Buradasınız
Hak Gasplarına Karşı Mücadeleler Sürüyor
Direnişteki Akcanlar Tekstil işçileri kent meydanından seslendi
Antep 5. Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Akcanlar Tekstil fabrikası işçileri, vergi kesintilerine ve hak gasplarına karşı 17 Ağustosta üretimi durdurmuş, işveren 90 işçiyi işten çıkarmıştı. Direniş altıncı gününü geride bırakırken işçiler, örgütlü oldukları Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK SEN) öncülüğünde 22 Ağustosta Antep kent merkezindeki Balıklı Parkı’nda eylem yaptı.
Eylemde işçiler adına söz alan Ali Sarıçiçek, talepleri karşılanana kadar direneceklerini belirten Sarıçiçek şunları söyledi: “Yedili sistemin ortadan kaldırılmasını, banka promosyonlarının işçiye verilmesini istiyoruz. 6 gün değil 16 gün de olsa, bir ay da olsa asla yılmayacağız, birliğimizi bozmayacağız. Taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz. Zafer bizim olacak.” Daha sonra söz alan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ise “taleplerimiz karşılanmazsa eylemlerimizi Akcanlar patronuna ait Divan ve Grand Otellerinin önüne taşıyacağız” duyurusunu yaptı.
Eylem boyunca sık sık “Akcanlar İşçisi Yalnız Değildir”, “İşçiler Açken Patronlara Huzur Yok” sloganları atıldı.
Dev-Sağlık İş Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde eylem yaptı
DİSK’e bağlı Dev-Sağlık İş Sendikası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre yüzde 0,01 oranla baraj altı bırakılmasına karşı Bakanlık önünde 22 Ağustosta eylem yaptı. Eyleme DİSK ve Dev- Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK yöneticileri ile sendika üyesi işçiler katıldı.
Eylemde konuşan Çerkezoğlu sürece dair şunları aktardı: “10 bin sağlık ve sosyal hizmet işçisi olarak toplu sözleşme hakkımız elimizden alınmaya çalışılmaktadır. 24 Temmuz 2024 tarihinde yayımlanan Resmi Gazetede sendikamızın işkolu barajı 0,99, sendikamızın üye sayısı 7 bin 400, işkolunda çalışan işçi sayısı ise daha önce istatistiklerde görülmeyen 4B’li memurlar ve üniversite hastanelerinde çalışan intörn hekimlerle 750 bin 259 olarak açıklanmıştır. Sendikamızın kurulu bulunduğu işkolundaki toplam işçi sayısının tespitinde, aslında toplam sayıya dâhil edilmemesi gereken çalışanların bu toplam sayıya dâhil edildiği anlaşılmaktadır. Bu nedenle işkolumuzdaki işçi sayısı açısından tutarlı olamayacak düzeyde bir artış meydana gelmiş ve bu sayı 750.259 olarak gerçeğinden çok daha yüksek olacak şekilde tespit edilmiştir.”
Gerçekleri yansıtmayan istatistiklerin iptali için dava açtıklarını belirten Çerkezoğlu, “Süreç devam etmesine rağmen Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde yetki sürecini bekleteceğiz diyen Bakanlık daha az üyesi olan Öz Sağlık-İş’e toplu sözleşme yetkisi veriyor. Bunu asla kabul etmiyoruz” dedi.
Anagold Madencilik’te işten atma saldırısı
Siyanürlü pasa dağının çökmesi sonucu 9 işçinin toprak altında kalarak hayatını kaybettiği Anagold Madencilik’e ait Çöpler Altın Madeninde 187 işçi işten çıkarıldı. İşçiler 22 Ağustosta aileleriyle beraber eylem yaparak işten atmaları protesto ettiler. Eşleri ve çocuklarıyla beraber önce servis yolunu kapatan işçiler sonra da “Maden Topraklarımızı Geri Ver” diye haykırarak maden işletmesine yürüdüler.
