Buradasınız
Arjantin, Pakistan ve Brezilya’da İşçi Mücadeleleri

Latin Amerika’nın iki büyük ekonomisi olan Arjantin ve Brezilya’da patronların işçilere dönük saldırıları artıyor, büyüyen ekonomiden işçilerin payına yoğun bir sömürü düşüyor. Pakistan’da da durum farklı değil. Tıpkı Türkiye’de olduğu gibi, Pakistanlı patronlar da sendika düşmanlığı yapıyor. İşçiler, patronların sınır tanımayan saldırılarına mücadeleyle yanıt veriyor.
Arjantin’de yüz binler sokaklara çıktı
Yüz binlerce Arjantinli işçi ve emekçi, 2 Eylülde sendikaların ve sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla ülke genelinde eylemler gerçekleştirdi. Eylemlerin merkezi, Buenos Aires’te Plaza de Mayo Meydanı olsa da ülke genelinde hükümeti protesto gösterileri gerçekleştirildi. İlk olarak 31 Ağustosta öğretmenlerin gerçekleştirdiği grevle başlayan protestoların amacı, son dönemde artan kitlesel işten atmaların durdurulması ve fiyat artışlarına, liberal kapitalist ekonomi politikalarına bir an önce son verilmesiydi.
Arjantin’de askeri faşist rejim döneminde “kayıp” anaları olarak da bilinen ve bugün hâlâ insan hakları savunuculuğunu sürdüren Plaza de Mayo anneleri de eyleme destek verdiler. Sağcı Macri hükümetini şiddetle eleştiren Plaza de Mayo anneleri, hükümetin insan hakları savunucularına ve sendikalara yönelik baskılarına son vermesini istiyorlar.
Mauricio Macri’nin Aralık 2015’te iktidara gelmesinden beri kamu ve özel sektörden yaklaşık 200 bin işçinin işten çıkartıldığı belirtiliyor. Arjantinli emekçiler, her geçen gün ülkede artan işsizlikle birlikte açlık ve sefaletin derinleştiğini, yaşam kalitesinin giderek düştüğünü söylüyorlar.
Patronlar sınıfının içinde bulunduğu krizden en az zararla çıkması ve kapitalist düzenin bekası için işçi sınıfına saldırılar Arjantin’de de Macri hükümeti eliyle gerçekleştiriliyor. Tüm bu azgınca saldırılara, hak gasplarına karşı sendikalar, sivil toplum örgütleri işçilere, emekçilere birlik olma çağrısında bulunuyorlar. Bu çağrıya kulak veren öğretmeninden doktoruna, belediye işçisinden enerji işçisine yüz binler bir araya geliyor.
Brezilya’da banka işçileri grevde
Brezilya’nın en az 15 eyaletinde ve başkentinde banka çalışanları 6 Eylül’de süresiz olarak greve başladı. Banka İşçileri Sendikası ile Ulusal Banka Federasyonu arasında yürütülen ücret artışı görüşmelerinin tıkanması üzerine işçiler, grev kararı aldılar.
İşçiler, enflasyon oranını göz önünde bulundurarak %15 oranında ücret artışı talep ederken Banka Federasyonu ise %6,5 teklif ediyor. İşçiler, ücret artışının yanı sıra bonus ve kâr payı, gıda yardımı, yemek ücretlerinin yükseltilmesini istiyorlar. İşçiler, son çare olarak grev silahına başvurduklarını ve talepleri karşılanıncaya kadar ülke genelinde süresiz olarak greve devam edeceklerini söylüyorlar. Brezilyalı banka işçileri geçen yıl Ekim ayında yine toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanması üzerine greve çıkmış ve 21 gün süren grev sonrasında ücretleri %10, yemek ücretleri (ticket) %14 oranında artmış ve kârdan paylarını almışlardı.
Pakistan’da Pepsi işçileri sendikal hakları için mücadele ediyor
Lahor’da bulunan Frito-Lay fabrikası işçileri, sendikaya üye oldukları için baskıya maruz kalıyorlar. Sendika düşmanlığı yapan şirket yönetimi, işçilerin toplu sözleşme hakkını tanımak istemiyor. 650 işçinin üye olduğu sendikayı tanımak istemeyen şirket yönetimi, türlü sahtekârlıklara başvurarak işbirlikçi başka bir sendikayı devreye sokmaya çalışıyor. Şirket pazarlık masasına oturtma istediği sendika aracılığıyla, işçilerin taleplerini aşağı çekmeye çalışıyor.
İşçiler, sendikaya üye olduklarından beri sudan bahanelerle disiplin cezalarıyla karşı karşıya kaldıklarını, sendika temsilcilerinin kendileriyle bağ kurmasının önüne geçmek için fabrika dışında görev verildiğini söylüyorlar. İşçilerin, üye oldukları sendikadan istifa etmesi için fazla mesai baskısı uygulanıyor. Yıllardır aynı fabrikada çalışan işçiler, güvencesiz, sözleşmeli çalışmaya karşı sendikaya üye olduklarını belirtiyorlar. Kadınıyla erkeğiyle yüzlerce Pepsi işçisi, sendikal haklara saldırıların son bulması, haksız yere işten atılan işçilerin işe geri alınması ve toplu sözleşme taleplerinin karşılanması için fabrika önünde eylemler gerçekleştiriyorlar.
