazanırız. Ayrıca ziyaretinizde gerçekleştirdiğiniz etkinlik çok güzeldi. Arkadaşlar çok yetenekliler. En önemlisi sizlerin bizim yanımızda olmasıydı. Teşekkür ediyorum.
Direnişçi bir Akkardan işçisi–2: Bizler mücadelemize kararlılıkla devam ediyoruz. Bu mücadelede tüm emekten yana arkadaşlarımızı yanımızda görmek bizlere güç verir. Herkesi Akkardan direnişine desteğe bekliyoruz.
Son Eklenenler
- Sendikalı, sendikasız, hatta sigortasız çalıştırılan işçi kardeşlerim, her yılın son ayında hepimizin kulak kesildiği asgari ücret tiyatrosu başlar. Bu sene de aynı şekilde adeta bir tiyatro izledik. Sınıf temelinde örgütlü mücadelenin bir parçası...
- Yıllar önce fabrika önlerine gidip işçi kardeşlerimize vardiya çıkışlarında İşçi Dayanışması’nı ulaştırıyorduk. Bu fabrikalar arasında sendikalı olan da vardı olmayan da. Amacımız sendikalı ya da sendikasız olsun fabrikalardaki işçi kardeşlerimize...
- Kocaeli’de Gebze Organize Sanayi Bölgesinde üretim yapan Betek Boya (Filli Boya) işçileri Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesinde örgütlendiler. Çoğunluğu sağlayarak yetki belgesini alan sendika, toplu sözleşme görüşmeleri için haftalardır patrona çağrı...
- 24 Aralıkta Balıkesir’de ZSR A.Ş’de meydana gelen patlamada 11 işçi hayatını kaybetti. Katledilen işçilerin kimi henüz hayatının baharında fidan, kimi ana, kimi babaydı. Hepsi bir ananın evladıydı. Patlamanın ardından şirket internet sitesinde...
- Birleşik Metal-İş’in Aralık ayında grev kararı aldığı işletmelerden beşincisi olan Green Transfo Energy’de 25 Aralıkta grev başladı. Kocaeli Çayırova’da bulunan fabrikada çalışan 263 işçi, “sefalet ücreti dayatmasına boyun eğmiyoruz” diyerek şalteri...
- Siyasi iktidar ve sermaye sınıfı temsilcileri, 2025 yılı için belirledikleri asgari ücreti düzenledikleri ortak toplantıyla açıkladılar. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ve Çalışma ve Sosyal...
- 11 fabrikada 2 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde metal işçilerinin MESS’e cevabı grev olmuş, Birleşik Metal-İş Sendikası, 4 Aralıkta Hitachi Energy’nin 4 fabrikasında, 13 Aralıkta Grid Solutions ve Schneider Elektrik fabrikalarında...
- Balıkesir’in Karesi ilçesinde bulunan ZSR A.Ş. mühimmat fabrikasında 24 Aralıkta sabah saatlerinde meydana gelen patlama sonucu 11 işçi hayatını kaybederken 3 işçi yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Mühimmat, av, spor ve ses fişeği gibi patlayıcılar...
- Merhabalar dostlar. Yaklaşık 9 yıldır iş güvenliği uzmanı olarak çalışıyorum. Aslında yapmamız gereken çok daha fazla şey varken yasalar, yönetmelikler, patronların baskıları ve işçilerin canını umursamamaları nedeniyle temel olarak yapabildiğimiz...
- Birleşik Metal-İş üyesi 500 işçinin Hitachi Energy’nin Kartal, Tuzla, Dudullu ve Dilovası fabrikalarında 4 Aralıktan bu yana sürdürdüğü grev 20. gününde anlaşmayla sonuçlandı. 14 Aralıkta Cumhurbaşkanlığı kararıyla metal işçilerinin grevi “erteleme...
- Grev ya da direnişe çıkan işçilerin pek çoğu, daha önce yaşanmış grev ve direnişlerden, bu mücadeleleri yaşayan işçilerin deneyimlerinden haberdar olmadıklarını dile getirirler. Greve ya da direnişe çıktıktan sonra bazı şeyleri öğrendiklerini,...
- Sendikal hakları için 150 günden uzun süredir kararlılıkla mücadele eden Polonez işçileri Dayanışma TV’nin hazırladığı “146+Bir: Polonez” belgeselinin galasında buluştu. 22 Aralıkta Çatalca Belediyesi Nazım Özbay Kültür Merkezinde gerçekleşen,...
- İşçi Dayanışması biz genç işçilerin adeta başucu kaynağı. Her konuda, hayatın her alanında fikirlerimizi besleyen, zihnimizi açan bir eğitim kaynağı niteliğinde.