Erzincan İdare Mahkemesi Anagold Madencilik’e ait Çöpler Altın Madeni’nin Çevresel Etki Değerlendirme Raporunu 9 Ağustosta iptal etmiş, bunun üzerine şirket maden faaliyeti yapamayacağı gerekçesiyle 900 kişiyi işten çıkaracağını duyurmuştu. Talana devam edemeyecek olmasının faturasını işten attığı işçilere kesen şirket zamanında toprağını elinden aldığı, yaşam alanını zehirlediği işçileri adeta cezalandırıyor. Hatırlanacağı gibi bilim insanları, çevre örgütleri, bölge halkı madene itiraz etmiş, su kaynaklarına ve yerleşim alanlarına yakın olan madenin toprağı ve su kaynaklarını zehirleyeceğini söylemişlerdi. Ayrıca bölgenin fay hatları üzerinde bulunduğunu, deprem, heyelan, su baskını ve çığ gibi afetlerin meydana gelme potansiyelinin yüksek olduğunu, siyanür kullanılması nedeniyle bu tür doğa olaylarının çok daha büyük felaketlere kapı aralayabileceğini anlatmışlardı.
İşten atılan işçiler ve aileleri bugün yaptıkları eylemde “Siyanürsüz Topraklarımızı Geri Ver” yazılı döviz taşıdılar ve ya topraklarını ya da işlerini geri istediklerini haykırdılar.
Kozyatağı City İstanbul Şantiyesinde ücret gaspına karşı direniş başladı
Kozyatağı City İstanbul Şantiyesinde Osal Grup bünyesinde çalışan inşaat işçileri maaşları 2 aydır ödenmediği için 22 Ağustosta iş bırakarak direnişe başladı. İşçiler 21 Ağustosta söz verildiği halde maaşlarının yatırılmadığını, kendilerine açıklama yapılması gerektiğini, binaları güneşin altında elleriyle yaptıklarını söylüyorlar. Direniş alanından “İşçiyiz, Haklıyız, Hakkımızı İsteriz” diye haykırıyorlar.
Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yemekhane işçileri zam talebiyle eylem yaptı
Kocaeli’de DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikasının örgütlü olduğu Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan taşeron yemekhane işçileri “Geçinemiyoruz, Hastane Yemekhane İşçileri Maaşlarına Zam İstiyor” talebiyle hastane önünde basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasını Gıda-İş Genel Başkanı Olcay Ozak yaptı. Ozak, yemekhane işçilerinin aldıkları ücretle geçinemediğini, iktidarın önümüzdeki süreçte de maaşlara yüzde 15-20 zam yapacağını basına ve kamuoyuna duyurduğunu belirterek “Bizleri açlıkla yüz yüze bırakacaklarını ve buna dayanmamız gerektiği yönündeki açıklamalarını şiddetle protesto ediyoruz” dedi. Ozak gelirde ve vergide yaşanan adaletsizliğe şu sözlerle değindi: “Maaşımız cebimize girmeden vergisi kesiliyor. Patronlarınsa asgari ücretliler kadar dahi vergi vermediğini her gün okuyoruz. Enflasyonun sebebi işçiler değildir. Aşırı kâr hırsı ve bir avuç zenginin ülkenin kaynaklarına çökmesidir. Memleket ekonomisinin 2024’ün ilk 4-5 ayında yüzde 5,7 büyüdüğü bir ortamda biz hastane yemekhane işçileri de büyümedeki payımızı istiyoruz. Enflasyon ve zamlarla çalınan haklarımızın telafi edilmesi için maaşlarımıza zam istiyoruz.”
Açıklama sonrasında sorunlarını dillendiren işçiler, haftanın 6 günü, günde 9 saat çalıştıklarını, resmi ve dini bayramlarda çalıştıklarında fazla mesai ücretini eksik aldıklarını, asgari ücretle çalıştıklarını, bu ücretle geçinemediklerini belirttiler.