Belediye İşçiyi Ölüme Mahkûm Ediyor!
Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok!
- İngiltereli Emekçiler Filistin Halkıyla Dayanışmaya, Protesto Hakkına Sahip Çıkmaya Devam Ediyor
- Dünya İşçi Sınıfı “Mücadeleye Devam” Diyor
- İspanya’da Metal İşçilerinin Grevi Bitti, Mücadele Devam Ediyor
- Hindistan’da 250 Milyon İşçi ve Emekçi: Boyun Eğmiyoruz!
- ABD’de Trump’a ve Otoriterleşmeye Karşı Öfke Büyüyor
- Kenya’da İşçilerin ve Emekçi Gençliğin Yükselen Mücadelesi
- İspanya’da Metal İşçileri Grevde
- Dünya Meydanlarında Emperyalist Savaşa Hayır Sesleri Yükseliyor
- İtalya’da Savaşa Karşı Genel Grev ve Protesto
- Dünya Meydanlarında Milyonların Sesi
- Filistinli İşçi ve Emekçilerle Uluslararası Dayanışma Büyüyor
- ABD’de Göçmen Karşıtlığına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- İngiltere’de İşçiler Kemer Sıkma ve Savaş Politikalarına Karşı Meydanlarda
- İsveçli Liman İşçileri İsrail Zulmüne ve Sendikal Baskılara Hayır Diyor!
- Madrid Ayakta: “Sağlık Haktır, Satılamaz!”
- Hollanda’da 100 Bin Kişi Filistin Halkı İçin Yürüdü
- Nakba’nın 77. Yılında İngiltere’de Yüzbinler Meydanlara Çıktı
- Peru ve Almanya’da Grev, İspanya’da Protesto
- Arjantin’de İşçiler Üçüncü Kez Genel Grevde!
- Yunanistan’da Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Genel Grev
Son Eklenenler
- Eskişehir Seyitgazi’de 23 Temmuz sabah saatlerinde çıkan orman yangınına müdahale etmeye çalışırken 5 orman işçisi ve 5 AKUT gönüllüsü alevlerin içinde kalarak hayatını kaybetti, 14 kişi de yaralandı. Türkiye haftalardır orman yangınlarıyla...
- Gün geçtikçe artan enflasyon, hayat pahalılığı, işsizlik çocukları da işçiliğe zorluyor. İSİG Meclisi verilerine göre 2025 yılının başından beri 24 çocuk işçi, iş cinayetleri sonucunda hayatını kaybetti.
- Akkuyu Nükleer Güç Santralinde taşeron şirkette çalışan Türk ve Rus işçiler son üç aydır ödenmeyen ücretlerinin ödenmesi için 23 Temmuzda iş bıraktı.
- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 23 Temmuzda üniversite hastaneleri önünde basın açıklamaları yaparak TİS taleplerini açıkladı.
- Biz bir grup genç olarak UİD-DER’li abilerimizle birlikte, mücadeleye yıllarca katkı sunan, tecrübe sahibi bir büyüğümüzü Çatalca’daki evinde ziyaret ettik.
- İşçi sınıfının uluslararası marşı Enternasyonal 137 yıldır her dilde söyleniyor, işçi sınıfının sömürüden kurtuluşu mücadelesinin en güzel sembollerinden biri olmaya devam ediyor. Sınıfımızın mücadele geleneğinden doğan bu marşın nasıl ortaya...
- Sağlık Bakanlığı’nın son düzenlemeleriyle birlikte Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) büyük bir çöküşe sürükleniyor. Halk sağlığını korumakla görevli ASM’ler, sağlık hizmeti sunulan yerler olmaktan çıkarılıp, sağlık emekçilerini cezalandıran, halkı...
- Türkiye işçi sınıfının unutulmaz önderi, DİSK’in kurucusu ve Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 45. yılında Topkapı Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı.
- Katledilişinin 45’inci yılında Kemal Türkler’i ve lideri olduğu Maden-İş Sendikasının mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışını hatırlamak, belki de her zamankinden daha büyük önem taşıyor.
- Sınıf temelinde örgütlü olmak, işçi sınıfının gücüne inanmak demektir. “Bu işçiler değişmez” diyenlerin yanıldığını, İzmir’deki grev ve direnişlerde bir kez daha gördük.
- Geçtiğimiz günlerde evde bazı tadilat işleri yapmaya başladık. Eşim de ben de emekli olduğumuz için bu masraflar bütçemizin biraz üzerine çıktı. Ben de düşük limitli kredi kartımın limitini yükseltip, taksitlendirmeyle bu sorunu çözmeyi düşündüm.
- İngiltere’de işçi, emekçi ve öğrenciler, yaklaşık 22 aydır devam eden İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı durmak, Filistin halkıyla uluslararası dayanışmayı büyütmek ve suç ortağı İngiltere hükümetinin barış eylemlerine yönelik baskılarını...
- Eşimiz, kardeşimiz ya da başka bir yakınımız dayanışmanın öneminin farkında olmayabilir. Eğer biz biliyorsak, bilmeyenlere sabırla öğretelim ve yol gösterelim! Unutmayalım ki işçinin işçiden başka dostu yoktur.