Ellerinde “Mobbing Değil İnsanca Çalışma”, “Kadrolu Güvenceli Çalışma”, “Herkese Parasız, Eşit ve Nitelikli Sağlık Hakkı”, “Bu Ücretlerle, Bu Vergilerle Geçinemiyoruz, Ücretlerimiz Artsın, Vergi Yükümüz Azalsın” yazılı dövizler taşıyan işçiler, “Birleşe Birleşe Kazanacağız”, “Hastane İşçisi Köle Değildir” sloganlarını haykırdılar.
İstanbul’da Metro şantiyesi işçilerinin ücret gaspına karşı başlattığı direniş kazanımla sonuçlandı
İstanbul’da Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı Metro şantiyesinde, Bayburt Group’un taşeronu Modül Teknik bünyesinde çalışan DİSK/ Dev Yapı-İş üyesi işçilerin ücret gaspına karşı başlattığı eylem, üçüncü gününe kazanımla sonuçlandı.
Ücretlerinin 4 aydır gasp edilmesi üzerine 20 Ağustosta kule vincin tepesine ve çatıya çıkarak, şantiye içinde yolları kapatarak eyleme geçen işçiler, ücretleri ödenene kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtmişlerdi. 22 Ağustosta sendikanın X hesabından yapılan paylaşımda, şirket yetkilileriyle yapılan görüşmede işçilerin tüm alacaklarının ödeneceği konusunda anlaşmaya varıldığı duyuruldu. Paylaşılan videoda şu sözlere yer verildi: “Direndik kazandık. Maalesef inşaat işçilerinin alınteri, emeği, ekmeği patronlar tarafından gasp ediliyor. Kıdem tazminatı, fazla mesai ücretleri gasp ediliyor. Yedikleri, içtikleri, yattıkları yer hijyen değil. Ama inşaat işçisi yalnız değildir. İnşaat işçisini her şantiyede, her kentte sesini yükseltmeye çağırıyoruz.”
- Grevdeki MKB Rondo İşçileriyle Söyleşi
- Sınıf Dayanışmasıyla Daha Güçlü Hissediyoruz
- Eker Süt İşçileri Basın Açıklaması Gerçekleştirdi
- Grev ve Direnişlerini Sürdüren İşçiler Meclis’te Basın Açıklaması Gerçekleştirdi
- Madencilerden Öğretmenlere Hak Gasplarına Karşı Mücadeleler Sürüyor
- As Plastik’te Grev Başladı, Tekgıda-İş Eker Süt Önünde Uyarı Eylemi Yaptı
- Tarkett Turkey Grevi ve Dev-Sağlık İş’in Oturma Eylemi Devam Ediyor
- Hak Gasplarna Karşı İşçi Direnişleri Devam Ediyor, Direnişlere Yenileri Ekleniyor
- Polonez İşçileri Saldırılara Rağmen Mücadeleye Devam Ediyor
- UİD-DER’den MKB Rondo Grevine Dayanışma Ziyareti
- Fernas’ta Direniş Sürüyor, As Plastik’te Direniş, Tolsa’da Grev Var
- Fernas Madencilik İşçileri Mücadeleden Vazgeçmiyor
- Kemalpaşa Belediyesinde Kısmi Kazanım, Sarar’da Grev
- Direnen İşçiler Kazanıyor, İşçi Mücadeleleri Yenileri Eklenerek Devam Ediyor
- CarrefourSa Direnişi ve Sermaye-İktidar İşbirliği
- Madenciler, Depo İşçileri Hakları İçin Mücadele Ediyor
- UİD-DER Kadın Komitesi’nden Polonez Direnişine Dayanışma Ziyareti
- Hak Gasplarına Karşı Mücadeleler Sürüyor
- Mersen Greviyle Dayanışma Etkinliği
- İstanbul’dan Antep’e İşçiler Hakları İçin Mücadeleye Devam Ediyor
Son Eklenenler
- DİSK Uluslararası İlişkiler Dairesi Müdürü Kıvanç Eliaçık, NotaBene yayınlarından çıkan “Orta Doğu’da İşçiler ve Sendikal Hareket” kitabı vesilesiyle 22 Eylülde UİD-DER’in konuğu oldu, kitap üzerine güzel bir söyleşi gerçekleştirildi. Ortadoğu ve...
- Patronlar işçi sınıfının sahip olduğu en küçük hak kırıntılarını bile yok edip kölelik koşullarını dayatıyor. Saldırıların dozu artıp kapsamı genişledikçe çok daha fazla sayıda işçi sorunlarına çözüm aramaya, birlik olma ve sendikalaşma yolunu...
- Havalar artık soğumaya başladı. Kara kış yavaş yavaş kapımıza doğru geliyor. Kış demek doğalgaz, gıda, elektrik, ulaşım, sağlık derken masraflarımızın katlanması demektir. Bu zorlukları birazcık azaltmak için her evde kışa küçük hazırlıklar...
- Sağlık çalışanları, 10 Ekimde aile hekimlerini ve sağlık çalışanlarını kapsayan sözleşme ve ödeme yönetmeliği taslağına tepki göstermek için bir araya geldiler. SES İstanbul Şubeleri, İstanbul Tabip Odası, İSTAHED, Birlik ve Dayanışma Sendikası,...
- İstanbul Çatalca’da Polonez işçilerinin haklı mücadelesi sürüyor. İşçiler ellerinden alınmak istenen hakları için direniyor ama karşılarında polisi buluyorlar. Polisi, emniyet müdürü, müftüsü yine patrona hizmet ediyor, kimin yanında olduklarını...
- 10 Ekim 2015 tarihinde DİSK, KESK, TMMOB ve TTB ile çeşitli emek örgütleri ile on binlerce işçi ve emekçinin katılımıyla gerçekleşen “Emek, Barış ve Demokrasi” mitinginde IŞİD tarafından tertiplenen saldırı sonucu 104 insanımızı kaybettik, yüzlerce...
- 10 Ekim 2015 tarihinde sendikalar, meslek örgütleri ve demokratik kitle örgütleri tarafından Ankara’da düzenlenen barış mitingine IŞİD’in bombalı saldırısı sonucu hayatını kaybedenler, katliamın 9. yılında anıldı. Ankara’da 10 Ekim Barış Derneğinin...
- İşçi ve emekçiler olarak zorlu günlerden geçiyoruz. Fakat tabiri caizse bunlar daha iyi günlerimiz. Türkiye ve dünyadaki gidişat içine itildiğimiz sorunlar yumağının büyümeye devam ettiğini gösteriyor. Mesela İsrail’in tüm dünyanın gözleri önünde...
- Enflasyon karşısında eriyen ücretlere yapılan zamların sınırlanması, emeklilik yaşının ve prim gün sayısının yükseltilmesi, iş güvencesinin ve kıdem tazminatının ortadan kaldırılması… Bunlar, Türkiye’yi yöneten rejimin orta vadeli programında yer...
- DİSK, 9 Ekimde Genel Merkez binasında düzenlediği basın açıklamasında Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmasını ve sendikal hakların önündeki engellerin kaldırılmasını talep etti. Açıklamayı DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı. Sendikalaşan...
- Çerkezköy’de bulunan Elba Bant fabrikasında grev devam ediyor. Petrol-İş Sendikasında örgütlü işçiler, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 25 Eylülde grev demişlerdi. UİD-DER’li işçiler 6 Ekimde grevci işçilere bir dayanışma...
- 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail devletinin Filistin’de yürüttüğü savaş ve katliam büyüyerek devam ediyor. Savaşın alevleri Lübnan’a da sıçradı. İsrail ve diğer emperyalist devletlerin niyeti bu alevleri daha da büyütmek, Ortadoğu’da yoksul...
- Anladık ki korkacak bir şey yokmuş. Bize zaten en kötüsünü layık görmüşler. Sosyal hak yok, maaş ortalamamız asgari ücretin bin-iki bin lira üstü. Bize bunu layık görenler bu paralarla bir hafta yaşayamaz. Şimdi grevdeyiz, hiç pişman değiliz.